Nuoret kansanedustajat jättävät paikkansa Pirkanmaan hyvinvointialueella, konkarit jatkavat kahdella tuolilla

Joka toinen Pirkanmaan uusista kansanedustajista istuu päättäjänä myös hyvinvointialueella. Osa heistä on vielä lisäksi oman kotikuntansa avainpaikoilla.

Ihmisiä istumassa valtuustosalissa Tampereella.
Pirkanmaan aluevaltuuston kokouspaikkana oli viime kesänä Tampereen valtuustosali. Arkistokuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Reija Grönroos

Puolet Pirkanmaan vastavalituista kansanedustajista on päättämässä myös Pirkanmaan hyvinvointialueen asioista. Ylen selvityksen mukaan joukon kokeneet aikovat pitää paikkansa myös paikallis- tai aluepäättäjinä, kun taas eduskunnan kuopukset haluavat keskittyä yhteen tehtävään.

Yle kysyi ”kaksoisedustajilta”, aikovatko he jatkaa hyvinvointialueen luottamustoimissa myös kansanedustajana. Kymmenestä molemmilla tasoilla istuvasta päättäjästä seitsemän vastasi.

Kyse on lopulta siitä, ehtiikö ja jaksaako yksi päättäjä paneutua sekä valtakunnan asioihin että alueen sosiaali- ja terveysasioihin. Monella on näiden kahden lisäksi paikka kotikuntansa valtuustossa tai hallituksessa.

Irti hyvinvointialueesta

Nuoret perussuomalaiset kansanedustajat Miko Bergbom ja Joakim Vigelius ilmoittivat jättävänsä kaikki luottamuspaikkansa Pirkanmaan hyvinvointialueella. Esimerkiksi Bergbom lupasi sen jo ennen eduskuntavaaleja.

– Pidän kyseenalaisena, että samat poliitikot istuvat kolmella eri päätöksenteon tasolla, Vigelius puolestaan perustelee.

Bergbom on nyt aluevaltuuston toinen varapuheenjohtaja, Vigelius sekä aluevaltuuston että -hallituksen jäsen.

Molemmat olivat aluevaaleissa oman puolueensa menestyjiä. Bergbom sai yli 2 000 ja Vigelius lähes 1 300 ääntä.

Johtopaikalta rivijäseneksi

Sekä aluevaalien äänikuningas että -kuningatar istuvat nyt hyvinvointialueen keskeisillä paikoilla.

Vaalien ykkönen Lauri Lyly (sd.) on aluevaltuuston puheenjohtaja ja vaalien kakkonen Anna-Kaisa Ikonen (kok.) varapuheenjohtaja. He aikovat jättää paikkansa aluevaltuuston johtajistossa, mutta kumpikin jatkaa rivijäsenenä.

Hyvinvointialueen tehtävien lisäksi Lyly ja Ikonen ovat myös Tampereen kaupungin avainpaikoilla ainakin vielä kuluvan kevään ajan.

Ikonen on nyt kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja pormestari. Hän on lisäksi mukana parhaillaan käytävissä hallitusneuvotteluissa. Lyly on Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

MItä mieltä sinä olet monella tuolilla istumisesta? Varmistaako se sujuvan tiedonkulun kuntien, hyvinvointialueiden ja eduskunnan välillä? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6. toukokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme