Joukko oppilaita kertoo löytäneensä kouluruuasta hiuksia ja muovia – näin keittäjä selittää tuloksia Yle Uutisluokalle

Alakoululaiset kertoivat löytäneensä ruuasta erityisesti hiuksia, mutta myös muovia ja hyönteisiä. Keittäjä uskoo, että hiukset ovat koululaisten omia.

Miten kouluruokaan päätyy hiuksia? Näin vastaa ruokapalveluvastaava Sanna Eklund. Haastattelijana Yle Uutisluokan Luukas Niemi. Video: Yle Uutisluokka
Yle Uutisluokka

Joskus koululaiset kohtaavat ikäviä yllätyksiä, kun ruokalautaselle päätyy jotain sinne kuulumatonta – esimerkiksi hiuksia tai muovia.

Yle Uutisluokka kysyi Vuoniityn peruskoulun 3.–4.-luokkalaisilta asiasta selvittääkseen, millaisesta ongelmasta on tarkemmin ottaen kyse.

Oppilailta kysyttiin, kuinka monta kertaa he ovat löytäneet kouluruuasta jotain sinne kuulumatonta viimeisen kahden viikon aikana.

Kysymyksiin vastasi 72 oppilasta 171 oppilaasta. Heistä 44, eli 60 prosenttia, vastasi löytäneensä ainakin kerran jotakin. Kuusi oppilasta vastasi löytäneensä ruuasta jotakin sinne kuulumatonta useammin kuin viisi kertaa.

28 vastannutta oppilasta kertoi, ettei ollut löytänyt mitään epänormaalia.

Vuoniityn peruskoulun ruokapalveluvastaava Sanna Eklund piti tuloksia yllättävinä.

– Tulee mieleen, olisiko mahdollista, että sinne laitetaan tavaraa myös tahallaan.

Yleisin ruuasta löydetty asia oli hiukset, mutta oppilaat löysivät myös muovia ja jopa hyönteisiä.

Yleisin oppilaiden ruuasta löytämä asia oli hiukset, mutta oppilaat olivat löytäneet ruuan seasta myös muovia ja jopa hyönteisiä.

Eklund arvelee, että pienemmiltä oppilailta voi pudota ruuan sekaan hiuksia, kun he kumartuvat ruuan ylle haistelmaan sitä.

Sen sijaan muovi voi Eklundin mukaan olla pakkausmuovia, jota on pudonnut henkilökunnalta ruokaa laittaessa.

Ruokapalveluvastaava Sanna Eklund kertoo arvionsa siitä, miksi ruokaan päätyy muovia. Video: Yle Uutisluokka

Eklund korostaa, että Vuoniityn peruskoulun virallisissa näytteissä ei ole koskaan ollut bakteereja tai mitään muutakaan vikaa.

Oiva-todistus seinällä muovitaskussa. Elintarvikevalvonnan arvio kouluruuan hygieenisyydestä on saanut kaikissa 20 tarkastuksessa parhaan arvosanan oivallinen.
Elintarvikevalvonnan arvio Vuoniityn peruskoulun kouluruuan hygieenisyydestä on saanut kaikissa 20 tarkastuksessa parhaan arvosanan oivallinen. Kuva: Kaspar Eira / Yle Uutisluokka

Työryhmä: Vili Heinonen, Kaspar Eira, Luukas Niemi, Vuoniityn peruskoulun Yle Uutisluokka. Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme