Mediat: Ukraina aikoo kutsua ulkomailla asuvat ukrainalaismiehet armeijaan

EU:n marraskuussa julkaiseman raportin mukaan sadattuhannet palvelusikäiset miehet ovat paenneet sotaa EU:n alueelle.

Rustem Umerov puhujan korokkeella.
Ukrainan uusi puolustusministeri Rustem Umerov kuvattuna syyskuussa 2023. Kuva: Andrii Nesterenko / EPA
Roni Kuronen

Ukrainan puolustusministerin Rustem Umerovin mukaan ulkomailla asuvat 25–60-vuotiaat ukrainalaismiehet tullaan kutsumaan armeijan palvelukseen. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC:n mukaan Umerov puhui Politicolle, Die Weltille ja Bildille antamassaan haastattelussa miesten ”kutsumisesta” palvelukseen. Samalla hän kuitenkin vihjasi, että kutsun sivuuttaminen johtaisi rangaistukseen.

– Neuvottelemme yhä siitä, minkälaisiin seurauksiin saapumatta jättäminen johtaisi, Umerov sanoo.

Puolustusministeriön tiedottaja Illarion Pavlyuk riensi myöhemmin kiistämään puheet ulkomailla asuvien ukrainalaisten pakottamisesta rintamalle.

– Ulkomailla asuvien ukrainalaisten kutsunnoista ei ole käynnissä keskusteluja. Jos Ukrainan kansalaiset tahtovat liittyä armeijaan, he saapuvat vapaaehtoisesti, Pavlyuk kertoo ukrainalaismedioiden mukaan.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on vihjannut, että rintamalla palvelee tällä hetkellä noin puoli miljoonaa ukrainalaista sotilasta. Tiistaina Zelenskyi kertoi, että maa tarvitsee 450 000–500 000 uutta sotilasta.

EU:n marraskuussa julkaiseman raportin mukaan noin 768 000 ukrainalaista 18–64-vuotiasta miestä on paennut EU:n alueelle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa vuonna 2022. Luvussa ei ole mukana EU:n ulkopuolelle paenneita ihmisiä.

Ukrainan armeija kamppailee tällä hetkellä sotilaiden kierrätystä ja lomia koskevien ongelmien kanssa. Lain mukaan armeijan alaisuudessa toimivien ammattisotilaiden ja vapaaehtoisten on palveltava sodan loppumiseen asti. Vuoden aikana sotilaille myönnetään ainoastaan kymmenen lomapäivää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi aiemmin tällä viikolla pitämässään puheessa, että Ukrainassa on tällä hetkellä 617 000 venäläistä sotilasta. BBC ei ole kyennyt vahvistamaan sodan kummankaan osapuolen sotilaiden määrää.

Suosittelemme