Sodankylä muuttaa puheenjohtajuudet osa-aikaisiksi

Ensi kuun alusta kunnanhallituksen puheenjohtaja tekee 40-prosenttista työaikaa ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja 20-prosenttista työaikaa.

Vihreiden kunanvaltuutettu Riikka Karppinen Sodankylästä.
Sodankylän kunnanvaltuuston puheenjohtajan Riikka Karppisen mukaan kunta ottaa rohkean askeleen kokeilleessaan puheenjohtajien osittaista työaikaa. Kuva: Riikka Karppisen kotialbumi
Marjukka Talvitie

Sodankylä muuttaa kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajan tehtävät osa-aikaiseksi. Tämä tarkoittaa, että heille on määritelty tehtävänsä hoitoon työaikaa.

Ensi kuun alusta kunnanhallituksen puheenjohtaja tekee 40-prosenttista työaikaa ja valtuuston puheenjohtaja 20-prosenttista työaikaa.

Muualla Lapissa osa-aikainen kunnanhallituksen puheenjohtaja on Rovaniemellä ja Posiolla. Valtuuston puheenjohtajuus ei ole osa-aikainen missään muussa Lapin kunnassa.

Politiikka ammattimaistunut

Kunta perustelee päätöstä sillä, että politiikanteko on kunnissakin ammattimaistunut, ja puheenjohtajat käyttävät luottamustoimiensa hoitamiseen entistä enemmän aikaa.

– Päätökset tehdään kokouksissa, mutta suuri osa puheenjohtajan työstä tapahtuu kokousten välillä esimerkiksi neuvotteluissa ja sidosryhmien kanssa tehtävässä yhteistyössä, kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Annala sanoo kunnan tiedotteessa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan Riikka Karppisen mukaan Sodankylä ottaa rohkean askeleen kokeilleessaan osittaista työaikaa.

– Toimintaympäristön muuttuminen vaatii reagointia, Karppinen sanoo tiedotteessa.

Ei sido tulevia valtuustoja

Lain mukaan osa-aikaisella luottamushenkilöllä on oikeus saada esimerkiksi vuosilomaa ja sairauslomaa samoin perustein kuin kunnallisella viranhaltijalla.

Sodankylän kunnanvaltuusto päätti asiasta maanantaina ja päätös ei sido tulevia valtuustoja. Osa-aikaiseen luottamustoimeen valitaan henkilön omalla suostumuksella.

Suosittelemme