Luvialla suuri osa yläkoululaisista nauttii rajoittamattomasta ruutuajasta eikä koe sitä ongelmaksi

Netissä voi olla kännykän kautta tuntikausia. Luvian yhtenäiskoulun kuraattorin mielestä ruutuaikaa pitää rajoittaa, jos liiasta käytöstä tulee ongelma. Kavereita kannattaa nähdä myös oikeasti.

Osa nuorista käyttää puhelinta jopa 6 tuntia päivässä. Kuva: Eino Isometsä
Yle Uutisluokka

Suuri osa Eurajoen Luvian yhtenäiskoulun yläkoululaisista saa käyttää puhelinta ilman rajoituksia. Se selviää Luvian yhtenäiskoulun uutisluokan koulussaan teettämästä kyselystä. Siihen vastasi 96 oppilasta 7.–9. luokilta. Noin 60 prosenttia oppilaista vastasi, että heidän puhelimensa käyttöä ei ole rajoitettu.

Noin 40 prosenttia vastanneista käyttää puhelinta 2–4 tuntia päivässä. Osa oppilaista on puhelimella jopa 6 tuntia päivässä.

Suurin osa käyttää puhelimella pääasiassa sosiaalista mediaa ja viestintäsovelluksia. Vain runsas seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista kokee, että puhelin ohjaa heidän elämäänsä.

Ruutuaikaa voi myös rajoittaa

Luvian yhtenäiskoulun kuraattori Eeva Suulan mielestä puhelimesta on paljon hyötyä ja se voi lisätä hyvinvointia.

Puhelimen avulla voi muun muassa opetella uusia kieliä, pitää yhteyttä kavereihin ja saada apua ongelmiin, mutta parempi tapa lisätä hyvinvointia on olla ihmisten kanssa oikeasti tekemisissä.

– Ruutuaikaa ei tarvitse rajoittaa kaikissa perheissä, jos se ei ole ongelma, mutta siitä olisi hyvä keskustella perheen kanssa, Eeva Suula sanoo.

Ruutuaikaa pitäisi rajoittaa, jos se haittaa koulunkäyntiä, harrastuksia tai normaalia elämää. Silloin olet mieluummin ruudun ääressä kuin näet kavereita oikeasti.

Kuraattori Eeva Suula pohtii ruutuajan rajoittamista Vilma Nordlundin ja Lilli Parviaisen haastattelussa

Nuorten kännykän käyttöä on toisaalta hankala rajoittaa, koska nykyään on niin paljon eri tapoja ja mahdollisuuksia olla netissä.

– Nuorilta ei tarvitsisi takavarikoida puhelimia koulussa oppituntien ajaksi, jos nuorilla ei olisi ongelmaa olla ilman puhelimia, Suula arvioi.

Monella nuorella on kuitenkin haasteita olla katsomatta puhelinta, mikä häiritsee oppimista.

Eeva Suulan mukaan nuorten unen laatu voi kärsiä puhelimen katselusta iltaisin ja öisin. Netissä on myös kaikenlaista epämiellyttävää sisältöä, joka voi aiheuttaa pahoinvointia.

Toivo Pärkö kertoo, että puhelin koukuttaa helposti.

Kirjoittajat: Iia Kivimäki, Minttu Laakso ja Sara Nummela, Luvian yhtenäiskoulun Ylen Uutisluokka.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme