Media

Älyä tekoälyä

Tekoäly voi olla pian kuin sähkö tai netti: sen huomaa vasta kun se ei toimi. Älyä tekoälyä -kokonaisuudessa kerromme, miten tekoäly oppii ja voi auttaa meitä. Hyppää mukaan!

Tekoäly on tullut uudella tavalla osaksi arkeamme, kun keskustelevia ja kuvia tekeviä sovelluksia on netissä kaikkien saatavilla.

Vuosi 2023 oli teksti- ja kuvageneraattoreiden kuumaa aikaa. Pystyimme yhtäkkiä juttelemaan tekoälyn kanssa ja tekemään kuvia pelkästään kirjoittamalla ohjeet sovellukselle.

Nyt on aika katsoa näiden ihmeellisten juttujen taakse ja tutkia, mikä tekoälyn oikein saa toimimaan, ja miten se voi muuttaa elämäämme.

Miten tekoäly on kehittynyt?

Tekoäly tietää asioita, jotka ihminen on sille opettanut. Teoria sen takana on vähintään vuosikymmeniä vanhaa.

Tekoälyllä tarkoitetaan teknologioita, jotka on opetettu tehtäväänsä. Tekoälyyn lukeutuva koneoppiminen on laskentaa, jossa kone etsii saamastaan aineistosta säännönmukaisuuksia ja tekee yleistyksiä. Mitä enemmän dataa, sitä tehokkaampi tietokoneen pitää olla.

Yksinkertaisimmillaan tekoäly vaatii kolmea asiaa: dataa eli tietoa, algoritmejä eli tietokoneen toimintaohjeita ja laskentatehoa eli tietokoneen kykyä käsitellä tietoa algoritmien avulla.

Tietokoneet, algoritmit ja laskentamallit ovat kasvaneet sille tasolle, että tekstiä, kuvia ja videoita tuottavat generaattorit ovat tulleet mahdollisiksi. Kehityksen ennakoidaan kiihtyvän.

Seuraavalla videolla tekoälykouluttaja Heidi Kananen kertoo, miten tekoäly on kehittynyt työkaluksi, josta on meille käytännön hyötyä.

Video 1: Miksi tekoälyteknologia löi läpi juuri nyt?

Miten tekoäly oppii?

Miten kone sitten oppii? Pyysimme asiantuntijoita vastaamaan tähän kysymykseen yhdellä virkkeellä. Katso tästä alta avautuvasta jutusta, mitä he sanovat!

Tekoälyn opettamista vahvistusoppimisella voi verrata koiran kouluttamiseen palkitsemalla ja palkkiotta jättämisellä.

Koneen saama palkkio oikein tekemisestä voi olla esimerkiksi pisteitä, joita sen on käsketty kerätä itselleen. Katsotaanpa nyt koiran ja tekoälyn yhtäläisyyksiä!

Video 2: Voiko tekoälyä opettaa kuten koiraa?

Mistä tekoäly oikeasti tietää asiat, joita me siltä kysytään?

No, ei se oikeasti tiedäkään. Tekoälyn älykkyys on illuusio ja harhaa. Esimerkiksi ChatGPT on arvauskone, joka laittaa sanoja peräkkäin.

Tekoäly ei oikeasti ymmärrä tekstiä tai vastaa meille. Algoritmit ja laskentamallit ovat vain niin kehittyneitä, että kone pystyy laittamaan todennäköisimmät sanat peräkkäin meitä miellyttävällä tavalla.

Keskusteleva tekoäly tuntuu meistä tutulta, koska suuriin kielimalleihin pohjautuvat algoritmit jäljittelevät tehokkaasti ihmisen kielelle tyypillisiä tilastollisia rakenteita. Niiden tuottama teksti saa meidät tuntemaan kuin keskustelisimme jonkun kanssa.

Huomaamaton arjen apuri

Tekoäly ei ole enää scifi-leffoista tuttuja vihreitä numeroita mustalla ruudulla. Nyt se tekee oikeita, hyödyllisiä asioita, joita me emme enää edes aina huomaa.

Tekoälystä tulee meille tärkeä, mutta hyvin huomaamaton auttaja.

Vinkkejä vaikka viikon ruokalistaan

Tekoäly helpottaa arkeamme, kun se nopeuttaa työtämme ja tekee puolestamme tylsiä, toistuvia tehtäviä.

Tällöin meille jää enemmän aikaa tehdä asioita, joita vain me ihmiset osaamme. Tekoäly antaa siis meille aikaa olla enemmän ihminen.

Tekoäly voi auttaa meitä tosi yksinkertaisissa asioissa.

Tekstigeneraattoreilta kuten ChatGPT:ltä voi pyytää ideoita vaikkapa pukeutumiseen, listaa viikon ruuista, suunnitelmaa sometuksista, vinkkejä opiskelemiseen ja pääsykokeisiin lukemiseen, pakkauslistaa inttiin tai matkasuunnitelmaa.

Eli melkein mitä vain keksit siltä kysyä!

Tekoäly voi myös ruokkia luovuutta

Tekstigeneraattorilta saa ideoita ja ohjeita koulutehtäviin, työhakemuksiin, rakkauskirjeisiin, esseisiin, haastatteluihin, mihin vaan missä tarvitaan tekstiä.

Kuvageneraattoreilla voi tehdä uskomattoman hienoja kuvia, vaikka ei itse osaisi piirtää edes tikku-ukkoa.

Mihin tekoälyä kannattaa tai ei kannata käyttää? Katsotaan mitä asiantuntijat vastaavat!

Video 3: Mihin tekoälyä kannattaa käyttää?

Tekoälyn supervoimat

Seuraavassa videossa puhutaan siitä, minkälaisia supervoimia tekoäly voi meille antaa!

