Aluehallitus pui tuottavuusohjelmaa ennätykselliset viisi tuntia – virkamiesesitykseen halutaan muutoksia ennen päätöksiä

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen luottamushenkilöt haluavat muutoksia arvostelua herättäneeseen tuottavuusohjelmaan. Kiirevastaanottojen keskittäminen ja palveluasuminen ovat ainakin tikunnokassa.

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto
Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto pääsee tutustumaan vielä tarkemmin tuottavuusohjelmaan maanantaina 2.10. ja saa päättää asiasta 9.10. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Elina Niemistö

Aluehallitus sai tänään eteensä viime viikolla julkaistun uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelman. Sen piti tehdä esitys ensi viikon aluevaltuuston ylimääräiseen kokoukseen, mutta jo kokouksen alussa kävi selväksi, että aikataulu on liian tiukka.

– Valtuutetuille tulee liian lyhyt aika syventyä tähän isoon asiakokonaisuuteen, joten katsottiin parhaaksi, että aikataulua muutetaan, kertoo aluehallituksen puheenjohtaja Lasse Hautala (kesk.).

Asia käsitellään vielä siis ensi maanantain aluevaltuuston seminaarissa. Hallitus kokoontuu 3.10. ja tekee esityksen valtuustolle, joka kokoontuu 9.10.

Sen pidempään asiaa ei voida lykätä, sillä seuraavaksi painavat keskustelu sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa, sekä ensi vuoden talousarvion laadinta.

– Ohjelma pitää olla valmis, kun on hyvinvointialueneuvottelu 24. lokakuuta ministeriöiden kanssa. Siellä käydään läpi alijäämän kattamismahdollisuuksia. Toinen on ensi vuoden budjetin laadinta, jota varten tarvitaan ohjelma, toteaa Hautala.

Muutoksia esitykseen tulossa

Aluehallitus keskusteli tänään peräti viisi tuntia tuottavuusohjelmasta. Nyt on jo selvää, että viime viikolla esiteltyyn virkamiesesitykseen tulee muutoksia.

– Tänään käytiin keskustelua kiirevastaanottojen määrästä, paikoista ja aukioloista. Ja sitten käytiin keskustelua myös vammais- ja ikäihmisten palveluasumisesta. Ja myös hyvin laajasti erilaisista yksityiskohdista, listaa Hautala.

– Lisäksi halutaan näkyville, paljonko hyvinvointialue vuokraa kunnilta tiloja.

Ohjelmaa ja sen yksityiskohtia on arvosteltu muun muassa Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla.

Hautala sanoo, että keskustelussa on ollut myös väärinymmärryksiä. Hän painottaa, että kiirevastaanottoa ei ollut missään tapauksessa tarkoitus keskittää kokonaan, ainoastaan virka-ajan ulkopuolella neljälle paikkakunnalle.

– Vapautuva työvoima pystyttäisiin ohjaamaan kehitettävien digipalvelujen pyörittämiseen. Mutta nyt tullaan sitten katsomaan, miten nämä asiat saadaan sovitettua yhteen ja työvoima riittäisi.

On siis mahdollista, että kiirevastaanottojen ilta- ja viikonloppuaikojen keskittäminen vielä perutaan.

Muutos on välttämätön

Hyvinvointialueiden säästöt ovat herättäneet keskustelua eri puolilla Suomea. Valtio rahoittaa hyvinvointialueiden toimintaa, joten se myös vaatii alueilta tiukkaa taloutta.

Alueiden on välttämätöntä tehdä uudistuksia palveluihin.

– Niin meidän kuin kaikkien muidenkin alueiden kuluvan vuoden talous on alijäämäinen ja se pitää kattaa lähivuosien aikana. Ensi vuoden budjetti pitäisi laatia niin, että siinä olisi ylijäämää, muistuttaa Hautala.

Samaan aikaan alueet painivat myös työvoiman riittävyyden ja väestön ikääntymisen kanssa.

– Etenkin hoitohenkilökunta ja lääkärien riittävyys on haaste. Lisäksi yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa ja se tarkoittaa, että palvelujen tarve tulee kasvamaan, toteaa Hautala.

Suosittelemme