Sodankylän valtuuston puheenjohtajisto voi mennä uusiksi – perusteena varapuheenjohtaja Pekka Heikkisen toiminta

Tilapäisen valiokunnan mukaan kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Pekka Heikkinen on menettänyt luottamuksen epäasiallisen käytöksen takia. Heikkisen mukaan häntä maalitetaan.

Sodankylän kunnantalo alkutalvesta
Sodankylän kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina käsittelemään luottamustaan Pekka Heikkiseen. Heikkinen istuu myös Lapin aluevaltuustossa. Kuva: Mia Sivula / Yle
Eeva Kuivas

Sodankylän kunnanvaltuusto päättää maanantaina, nauttiiko sen toinen varapuheenjohtaja Pekka Heikkinen (kok.) valtuuston luottamusta. Samalla päätetään mahdollisesta valtuuston puheenjohtajiston erottamisesta ja uuden puheenjohtajiston valitsemisesta.

Kunnanvaltuusto asetti marraskuussa keskuudestaan tilapäisen viisi jäsenisen valiokunnan selvittämään, nauttiiko Heikkinen enää luottamusta. Selvitystyönsä johtopäätöksenä valiokunta katsoo, että Heikkinen on menettänyt luottamuksensa varapuheenjohtajan tehtävään.

Luottamuksen menettämistä perustellaan epäasiallisella käytöksellä valtuustossa, sosiaalisessa mediassa ja julkisilla paikoilla. Selostuksen mukaan Heikkinen on esimerkiksi nimitellyt valtuutettuja loukkaavasti ja arvostellut epäasiallisesti viranhaltijoita heidän toimeenpannessaan valtuuston tekemiä päätöksiä.

Tilapäisen valiokunnan yksimielinen kanta on, että erityisesti puheenjohtajistoon kuuluvalta luottamushenkilöltä tulee voida odottaa kuntalain mukaista käytöstä.

– Näitä lukemattomia syytöksiä minun on vaikea tunnistaa tälle aikavälille, joilloin olen toiminut nykyisessä lyhytaikaisessa varapuheenjohtajan roolissa, Pekka Heikkinen sanoo tilapäiselle valiokunnalle lähettämässään vastineessa.

Nykyinen puheenjohtajisto valittiin viime kesänä ja Heikkinen on ollut pidätettynä varapuheenjohtajan paikalta syksyllä.

”Värikäs kielenkäyttö on ollut aina sallittua politiikassa”

Vastineessaan Pekka Heikkinen viittaa syksyllä käytyyn oikeudenkäyntiin, jossa häntä syytettiin opettajana oppilaaseen kohdistuneesta pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lapin käräjäoikeuden mukaan Heikkinen syyllistyi lievään pahoinpitelyyn valvoessaan kouluruokailua. Väkivalta oli kuitenkin niin vähäistä, ettei hänelle tuomittu rangaistusta. Virkavelvollisuuden rikkomista koskeva syyte hylättiin.

Heikkinen sanoo tilapäiselle valiokunnalle antamassaan vastineessa, että luottamushenkilönä ja viranhaltijana hänet tuomittiin jo ennen oikeuden päätöstä. Heikkisen mukaan ”maalittaminen” jatkui vielä tämän jälkeenkin.

Kielenkäytössään Heikkinen ei näe ongelmaa.

– Värikäs kielenkäyttö on ollut aina sallittua politiikassa ja sitä on voitava kestää sekä luottamushenkilöiden että viranhaltijoiden, hän kirjoittaa.

Tilapäisen valiokunnan mukaan selvitystyö on koskenut vain Heikkistä, vaikka mahdollinen erottamispäätös koskisi kuntalain vuoksi koko valtuuston puheenjohtajistoa.

Suosittelemme