Touko Aalto on jo pitkään haaveillut muutosta maalle – ”Haluan aloittaa kunnanjohtajana mahdollisimman pian”

Toivakan kunnanvaltuusto valitsi Touko Aallon kunnanjohtajan virkaan niukalla äänten enemmistöllä eilen maanantaina. Aalto on valmis aloittamaan nopeasti uudessa tehtävässään ja haluaa myös muuttaa kuntaan.

Vihreitten puheenjohtaja Touko Aalto.
Touko Aalto kertoo suunnitelleensa jo pitkään muuttamista maaseudulle keskuskaupungin läheisyyteen. Valtakunnallisen puoluepolitiikaan hän sanoo jättäneensä eduskuntauran jälkeen. Arkistokuva. Kuva: Sasha Silvala / YLE
Riina Mäentausta

Uusi työ ja ehkä myös uusi koti.

Vihreiden entistä puheenjohtajaa ja kansanedustajaa Touko Aaltoa odottaa Toivakassa virka kunnanjohtajana, mutta hän on myös valmis muuttamaan kuntaan.

– Puolisoni kanssa meillä on jo pidemmän ajan ollut ajatuksena muuttaa maaseudulle keskuskaupungin läheisyyteen. Nyt meillä on ajatuksena etsiä kotia Toivakasta, Aalto kertoo.

Tällä hetkellä hän työskentelee Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtajana.

Aalto on valmis aloittamaan kunnanjohtajana mahdollisimman pian elokuussa.

Keskustelu kelpoisuudesta demokratiaa

Toivakan kunnanvaltuusto valitsi Aallon maanantaina virkavaalin tuloksena uudeksi kunnanjohtajaksi. Äänestys oli tiukka – Aalto sai 11 ääntä, eli vain yhden enemmän kuin vastaehdokas, Pihtiputaan kunnansihteerinä työskentelevä Perttu Sonninen.

Äänestystä myös edelsi valtuustossa keskustelu, jossa perussuomalaisten ja sitoutumattomien valtuustoryhmässä kyseenalaistettiin Aallon kelpoisuus kunnanjohtajan virkaan. Perusteluna oli, ettei Aalto ole toiminut aiemmin vastaavissa kunnallishallinnon johtotehtävissä.

Aaltoa valtuustossa esitetyt näkemykset eivät hetkauta.

– Minusta tämäntyyppinen keskustelu kuuluu demokratiaan ja kunnioitan demokraattista prosessia. Arvostan sitä, että jos on kysyttävää, niin kysytään. Jos on puhuttavaa, niin puhutaan, hän sanoo.

Aalto kertoo myös varmistaneensa kelpoisuutensa jo aiemmin. Kokemukseksi kunnallishallinnon johtotehtävissä luetaan esimerkiksi toimiminen kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa.

Aalto toimii parhaillaan Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna, mutta aikoo jättää eronpyyntönsä. Sen sijaan Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustossa hän aikoo jatkaa myös kunnanjohtajan työn ohella.

Kunta on yhteisö kuten puoluekin

Aalto on toiminut aiemmin valtakunnan politiikassa, muun muassa Vihreän liiton puheenjohtana vuosina 2017–2018.

Puolueen ja kunnan johtamisessa on hänen mukaansa kyse yhteisön, eli ihmisten johtamisesta.

– Oma ajatteluni ja johtamisfilosofiani lähtee palvelevasta johtamisesta. Siinä on tärkeää se, että pyritään parhaalla mahdollisella tavalla auttamaan muita onnistumaan, hän sanoo.

Valtakunnallisen puoluepolitiikan Aalto sanoo jättäneensä taakseen kansanedustajauransa jälkeen.

Vihreiden puheenjohtajavalintaa tai tulevaisuuden näkymiä hän ei lähde arvioimaan. Apteekkariliitossa Aalto sanoo tehneensä yhteistyötä yli puoluerajojen.

– Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta 14.6. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme