Lakko on pysäyttänyt Sinebrychoffin tehtaan Keravalla – ”Ei tämä kivaa ole, mutta on pakko”, sanoo pihalla seisova lakkovahti

Elintarvikealan työnseisaukset jatkuvat vielä ensi viikolla. Lakoilla osoitetaan tyytymättömyyttä hallituksen työntekijöihin kohdistuviin heikennysesityksiin.

Kuvassa ihmisiä tehtaan pihalla huomioliivit päällä.
Pääluottamusmies Jukka Nissinen on asettunut Sinebrychoffin Keravan tehtaan työntekijöiden kanssa lakkoon tehtaan edustalle. ”Aiomme käydä ruokatauolla läheisessä pizzeriassa. Ei tämä kivaa ole, mutta on pakko”, hän kuvailee lakkopäivän tunnelmia. Kuva: Olli-Pekka Kursi
Anna Horppu,
Olli-Pekka Kursi

Rekka käy kääntymässä Sinebrychoffin panimon pihalla Keravalla. Tänään tiistaina se ei saa tehtaalta ollenkaan virvokkeita mukaansa. Tuotanto on pysähdyksissä, sillä työntekijät ovat parhaillaan lakossa.

Tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Jukka Nissinen on yksi pihalla lakkoa pitävistä Sinebrychoffin työntekijöistä.

Meneillään on Suomen elintarviketyöläisten liiton eli SEL:n poliittinen lakko, joka on osa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAKin yhteistä kampanjaa.

Tällä viikolla lakossa on noin 4 000 SEL:n työntekijää ympäri maata. Sekä SEL että Ammattiliitto Pro aikovat jatkaa elintarvikealan lakkojaan ensi viikolla.

Työnseisauksien tarkoituksena on saada huomiota hallituksen kaavailemiin työlainsäädännön muutoksiin, joihin ammattiliitot eivät ole tyytyväisiä.

Hallituksen tavoitteena on muun muassa purkaa työllistymisen esteitä ja vahvistaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä.

Petteri Orpon hallitus haluaa muun muassa helpottaa työntekijän irtisanomista, porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja mahdollistaa vuoden määräaikaisen työsopimuksen solmimisen ilman erityistä perustetta. Hallitus haluaisi rajata myös lakko-oikeutta.

– Kun puhutaan työntekijöiden asioista, pitää työntekijöillä olla oikeus ilmaista mielipiteensä. Sosiaalinen omatunto ja huoli muista kanssasuomalaisista ovat syy sille, miksi seisomme täällä tehtaan pihassa, Nissinen sanoo.

”Muutaman vuoden päästä työelämä on jo romutettu”

Nissisen kanssa Keravan tehtaan pihalla lakkoileva Ammattiliitto Pron edustaja, toimihenkilöiden luottamusmies Pasi Raitanen uskoo, että toteutuessaan hallituksen muutokset tuovat merkittävästi epävarmuutta työelämään.

– Eniten heikennyksistä kärsivät ne, joilla menee huonosti, kello seitsemästä asti tehtaan pihalla seissyt Raitanen sanoo.

Kuvassa ihmisiä Sinebrycoffin tehtaan edessä huomioliivit päällä.
Ammattiliitto Pron edustaja, toimihenkilöiden luottamusmies Pasi Raitanen (edessä keskellä) sanoo hallituksen suunnitelmien vaikuttavan lopulta kaikkiin kansalaisiin. ”Ne koskettavat kaikkia suomalaisia palkansaajia.” Raitanen on lakossa elämänsä aikana toista kertaa. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Sekä Raitanen että Nissinen kokevat, että hallitus voisi kuunnella työntekijäosapuolta paremmin ja neuvotella asioista.

Nissinen painottaa vastuuta olevan myös työnantajalla. Työnantajaa joutuu nyt katsomaan vähän pidemmin silmiin, hän kuvailee.

– Työnantajat eivät ole viattomia. Heidän edustajiaan on esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksessa. Sen viesti ohjaa poliitikkoja. Kyllä se täältä lähtee, Nissinen sanoo tehtaan pihalla.

Nissinen on spekuloinut mielessään, miten työelämän käy tulevaisuudessa. Hän epäilee, ettei hallitus pysy kasassa koko kautta.

– Muutaman vuoden päästä Orpo ei kestä tätä koalitiota, mutta siinä kohtaa työelämä on jo romutettu.

Suosittelemme