Valtaosa lavialaisnuorista voi hyvin – kolmannes voi kuitenkin huonosti koulussa

Lavialaisnuoret voivat pääosin hyvin, mutta osa koululaisista kärsii yksinäisyydestä ja kiusaamisesta tai kokee olonsa ahdistuneeksi.

Lavian yhtenäiskoulun viidesluokkalaiset Lyyti Levo ja Ville Toivonen viiihtyvät koulussa.
Yle Uutisluokka

Ylen uutisluokka teki Lavian yhtenäiskoulun 11-16-vuotiaille selvityksen, jossa pureuduttiin nuorten jaksamiseen. Yli puolet vastanneista kertoi voivansa hyvin erityisesti kotona.

Valtaosa lavialaisnuorista ilmoitti voivansa hyvin, mutta kolmannes vastasi voivansa huonosti koulussa. Nuorten mukaan koulussa huonoon jaksamiseen vaikuttavat useimmiten yksinäisyys, kiusaaminen sekä ahdistuneisuus.

Viidesluokkalaiset Lyyti Levo ja Ville Toivonen eivät ole kokeneet kiusaamista.

– Jotain pientä, sellaista härnäämistä välillä on, Toivonen kertoo.

Seitsemättä luokkaa käyvä Niko Pirttimäki kertoo, että kaverit auttavat jaksamaan koulussa. Hän ei koe koulussa kiusaamista tai yksinäisyyttä, mutta tietää, mistä siihen saisi tarvittaessa apua.

Nämä nuoret voivat koulussa hyvin.

Myös ystävien asiat huolettavat

Lavian yhtenäiskoulun perhetyöntekijä Johanna Sukeva ajattelee positiivisesti nuorten jaksamisesta.

– Huonoon jaksamiseen vaikuttavat koulumotivaation puute sekä huoli omista ja kavereiden asioista.

Myös vuorovaikutuksella on merkitystä. Vanhempien pitäisi saada parempi yhteys lapsiinsa.

– Kotiväelle puhuminen voi tuntua vaikealta. Monet kokevat, että vanhemmat eivät ole kiinnostuneita heidän asioistaan tai että heitä ei kuunnella, Sukeva kertoo.

Viidesluokkalainen Lyyti Levo ei ole joutunut kiusaamisen kohteeksi, eikä ole sellaista suuremmissa määrin todistanutkaan. Videon kuvaaja: Nea Laakso / Yle Uutisluokka

Perhetyöntekijä muistuttaa, että elämään kuuluu vaihtelua. Päivät eivät ole samanlaisia. Hänellä on muutama neuvo nuorille parempaan jaksamiseen.

– On kaikenlaisia tilanteita, huonoja ja hyviä päiviä. Pitäisi luottaa enemmän itseensä tai jutella jonkun luotettavan kanssa, kuten perheen tai kavereiden.

Unenpuute vaikuttaa jaksamiseen

Lavian yhtenäiskoulun koulukuraattori Sini Kivisen ja harjoittelija Netta Leppäkorven mukaan unenpuute ja erilaiset huolet vaikuttavat nuorten jaksamiseen. Huomio kiinnittyy erityisesti syömiseen, uneen ja ihmissuhteisiin.

– Liian vähäinen syöminen, huolet sekä riidat kaverisuhteista, asioista ulkopuolelle jääminen ja ylipäätään maailmalla tapahtuvat asiat huolestuttavat nuoria, naiset pohtivat.

Yhdeksäsluokkalainen Moona Alinentalo kertoo voivansa välillä hyvin ja välillä huonommin. Neuvo parempaan jaksamiseen on hyvin yksinkertainen.

– Nukkuminen, Alinentalo paljastaa.

Työryhmä: Kristiina Väkeväinen, Ada Niinisalo, Tiia Heijari, Nea Laakso, Veeti Kamppi, Urho Lahdensuu, Melina Tenhonen / Lavian Yhtenäiskoulun Yle Uutisluokka, Anna-Mari Vuollet / Yle Uutiskummi.

Yle Uutisluokka on mediakasvatustoimintaa, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Artikkelia on muokattu 28.3.2024 klo 8.28. Poistettu yhden nuoren kommentti.

Suosittelemme