Snookerin maailmanmestarit Luca Brecel ja Neil Robertson jättävät ammattilaiskisan väliin – saapuvat pelaamaan Suomeen 1900-paikkaiselle areenalle

Tampereella asuva entinen snookerammattilainen Robin Hull tuo joulukuussa lajin kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan kaksikon kotikaupunkiinsa.

Luca Brecel voitti snookerin maailmanmestaruuden toukokuussa ensimmäisenä mannereurooppalaisena pelaajana.
Luca Brecel, 28, voitti snookerin maailmanmestaruuden toukokuussa ensimmäisenä mannereurooppalaisena pelaajana. Kuva: PA Images via Getty Images
Atte Husu

Snookerin hallitseva maailmanmestari Luca Brecel ja vuoden 2010 maailmanmestari Neil Robertson pelaavat joulukuun 7. päivä Tampereella pitkän näytösottelun.

Kaksikko esittää otteitaan Tampere-talon 1900-paikkaisessa isossa salissa. Kahdessa jaksossa pelattavan näytösottelun järjestäjänä toimii Suomen snookerhistorian ainoa ammattilaispelaaja, vuonna 2016 ammattilaiskisa Shootoutin voittanut Robin Hull.

Shootout on myös rankingkisa, jonka belgialainen Brecel ja australialainen Robertson jättävät väliin osallistuakseen Tampereen snookertapahtumaan. He saapuvat Suomeen suoraan ammattilaiskiertueen toiseksi suurimmasta turnauksesta, Englannin Yorkissa järjestettävästä UK Championshipista. Robertson on voittanut kyseisen turnauksen vuosina 2013, 2015 ja 2020. Brecel pelasi UK:n finaalissa vuonna 2021.

Neil Robertson, 41, on voittanut urallaan muun muassa maailmanmestaruuden, kaksi Mastersia ja kolme UK Championship -turnausta.
Neil Robertson, 41, on voittanut urallaan muun muassa maailmanmestaruuden, kaksi Mastersia ja kolme UK Championship -turnausta. Kuva: PA Images via Getty Images

Brecel ja Robertson edustavat snookerin nykypäivän kirkkainta eliittiä, sillä Brecel on tuoreella maailmanlistalla toisena ja Robertson kuudentena. Kaksikko kohtaa paraikaa käynnissä olevan Shanghain Masters-turnauksen välierissä. Ottelu on vuorossa lauantaina.

Iso peliareena

Tampere-talon iso sali on katsomokapasiteetiltaan suurimmasta päästä, mitä tulee snookerin ammattilaiskiertueen pelipaikkoihin. Englannin kisoista vain Lontoon Alexandra Palacessa järjestettävässä Masters-turnauksessa on Tampere-taloa enemmän istumapaikkoja, 2200.

– Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollisuus järjestää tällainen tapahtuma ammattilaisturnausten skaalalla, Hull kertoo Yle Urheilulle.

Tammikuussa pelattava The Masters on snookerkauden arvostetuin kutsuturnaus.
Tammikuussa pelattava The Masters on snookerkauden arvostetuin kutsuturnaus. Kuva: PA Images via Getty Images
Neil Robertson juhli perheensä kanssa Mastersin voittoa tammikuussa 2022.
Neil Robertson juhli perheensä kanssa Mastersin voittoa tammikuussa 2022. Kuva: PA Images via Getty Images

– Kiinnostus on ollut todella isoa. Jos tämä menee hyvin, tähtiä voidaan nähdä jatkossakin.

Tampere-talon konserttisali.
Tampere-talon iso sali kuvattuna näyttämöltä. Snookerpöytää varten näyttämön korkeutta lasketaan huomattavasti.
Robin Hull kertoo tuovansa snookerin maailmanmestarit pelaamaan Tampere-taloon joulukuussa

Vuonna 1992 alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittanut Hull on pelannut urallaan kaikilla snookerin pääareenoilla lukuun ottamatta Lontoon Wembley Conference Centreä. Siellä Masters-turnaus pelattiin vuoteen 2006, jolloin 2500-paikkainen rakennus purettiin.

Lajipiireissä Wembley Conference Centreä pidetään snookerin mekkana, jossa Hull kävi katsomassa Mastersia vuodesta 1994. Hull oli myös katsomossa todistamassa yhtä kuuluisimmista ohilyönneistä snookerhistoriassa, kun irlantilainen Ken Doherty epäonnistui viimeisen mustan pallon säkityksessä yrittäessään 147 pisteen maksimibreikkiä.

Ken Doherty ja Matthew Stevens kohtasivat vuoden 2000 Masters-finaalissa. Stevens voitti, mutta finaali muistetaan Dohertyn ohilyönnistä.
Kuva: PA Images via Getty Images

Voit katsoa Dohertyn maksimiyrityksen tästä linkistä (YouTube).

Nyt tamperelainen haluaa tarjota vastaavia kokemuksia suomalaisyleisölle. Suomalaiset pääsivät todistamaan huippusnookeria kesäkuussa, kun Mark Williams ja Stuart Bingham pelasivat Valkeakoskella.

Tuolloin Hull pelasi turnausmuotoisessa tapahtumassa, mutta tällä kertaa hän jättää kepin salkkuun.

– Itselleni unelmatilanne on, että istun täyden katsomon perällä katselemassa ja aistimassa tunnelmaa fanin roolissa, Hull sanoo.

Suomalainen snooker-ammattilainen Robin Hull keskittyy lyöntiinsä.
Robin Hull, 49, pelaamassa Valkeakosken snookerturnauksessa kesäkuussa. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle

Suosittelemme