Kolmen maan armeijassa sotinut Lauri Törni joutui vankilaan maanpetoksesta – armahdusasiakirja tulee myyntiin Helsingissä

Törnin asiakirjoja ja valokuvia myydään Hagelstamin huutokaupassa. Arvokkain kohde on armahdusasiakirja vuodelta 1948, jonka lähtöhinta on 4 000 euroa.

Helsingissä tulee myyntiin huutokaupassa erittäin harvinainen Lauri Törniin liittyvä keräilykokonaisuus.
Mikko Rita

Hagelstamin huutokaupassa Helsingissä tulee myyntiin erittäin harvinainen sotilas Lauri Törniin liittyvä keräilykokonaisuus.

Myyntiin tulevat sotahistorialliset esineet ovat tavallisesti arvomerkkejä, mutta Törni-kokonaisuus on jotain muuta: henkilökohtaisia kirjeitä, asiakirjoja ja vanhoja valokuvia.

Aineistoa voidaan pitää ainutlaatuisena.

– Pitäisin niiden säilymistä jopa pienenä ihmeenä. Papereita sekalaisessa järjestyksessä epämääräisissä laatikoissa ei välttämättä ole sellainen kasa, joka herättää mielenkiintoa, jos ei ole jollain lailla alaan vihkiytynyt, sanoo intendentti Tero Metsärinta Hagelstam & Co:sta.

Arvokkain kohde on presidentti J. K. Paasikiven allekirjoittama Lauri Törnin armahdusasiakirja, jolla hän vapautui maanpetostuomiostaan ehdonalaiseen vapauteen.

Tuomio tuli, kun Törni siirtyi Lapin sodan aikana vihollisen riveihin eli vapaaehtoisena Saksaan SS-joukkoihin.

Armahdus on päivätty 23. joulukuuta 1948.

– Hän pääsi jouluksi perheen pariin Kotkaan, Metsärinta sanoo.

Lauri Törnin armahdusasiakirja, jonka on allerkirjoittanut presidentti Paasikivi ja jolla Törni vapautui vankilasta kärsimästä kuuden vuoden kuritushuonetuomiota maanpetostuomiota jouluna vuonna 1948.
Tasavallan presidentin armahduksella Törni päästettiin ehdonalaiseen vapauteen ja sai takaisin kansalaisluottamuksen. Asiakirja on päivätty 23. joulukuuta 1948. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Armahdusasiakirjan lähtöhinta on 4 000 euroa.

Hagelstamin syksyn Classic-huutokaupan näyttö alkaa tänään perjantaina. Huutokauppa pidetään ensi viikon torstaina.

Sotilas ja seikkailija

Törni tunnetaan erityisesti siitä, että hän palveli kolmen eri maan armeijassa. Kuvien joukossa on hänestä potretit Suomen armeijan vänrikkinä sekä Saksan SS-joukkojen ja Yhdysvaltain asevoimien upseerina.

Kuhinaa huutokaupassa saanee aikaan se, että Törni on maineeltaan ylivertainen sotilas ja eräänlainen seikkailijan arkkityyppi.

– Hänen persoonansa ympärille on ollut helppo kasata legenda. Hänen kaltaisillaan ihmisillä tarina alkaa elää omaa elämäänsä niin, ettei se välttämättä enää vastaa todellisuutta, sanoo Metsärinta.

Esineet ovat tulleet huutokauppaan yksityishenkilöltä, sen enempää ei heru tietoa, mistä ne ovat peräisin.

Rykmentin miehiä illallis tilaisuudessa jossa Lauri Törni ja Presidentti Mauno Koivisto palvelivat
Koolla joukko entisiä sotureita rauhan aikana, Törnin komppanian miehiä. Pöydän päässä istuu silloinen pääministeri Mauno Koivisto. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Koskettavimmasta päästä ovat Yhdysvaltain armeijan kirjeet Törnin vanhemmille, jotka odottivat tietoa pojastaan Vietnamin sodasta. Kirjeissä todetaan kerta toisensa jälkeen, että valitettavasti etsinnät eivät ole tuottaneet tulosta.

Törniä, eli amerikkalaisittain Larry A. Thornea kuljettanut helikopteri oli törmännyt vuoren seinään ja tuhoutunut Vietnamissa lokakuussa 1965. Törnin lopullinen kohtalo jäi hämärän peittoon vuosikymmeniksi ennen kopterin hylyn löytymistä viidakosta.

Harvasanainen kenttäpostikortti

Tarjolla on myös yli 200 enimmäkseen Törnin ottamaa diakuvaa eri puolilta maailmaa, muun muassa Alpeilta, Yhdysvalloista ja Vietnamista.

Iranista on kuvia operaatiosta, jossa Törni oli mukana pelastamassa elektroniikkaa ja ehkä muutakin arkaluontoista materiaalia vuoristoon pudonneesta amerikkalaisesta lentokoneesta. Ne eivät saaneet päätyä vastapuolen käsiin.

Lauri Törnin ottamia diavalokuvia
Kamera kulki maailmalla Törnin mukana, ja kuvia on säästynyt diapositiiveina. Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Sen jälkeen päämotiivi oli hävittää se kone, Metsärinta kertoo.

Törnin omaa persoonaa valottaa talvisodasta sisarelle osoitettu postikortti.

Lauri Törnin siskolleen sodassa kirjoittama postikortti.
Alikersantti Törnin postikortti sisarelle talvisodan rintamalta on leimattu 7. joulukuuta 1939. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Siihen on kirjoitettu koruttomasti: Satuin saamaan tällaisen kortin ja päätin lähettää sen muistoksi sodasta.

– Tekstissä yli puolet perustellaan sitä, miksi lähetti kortin. Hän ei todennäköisesti lähettänyt kovin monia postikortteja, Metsärinta arvelee.

Hagelstamissa odotetaan, että Törni-aineistosta kiinnostuvat ostomielessä sotahistorian intohimoiset harrastajat ja keräilijät.

– Törnin tapauksessa kansainvälistä kiinnostusta pitäisi olla, Yhdysvaltoja myöten.

Suosittelemme