Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Snookerin MM-kisoissa nähtiin harvinainen maksimibreikki – Neil Robertsonista tuli vasta historian kahdeksas pelaaja, joka ylsi snookeristin unelmaan

Australian Neil Robertson pussitti 147 pisteen lyöntisarjan toisen kierroksen ottelussa Jack Lisowskia vastaan.

Neil Robertson tuulettaa maksimibreikkiä.
Neil Robertson tuulettaa maksimibreikkiä. Kuva: George Wood/Getty Images
Atte Husu

Snookerin MM-turnauksen pääsarjaa on pelattu Englannin Sheffieldissä sijaitsevassa Crucible-teatterissa vuodesta 1977, ja 45 vuoden aikana tarunhohtoisessa teatterissa vain harva pelaaja on yltänyt lajin arvostetuimpaan yksittäiseen lyöntisarjaan, 147 pisteen maksimibreikkiin.

Maksimibreikissä pelaaja pussittaa 15 punaisen pallon kanssa aina mustan pallon, joka nousee takaisin pöydälle niin kauan kuin punaisia on jäljellä. 15 punaisen ja 15 mustan pallon jälkeen pelaajan on pussitettava kaikki väripallot arvoltaan pienimmästä suurimpaan.

Australian Neil Robertson ylsi maanantaina kyseiseen suoritukseen vasta kahdeksantena pelaajana Crucible-teatterissa. Turnaukseen ykkössuosikkina lähtenyt Robertson teki 147 pisteen lyöntisarjan toisen kierroksen ottelussa englantilaista Jack Lisowskia vastaan. Maksimi nähtiin ottelun 19. erässä.

Kanadan Cliff Thorburn teki Crucible-teatterissa ensimmäisen maksimibreikin vuonna 1983. Edellisenä tempussa onnistui skotti John Higgins vuonna 2020.

Cliff Thorburn putosi polvilleen, kun hän oli onnistunut ensimmäisenä pelaajana tekemään 147 pisteen lyöntisarjan Crucible-teatterissa.
Cliff Thorburn putosi polvilleen, kun hän oli onnistunut ensimmäisenä pelaajana tekemään 147 pisteen lyöntisarjan Crucible-teatterissa. Kuva: Adrian Murrell /Getty Images

Englantilaisella Ronnie O'Sullivanilla ja skotti Stephen Hendryllä on eniten MM-turnauksen pääsarjassa pussitettuja 147 pisteen lyöntisarjoja. Molemmat ovat onnistuneet suorituksessa kolmesti.

40-vuotiaalle Robertsonille maksimi oli uran viides ammattilaisturnauksissa. Kaikkiaan snookerin ammattilaishistoriassa on tehty yhteensä 176 maksimia, joista O'Sullivan on tehnyt eniten, 15 kappaletta.

O'Sullivanin nimissä on myös historian nopein maksimibreikki, joka nähtiin vuoden 1997 MM-turnauksessa. Aikaa breikkiin kului vain viisi minuuttia ja 20 sekuntia.

Ronnie O'Sullivan teki historian nopeimman maksimibreikin vuoden 1997 MM-turnauksen ensimmäisen kierroksen ottelussa Mick Pricea vastaan.
Ronnie O'Sullivan teki historian nopeimman maksimibreikin vuoden 1997 MM-turnauksen ensimmäisen kierroksen ottelussa Mick Pricea vastaan. Kuva: Anton Want/Getty Images

Vuoteen 2010 saakka MM-turnauksen järjestäjät maksoivat Crucible-teatterissa tehdystä 147 pisteen lyöntisarjasta 147 000 Englannin puntaa, mutta sittemmin palkinto on vaihdellut ja ollut huomattavasti pienempi.

Robertson saa maksimibreikistään 40 000 Englannin puntaa eli yli 47 500 euroa, mikäli kukaan muu pelaaja ei yllä samaan suoritukseen lopputurnauksen aikana. Jos yltäisi, Robertson joutuisi jakamaan palkintosumman.

Näin on käynyt snookerin MM-historiassa vain kerran: O'Sullivan ja Ali Carter olivat asialla vuonna 2008.

Lisowski ja Trump puolivälieriin

Maksimibreikistään huolimatta Robertson putosi maanantaina jatkosta, kun Lisowski löi australialaisen trillerissä erin 13–12.

Jack Lisowski, 30, eteni ensi kertaa urallaan MM-turnauksen puolivälieriin.
Jack Lisowski, 30, eteni ensi kertaa urallaan MM-turnauksen puolivälieriin. Kuva: George Wood/Getty Images

Kyseessä oli ensimmäinen ratkaisuerään edennyt ottelu tämänvuotisen MM-turnauksen pääsarjassa.

Englantilainen Judd Trump oli toinen maanantai-iltana jatkoon edennyt pelaaja. Hän löi skotti Anthony McGillin erin 13–11.

Puolivälierät alkavat tiistaina ja päättyvät keskiviikkona. Mestari on selvillä ensi maanantaina.

Lue lisää:

Analyysi: Snookerin MM-turnaus alkoi historiallisella lyöntisarjojen ilotulituksella, jolla on myös kääntöpuolensa – suurin herkku loistaa poissaolollaan

Snookerissa on käynnissä hidas vallankumous, joka herättää huolta lajin tulevaisuudesta – onko supertähti Ronnie O'Sullivan osa ongelmaa vai ratkaisua?

Snookersydämet 47-vuotiaana sulattanut Joe Perry on lajinsa kummajainen, joka hyväksyi jo nuorena, ettei hänessä ole maailmanmestariainesta

Suosittelemme