Harrastamisen kustannukset eriarvoistavat nuoria – jääkiekko on kaikkialla Suomessa kallis harrastus

Yle Uutisluokan selvityksessä kalleimmaksi harrastukseksi nousi jääkiekko. Halvinta on harrastaa lentopalloa, joka esimerkiksi Rovaniemellä on melkein kuusi kertaa halvempaa kuin jääkiekko.

Jos rahalla ei olisi väliä, uutisluokan haastattelemat nuoret haluaisivat harrastaa muun muassa moottoriurheilua. Toimittaja: Neea Rajala, kuvaaja: Sofia Orava.
Yle Uutisluokka

Eri puolilla Suomea nuorten harrastusmaksuissa on paljon eroja. Rovaniemen Napapiirin peruskoulun uutisluokkalaisten tekemässä selvityksessä hintoja on kerätty eri seurojen henkilökunnalta Helsingistä, Jyväskylästä sekä Rovaniemeltä.

Vaikka esimerkiksi jalkapalloseurojen välisten maksujen erot eivät ole niin suuria, sarjataso ja treenikertojen määrä kuitenkin vaikuttavat hintaan, kertoo neljä peruskoululaista jalkapallon ja lentopallon harrastajaa Napapiiriltä.

Kallein harrastus ympäri Suomen selvityksessä mukana olleista oli jääkiekko. Halvin harrastus puolestaan oli lentopallo, esimerkiksi Rovaniemellä se on melkein viisi kertaa halvempaa kuin jääkiekko. Toiseksi kallein oli koripallo ja toiseksi halvin salibandy.

Kalliit harrastusmaksut eriarvoistavat lapsia ja nuoria

Suomen olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja arvelee etelän hintojen olevan korkeammalla esimerkiksi siksi, että urheilupaikkojen rakentaminen on kalliimpaa.

– Yleensäkin kustannukset joka osa-alueelle ovat kalliimpia kuin Napapiirillä, Alaja sanoo.

Hänen mukaansa myös urheiluseurojen päätoimiset työntekijät lisäävät harrastamisen kustannuksia.

– Pohjoisessa maksut kasvavat, koska Pohjois-Suomessa kilpailumatkat ovat usein etelää pidempiä, Alaja huomauttaa.

Kalliit harrastusmaksut eriarvoistavat Alajan mukaan lapsia ja nuoria, sillä kaikilla perheillä ei välttämättä ole taloudellisista syistä mahdollisuutta maksaa harrastusmaksuja. Monessa seurassa ja kunnassa on jo toimintamalleja, joilla tuetaan tällaisten perheiden lasten harrastamista.

Alaja pitää varusteiden kierrättämistä hyvänä tapana vähentää harrastamisen kustannuksia.

– Toivottavaa on, että jokainen lapsi voisi löytää ainakin yhden hänelle mielekkään harrastuksen.

Kaupunki haluaa tukea harrastamisessa

Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Merja Tervo kertoo kaupungin haluavan mahdollistaa lapsille ja nuorille mahdollisimman yhdenvertaiset tavat harrastaa ja osallistua.

– Rovaniemellä on koulu-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden yhteinen toimintamalli, jonka tavoitteena on tarjota peruskoululaisille mahdollisuus osallistua toiveisiin perustuvaan maksuttomaan harrastustoimintaan koulupäivän yhteydessä, Tervo kertoo.

Piirroskuva kahdesta lapsesta, jotka haaveilevat harrastuksista. Toinen lapsi pitää kädessään ratsastuskypärää ja toinen luistina. Taustalla näkyy hahmoja ratsastamassa ja palaamassa jääkiekkoa sekä jalkapalloa. Haaveilevat lapset eivät voi osallistua näihin harrastuksiin.
Monessa seurassa ja kunnassa on jo toimintamalleja, joilla tuetaan taloudellisesti heikossa asemassa olevien perheiden lasten harrastamista. Kuva: Miia Anttila / Yle

Harrastamisen Suomen mallin harrastustoimintaa järjestetään tänä lukuvuonna Rovaniemellä 27 koululla. Harrastustoimintaa järjestetään koulujen tiloissa tai koulujen välittömässä läheisyydessä, joko ennen koulupäivää tai koulupäivän jälkeen.

Tervon mukaan tavoitteena on kokonaisvaltainen hyvinvoinnin tukeminen, yhteisöllisyyden edistäminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Kilpailullisuuden sijaan harrastustoiminnan pääpainona on luovuus, liikkumisen ilo, mielekäs vapaa-aika, uuden oppiminen ja yhdessä tekeminen.

”Toivottavaa on, että jokainen lapsi voisi löytää ainakin yhden hänelle mielekkään harrastuksen.”

Eija Alaja

Taiteen perusopetuksessa on ollut tietyissä tilanteissa mahdollisuus saada maksuton opetus sosiaalisin perustein erillisen hakemuksen kautta esimerkiksi kuvataidekouluun. Kuvataidekoulun toiminnassa taloudelliset vaikeudet ovat huomioitu niin, että asiakasmaksuja ei ole vuosittain korotettu ja maksut on pidetty maltillisella tasolla.

Koulutuspalveluiden lisäksi taiteen perusopetusta tekevät myös kulttuuripalvelut, jossa teemoina on esimerkiksi teatteri tai kädentaidot. Kaikilla harrastuspalveluilla ovat omat käytäntönsä, mutta toiminta on lapsilähtöistä.

Työryhmä: Sofia Orava, Neea Rajala, Eliel Rajala, Eemi Isokangas, Ohto Saastamoinen, Hugo Gröhn, Onni Piipponen, Oula Antikainen ja Santeri Vanhatapio / Napapiirin peruskoulun Ylen uutisluokka, Eeva Kuivas / Yle uutiskummi. Yle Uutisluokka on mediakasvatustoimintaa, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme