Nato muuttaa Suomen armeijaa, ja sillä voi olla yllättävä vaikutus myös reserviläisiin

Lähivuodet näyttävät, miten kansainvälisen toiminnan uudet vaatimukset ja mahdollisuudet vaikuttavat upseeriuralle hakeutuvien nuorten määrään.

Kadetit Kuisma Sippola, Matti Koikkalainen ja Assi Nikkinen seisovat vierekkäin univormuissaan pitkällä käytävällä, jonka seinustoilla kultakehyksisiä tauluja.
Kadettikoulussa lisätään englannin opetusta ja käyttöä. Kuvassa kadetit Kuisma Sippola (vas.), Matti Koikkalainen ja Assi Nikkinen. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Mikko Rita

Sotilaita voidaan pian käskeä ulkomaankomennuksille.

Suomella on lähivuosina velvoite lähettää Naton tehtäviin ulkomaille noin sata henkilöä.

– Tämä velvoite täytetään vähitellen kansallisen kantokyvyn mukaisesti, sanoo henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari Pääesikunnasta.

Naton komentorakenteen työtehtäviin tarvitaan vuosittain noin 15 henkilöä, joista kaksi kolmasosaa on upseereita.

– Uskomme, että esitetyillä ehdoilla tuo määrä vapaaehtoisia löytyy, Saari sanoo.

MTV uutisoi Upseeriliiton olevan huolissaan siitä, riittääkö Naton kansainvälisiin tehtäviin riittävästi hakijoita, jos työehtoja ei paranneta.

Kadetti Kuisma Sippola istuu auditorion punaisella penkillä sinisessa univormussaan ja katsoo vakavana eteenpäin.
Naton esikuntatehtävät ulkomailla tulevat ensimmäisen vuosikurssin kadettien ulottuville vasta noin 10 vuoden työuran ja lisäopintojen jälkeen. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Sama kysymys tulee eteen myös reserviläisten osalta. Heitäkin tarvitaan täyttämään puolustusvoimien lakisääteisiä tehtäviä.

– Tavoitteena on mahdollistaa reservin joustavampi ja tarkoituksenmukainen käyttö, joka tukee myös kansainvälisten tehtävien täyttämistä, Saari sanoo.

Tarpeet selviävät lopullisesti vasta, kun tiedetään, minkälaisia joukkoja Suomen pitää asettaa Naton käyttöön.

Kajaanista Norfolkiin

Kun Kadettikoulun hakijoilta kysytään valintakokeessa omista motivaatiotekijöistä, kansainvälisyys nousee vasta noin kymmenenneksi tärkeimmäksi tekijäksi.

Siinä on ristiriita, kun otetaan huomioon, että sotilaita voidaan pian käskeä töihin kotimaan ulkopuolelle.

– Käyntejä ulkomailla voi olla monellakin, mutta pidemmät esikuntatehtävät ovat perustuneet vapaaehtoisuuteen. Jatkossa jopa lainsäädäntö saattaa muuttua sillä tavalla, että työt ulkomailla tulevat pakollisiksi, sanoo Kadettikoulun johtaja, eversti Jukka Nurmi.

Maastopukuun pukeutunuta kadettikoulun johtaja, eversti Jukka Nurmi istuu työpöydän ääressä. Taustalla lasivitriinissä kadettikoulun suuri valkoinen lippu, jonka keskellä keltainen leijona-vaakuna.
– Englanninkielen opetusta ja käyttöä lisätään, koska se on kieli, jolla Natossa operoidaan, Kadettikoulun johtaja, eversti Jukka Nurmi sanoo. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Siinä missä upseeri voidaan siirtää nykyisestä työpaikastaan vaikkapa Kajaaniin Kainuun prikaatiin, siirto voi tulla tulevaisuudessa esimerkiksi Brysseliin Naton Euroopan-päämajaan ja se pitää ottaa samalla tavalla vastaan.

– Työpaikka voi olla vaikka Norfolkissa Yhdysvalloissa, Nurmi kertoo.

Ensimmäisen vuosikurssin kadetit Matti Koikkalainen, Assi Nikkinen ja Kuisma Sippola kertovat olevansa avoimia kansainvälisille tehtäville.

Parhaillaan he valmistautuvat tammikuussa Kainuun pakkasissa pidettävään ampumaleiriin, jonne saapuu vieraaksi ranskalaisia kadetteja.

Puolustusvoimat pyrkii lisäämään kansainvälisiä harjoituksia Suomessa. Kadettien halutaan olevan mukana niissä, jotta heillä olisi paremmat valmiudet yhteistoimintaan jo nuorina upseereina.

Myös kielitaitoa halutaan iskostaa tuleviin upseereihin, ja erityisesti englannin opetusta lisätään Kadettikoulussa.

Kadetti Matti Koikkalainen istuu vaalean pöydän ääressä ja kirjoittaa paperille mustassa univormussa, jonka olkapäässä Suomen lippu.
Matti Koikkalainen suoritti vielä varusmiespalvelustaan rannikkojoukoissa, kun Suomesta tuli Naton jäsen 4. huhtikuuta 2023. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kadetti Koikkalainen oli viime keväänä rannikkojoukkojen varusmies, kun hän jo osallistui veneenkuljettajana kansainväliseen harjoitukseen Yhdysvaltain merijalkaväen ammattisotilaiden rinnalla.

– Kokemus vahvisti ajatusta siitä, kuinka tärkeää yhteistyö on Suomen kaltaiselle pienelle maalle, kaikennäköisissä tilanteissa, Koikkalainen sanoo.

Harmaaseen univormuun pukeutunut kadetti Assi Nikkinen istuu läppärin ääressä opiskelutovereiden kanssa ja katsoo sivuun hymyillen.
Kadettikoulun hakijoiden yleisimmät motivaatiotekijät ovat mahdollisuus tehdä monipuolista työtä, teorian ja käytännön yhdistäminen sekä isänmaallisuus ja maanpuolustustahto. Myös varma työpaikka houkuttelee. Kuvassa kadetti Assi Nikkinen. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Assi Nikkiselle ovi sotilasuralle aukesi naisten vapaaehtoisen asepalveluksen kautta.

– Tulevaisuus näyttää siltä, että tulemme olemaan paljon yhteistyössä varsinkin Nato-maiden kanssa. Siihen liittyvät mahdolliset urapolut kiinnostavat, hän sanoo.

Kansainvälisyyden vetovoima?

Kadettikoulun sisällä tunnistetaan, että koulu kilpailee lahjakkaista suomalaisnuorista muiden korkeakoulujen kanssa.

– Meidän hakijaryhmämme on ensinnäkin sillä lailla rajattu, että hakijan on täytynyt suorittaa asepalvelus ja saada johtajakoulutus, sanoo koulutus- ja valintaupseeri, kapteeni Esko Äärynen.

Koulutus- ja valintaupseeri, kapteeni Esko Äärynen istuu pöydän ääressä maastopuvussa.
Koulutus- ja valintaupseeri Esko Äärynen toivoo, että Kadettikouluun riittää hyviä hakijoita. Syksyllä 2023 alkaneen kadettikurssin aloitusvahvuus oli 190. Seuraavina vuosina sitä kasvatetaan 195:een. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Samaan aikaan ikäluokat pienenevät. Tilastoista nähdään, että muillakin korkeakouluilla voi olla haasteita saada täytettyä opiskelupaikkoja tulevaisuudessa.

– Uskon, että kansainvälisyys vetoaa tiettyyn ryhmään hakijoita, muttei varmasti kaikkiin, Äärynen sanoo.

Ulkomaantehtävät eivät välttämättä tarkoita vain toimistohommia ilmastoiduissa esikunnissa, vaan on mahdollista, että suomalaisia lähetetään koviinkin paikkoihin.

Kuuntele, miten itseään kannattaa kehittää, jos haluaa hakea ammattiupseeriksi. Haastattelussa Kadettikoulun johtaja, eversti Jukka Nurmi.

Kadetti Kuisma Sippola ei epäröisi, jos sellainen käsky tulisi.

– Suomen hallitus tulee linjaamaan, mihin operaatioihin, millä panoksella tullaan osallistumaan. Jos tällainen kutsu tulee, otan sen vastaan, koska tiedän, että siinä on ajatusta ja merkitystä taustalla, Sippola sanoo.

Kadetit Matti Koikkalainen ja Assi Nikkinen kertovat, miten Nato-jäsenyys vaikuttaa heidän opintoihinsa ja uranäkymiinsä. Video: Petteri Juuti

Suosittelemme