”Hitaasta etenemisestä puhuvat eivät ole nähneet Venäjän taidokkaita puolustuslinjoja,” sanoo ukrainalaissotilas CNN:lle

Venäjän joukot ovat rakentaneet pitkiä yhdyshautoja, joiden avulla he voivat vetäytyä tai saada täydennyksiä, toteaa CNN:n lainaama suomalainen Ukrainan sodan asiantuntija Emil Kastehelmi X:ssä.

Ukrainalainen sotilasajoneuvo ajaa peltojen ympäröimällä tiellä.
Oleksandr Solonkon mukaan vastahyökkäystä vaikeuttaa Zaporižžjan alueella muun muassa tasainen maasto. Kuvassa on ukrainalainen sotilasajoneuvo Novodarivkaan johtavalla tiellä. Kuvituskuva. Kuva: Ukrinform / AOP
Katriina Töyrylä

Ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet murtamaan Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan eteläisellä rintamalla. Maanantaina Ukraina sanoi vallanneensa takaisin strategisesti tärkeän Robotynen kylän ja tiistaina armeija sanoi etenemisen jatkuvan.

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n siteeraama ukrainalaissotilas kertoo, miten vaikeaa on kuitenkin saavuttaa vastahyökkäyksessä muita kuin vähittäisiä voittoja.

– Ne, joiden mielestä Ukrainalta kesti kauan vallata Robotyne eivät ole nähneet Venäjän puolustuslinjoja, jotka on täytynyt ylittää. Valtavasti töitä on tehty, kirjoittaa viestintäasiantuntija Oleksandr Solonko X:ssä.

Ensiksikin maasto on sellaista, että joukot voi havaita jo kaukaa – peltoja, kyliä ja tasaista maastoa. Kulkuväyliä on vähän. Kaikkea tulitetaan Solonkon mukaan useita kertoja päivässä.

Venäjä on myös varautunut ukrainalaisjoukkojen tuloon pitkään ja sen puolustuslinjat ovat taidokkaita, Solonko toteaa.

– Heillä on kokonainen juoksuhautojen ja tunnelien verkosto, automaattisia kranaatinheittimiä, konekiväärejä ja panssarintorjuntaohjuksia. Tankkien kulkua estäviä ojia ja miinakenttiä on runsaasti.

– Se, mihin ei ole kaivettu ojaa, on miinoitettu. Meidän täytyy mennä kaiken tämän läpi edetäksemme, Solonko sanoo.

Kun ukrainalaiset valtaavat jonkin alueen takaisin, sen ympäristö on miinoitettu ja varustettu ansalangoin. Ukrainalaiset ovat myös kärsineet menetyksiä Venäjän ilmaylivoiman takia, hän sanoo.

Vahvoja puolustuslinjoja myös edessä

Ei ole tiedossa, onko maasto yhtä miinoitettua syvemmällä Venäjän puolustusalueella. Miinat haittaisivat myös venäläisten omaa toimintaa. CNN:n mukaan analyytikot kuitenkin kertovat, että Robotynen jälkeenkin on vahvoja puolustuslinjoja.

Satelliittikuvista näkyy, että seitsemän kilometriä etelään sijaitsevassa Solodka Balkassa on teräsvahvisteisia yhteyshautoja sekä lohikäärmeen hampaiksi kutsuttuja panssarintorjuntaesteitä.

CNN:n lainaaman suomalaisanalyytikon Emil Kastehelmen mukaan Venäjän joukot ovat rakentaneet 100–350 metriä pitkiä yhdyskäytäviä, joiden avulla he voivat vetäytyä tai saada täydennyksiä.

– Vahvoja puolustuslinjoja on rakennettu, jotteivät joukot voisi edetä päätietä kohti Tokmakin kaupunkia, Kastehelmi kirjoitti sunnuntaina viestipalvelu X:ssä.

Suosittelemme