Snookerin MM-välierissä draamaa: ”Tärisin” – finaalissa nelinkertainen mestari ja sensaationousun tehnyt ensikertalainen

Sunnuntaina alkavassa snookerin MM-finaalissa kohtaavat nelinkertainen mestari Mark Selby ja finaalin ensikertalainen Luca Brecel.

Luca Brecel.
Luca Brecel oli itsekin ihmeissään välierävoittonsa jälkeen. Kuva: PA Images / Getty Images
Mika Halonen

Snookerin MM-finaali belgialaisen Luca Brecelin, 28, ja nelinkertaisen maailmanmestarin, englantilaisen Mark Selbyn, 39, välillä alkaa sunnuntaina kello 15. Toinen jakso alkaa sunnuntaina kello 21. Loput jaksot pelataan maanantaina kello 15 ja kello 21. Mestaruus vaatii 18 erävoittoa.

Molemmissa välierissä riitti kutkuttavaa draamaa. Brecel teki yhden historian hurjimmista nousuista, kun hän voitti kiinalaissensaatio Si Jiahuita vastaan 11 erää peräkkäin.

Brecel oli tappiolla 5–14, mutta voitti lopulta 17–15. Aiemmin kukaan ei ole noussut Crucible-teatterissa voittoon yhdeksän erän tappiolta, kertoo uutistoimisto AFP.

– Tämä voitto on aivan uskomatonta, se oli elämäni suurin peli. Olin epäuskoinen, tärisin, Brecel hehkutti AFP:n mukaan.

– Odotin jo häviäväni, vaikka vielä oli sessio jäljellä. Joten se, että sain edes mahdollisuuden voittoon, oli hulluin tunne ikinä kehossani, Brecel jatkoi hämmästelyään.

Luca Brecel tuulettaa välierävoittoa Si Jiahuista.
Luca Brecel tuulettaa. Vielä ei ollut Si Jiahuin (oik.) aika. Kuva: PA Images / Getty Images

Brecel nousi jo puolivälierässä Ronnie O'Sullivania vastaan takamatkalta voittaen seitsemän erää peräkkäin.

20-vuotiaan kiinalaisen Si Jiahuin välieräpaikkakin oli jo sensaatiomainen. Hänestä oli lähellä tulla historian nuorin MM-finalisti ja historian toinen kiinalainen MM-finaalissa sitten Ding Junhuin 2016.

– Olen ymmärtänyt, että pelissäni on puutteita. On niin monia asioita, joita voin vielä parantaa, joten tulevalla kaudella olen varma, että voin voittaa kenet tahansa, Si totesi välierän jälkeen.

Lue lisää: Oma snookerkaupunki, 50 miljoonaa pelaajaa ja meno kuin elokuvissa – MM-sensaatio Si Jiahui on uusi kasvo Kiinan miljardeja maksaneelle projektille

Selby voitti omassaan välierässään pohjoisirlantilaisen Mark Allenin, 37, niin ikään 17–15. Aiempi välierä kesti reippaan kahdeksan tuntia, mutta Selby ja Allen väänsivät yli 13 tuntia varovaisemmilla tyyleillään.

Selby johti 16–10, mutta Allen kipusi tilanteeseen 16–15, kunnes Selby pystyi ratkaisemaan välierän. Ottelu päättyi paikallista aikaa yöllä kello 00.47, eli vain 12 tuntia ennen finaalin alkua.

Brecel saa ensimmäiseen MM-finaaliinsa siis vastaan Selbyn, joka pelaa finaalissa kuudetta kertaa. Voitot hän on ottanut 2014, 2016, 2017 ja 2021.

– Vastustaja on freesimpi, sillä hänellä oli ilta vapaana. Mutta jos se tarkoittaa, että saan vain kymmenen tuntia ja pelaan MM-finaalissa, haluan mieluummin sen kuin 24 tunnin tauon ja ajamisen kotiin, kuittasi Selby pitkäksi venyneen välieränsä.

Mark Selby tuulettaa.
Mark Selby selvisi voittajaksi maratonvälierästä. Kuva: PA Images / Getty Images

Suosittelemme