Venäjän miestappiot kasvavat puoleen miljoonaan vuoden 2024 aikana, ennustaa brittitiedustelu

Tällä hetkellä Venäjän tappiot ovat noin 315 000 kuollutta tai haavoittunutta.

Venäläisiä varusmiehiä lähdössä armeijaan Krimin Simferopolissa 25. huhtikuuta 2023.
Miehitetyn Krimin venäläisvarusmiehiä huhtikuussa 2023. Kuva: Konstantin Mihalchevskiy / AOP
Veikko Eromäki

Jos Venäjä menettää sotilaita nykyisellä päivätahdilla ensi vuoden ajan, vuoden loppuun mennessä miestappiot kasvavat puoleen miljoonaan, Ison-Britannian puolustusministeriö arvioi.

Joulukuussa julki tulleen yhdysvaltalaistiedustelun arvion mukaan tällä hetkellä Venäjän miestappiot ovat noin 315 000 kuollutta tai haavoittunutta.

Puolustusministeriö esittää arvionsa X-viestipalvelussa.

Arvio on pohjattu Ukrainan esittämiin lukuihin Venäjän päivittäisistä miestappioista. Vaikka Ukrainan lukuihin ei voi luottaa tarkalleen, näkevät britit niiden antavan osviittaa tositilanteesta.

Vuoden 2023 aikana Ukrainan esittämät Venäjän päivätappiot ovat nousseet keskimäärin noin 300 sotilaalla vuoteen 2022 verrattuna. Luku sisältää kuolleet ja haavoittuneet.

Ison-Britannian arvion mukaan nousu kertoo todennäköisesti siitä, että Venäjän ammattilaissotilaat ovat sodan kuluessa vaihtuneet heikommin koulutettuihin, kokemattomiin sotilaisiin, joita käytetään massahyökkäyksissä.

Aiemmin mainitun yhdysvaltalaisarvion mukaan Venäjä olisi menettänyt sodan kuluessa noin 90 prosenttia sen alussa käytössä olleesta henkilöstöstä.

Ukrainan haasteena on ammuspula

Jos miestappiot jatkuvat viime vuoden vauhdilla, Venäjä on vuoden 2024 loppuun mennessä menettänyt Ukrainassa puoli miljoonaa sotilasta. Britit nostavat verrokiksi Neuvostoliiton Afganistanin-sodan, josta 70 000 kuollutta tai haavoittunutta aikavälillä 1979–1989.

Puolustusministeriö arvioi, että Venäjällä kestää 5–10 vuotta ennen kuin uudet, ammattimaiset ja kokeneet joukot saadaan toimintavalmiiksi.

Ratkaisevassa roolissa sotatilanteen kehittymisen kannalta ovat Ukrainan käytettävissä olevat sotilaat ja aseistus. Ukraina aikoo mobilisoida satojatuhansia sotilaita rintamalle, eikä tämän onnistumisesta ole varmuutta.

Ammustilanne on myös ratkaiseva tekijä.

The Wall Street Journal arvioi tänään jutussaan, että siinä missä kesällä 2023 Ukraina käytti keskimäärin 7000 tykistönammusta päivässä, tällä hetkellä Ukraina käyttää enää 2000 tykistönammusta päivässä.

Lähteet: Reuters, WSJ

Suosittelemme