Video 4: Millaisia supervoimia tekoäly voi antaa ihmisille?

Yksi supervoima, jonka tekoäly voi meille antaa, on inhimillisyys. Kun annamme tekoälyn tehdä tylsiä, aikaa vieviä rutiinitehtäviämme, meille jää aikaa olla enemmän ihminen.

Hoitajalla ja lääkärillä jää enemmän aikaa potilaiden kanssa olemiseen, kun asioiden kirjaaminen vie vähemmän työaikaa. Toimittaja voi keskittyä journalistiseen ajatustyöhön, kun tekoäly litteroi haastattelujen äänitallenteet tekstiksi.

Yrittäjä voi valmistaa tuotteitaan samaan aikaan, kun tekoäly palvelee asiakkaita verkkokaupassa ja asiakaspalvelussa.

Tekoälyn supervoima on valtavien tietomäärien käsitteleminen nopeasti. Ihminen voi lainata tätä supervoimaa esimerkiksi GPT-kielimallien kuten Chat GPT:n avulla. Sitä voi pyytää vaikka tiivistämään pitkä teksti olennaisiksi pointeiksi.

Miten tekoäly vaikuttaa työelämään?

Entä miten tekoäly vaikuttaa työelämään ja opiskeluun? Katso video niin mietitään lisää!

Video 5: Miten tekoäly voi vaikuttaa työelämään ja tulevaisuuden ammatteihin?

Edelleen kannattaa siis opiskella juuri sitä, mikä itseä kiinnostaa. Tekoäly ei tätä tosiasiaa muuta. Pikemminkin sillä on mahdollisuus tukea vahvuuksiamme ja paikata heikkouksiamme.

Tekoäly yleistyy tulevaisuudessa sähkön ja internetin kaltaiseksi asiaksi, jonka olemassaoloa ei tule erikseen ajatelleeksi.

Mieti, miten esimerkiksi internet on muuttanut maailmaa. Voit vaikka kokeilla kieltää itseltäsi netin käyttämisen. Montako minuuttia menee, ennen kuin on aivan pakko tarkistaa jokin asia netistä?

Työelämässä tekoälystä tulee meille sinnikäs, väsymätön ja tarkka työapulainen. Koneella ei ole inhimillisiä tunteita, joten se jaksaa toistaa sille osoitettua tehtävää väsymättömästi. Siksi tekoäly on helppo laittaa tekemään puuduttavaltakin tuntuvia asioita.

Tekoäly luo myös uusia ammatteja. Osa niistä liittyy siihen, miten ihminen ja koneet saadaan toimimaan yhä paremmin yhdessä.

Suurien datamäärien käsitteleminen ja analysointi ei ole enää tietojenkäsittelyn ammattilaisten yksinoikeus, vaan jokaisella on siihen mahdollisuus.

Tekoäly ei ymmärrä asioiden merkityksiä samalla tavalla kuin me. Se ei suoraan korvaa työelämässä yhtään ihmistä, mutta sille voidaan siirtää tehtäviä, joita me olemme aiemmin tehneet.

Ihmisten työaika voidaan silloin käyttää työhön, jota kone ei osaa tehdä.

Tekoälyä pitää käyttää vastuullisesti

Tekoälyn etiikkaa on tutkittu vasta vähän aikaa. Koneoppiminen alkoi yleistyä vuodesta 2016, jolloin myös kysymykset etiikasta heräsivät.

Seuraavassa jutussa pohditaan tekoälyn moraalia.

Tekoäly päättää puolestamme koko ajan enemmän

Somekanavissa tekoäly päättää, mitä ja kenen postauksia näemme. Verkkokaupat suosittelevat meille tuotteita ja suoratoistopalvelut katsottavaa tekoälyn perusteella.

Mutta kuka päättää noista suosituksista? Kenelle tulemme antaneeksi luvan käyttää tietojamme?

Tekoälysovellukset kuten Chat GPT auttavat meitä esimerkiksi tekstin tuottamisessa. Mutta onko eettistä tehdä koulutehtäviä tai töitä tekoälyllä ja jättää se kertomatta?

Vastuullisuus on pitkälti ihmisten tietoisuutta kysyä oikeita kysymyksiä. Tekoälyä käyttäessä voit pohtia seuraavaa yhtälöä:

Kaavio, jossa nuolisymbolin avulla havainnollistetaan tekoälyn ymmärtämistä. Data käytämmekö oikeaa dataa? + Algoritmi Ymmärrämmekö mitä algoritmi tekee? = Lopputulos Saimme vastauksia alkuperäiseen kysymykseemme? -> Toiminta Mitkä ovat seuraukset ja kenelle?
Kuva: Minna Mustakallio / Yle, Jade Lönnqvist /Yle

Tehtäväpaketti oppijalle – pohdintaa ja tunnistustehtäviä

Älyä tekoälyä - opettajan tehtäväpaketti sisältää tämän artikkelin videoita tehtävineen. Niitä voi käyttää hyödyksi tekoälyn perusteiden opettamisessa.

Alla olevan artikkelin testissä pääset kokeilemaan, erotatko aidot kuvat ja tekoälyn tuotokset toisistaan.

Seuraavaksi saat kokeilla, miten hyvin tekoäly tottelee sinua! Muistathan, ettei sovelluksiin kannata syöttää henkilökohtaisia tietoja.

Ladataan lomaketta...

Artikkelia päivitetään aktiivisesti Mediataitoviikoille asti. Älyä tekoälyä - kokonaisuuteen sisältyy mm. tekoälyaiheisia visoja ja kilpailuja kouluille. Tämänkin jälkeen artikkelista pidetään huolta, joten voit huoletta tallentaa sen kirjanmerkkeihisi.