Kaikkien aikojen snookerpelaaja Ronnie O'Sullivan saapuu ensi kertaa Suomeen – ”Tätä suuremmaksi kattaus ei voi enää mennä”

Ronnie O'Sullivan esiintyy Suomessa kahtena päivänä.

Ronnie O'Sullivan on snookerin seitsenkertainen maailmanmestari ja edelleen maailmanlistan ykköspelaaja.
Ronnie O'Sullivan on snookerin seitsenkertainen maailmanmestari ja edelleen maailmanlistan ykköspelaaja. Kuva: Lewis Storey/Getty Images
Atte Husu

Snookerin seitsenkertainen maailmanmestari Ronnie O'Sullivan saapuu kesäkuussa Suomeen.

Englantilainen supertähti pelaa kaksi näytösottelua Tampere-talossa 4.–5. kesäkuuta. Otteluiden järjestäjä on Suomen snookerhistorian ainoa ammattilaispelaaja Robin Hull.

– Voin sanoa, että tämä on näytösotteluiden osalta viimeinen veto. Tätä suuremmaksi kattaus ei voi enää mennä. O'Sullivanin ja Tampere-talon kanssa nimet ovat paperissa. Vastustaja selviää lähiaikoina, Hull kertoo Yle Urheilulle.

48-vuotias O'Sullivan on snookerin maailmanlistan ykköspelaaja. Hän on voittanut lajin himoituimman MM-tittelin seitsemän kertaa (2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020 ja 2022) aivan kuten paraikaa käynnissä olevan The Mastersin (1995, 2005, 2007, 2009, 2014, 2016 ja 2017). Lisäksi hän on juhlinut UK Championshipin mestaruutta peräti kahdeksan kertaa.

Ronnie O'Sullivan juhli ensimmäistä UK Championshipin mestaruuttaan vuonna 1993 vain 17-vuotiaana. Hän on historian nuorin...
Ronnie O'Sullivan juhli ensimmäistä UK Championshipin mestaruuttaan vuonna 1993 vain 17-vuotiaana. Hän on historian nuorin... Kuva: PA Images via Getty Images
Ronnie O'Sullivan on UK Championship -turnauksen nuorin ja vanhin voittaja. Ensimmäisen kerran juhli mestaruutta 17-vuotiaana vuonna 1993. Sen jälkeen hän on ollut ykkönen vuosina 1997, 2001, 2007, 2014, 2017, 2018 ja 2023. Kuvassa hän juhlii kahdeksatta UK-titteliä joulukuussa.
...ja vanhin voittaja. Kuvassa hän juhlii kahdeksatta UK-titteliään viime joulukuussa. Muut voittovuodet ovat 1997, 2001, 2007, 2014, 2017, 2018. Kuva: George Wood/Getty Images

Maailmanmestaruuksien määrässä O'Sullivan ei ole vielä absoluuttisesti omassa kastissaan, sillä 1990-lukua dominoineella Stephen Hendryllä on niin ikään seitsemän MM-pystiä.

Vuonna 1992 ammattilaisena debytoinut O'Sullivan on muun muassa voittanut eniten rankingturnauksia (40 kappaletta), tehnyt ammattilaiskisoissa eniten maksimibreikkejä (15) ja sadan pisteen ylittäviä lyöntisarjoja (1232) sekä tienannut eniten palkintorahaa (lähes 20 miljoonaa euroa).

Hänet muistetaan erityisesti vuoden 1997 MM-kisoista, joissa The Rocket -lempinimellä tunnettu O'Sullivan pussitti kautta aikain nopeimman 147 pisteen maksimibreikin viidessä minuutissa ja 20 sekunnissa.

Hullin mukaan O'Sullivanin vastustaja Tampereen otteluissa ratkeaa lähiviikkoina pienestä joukosta snookerin maailmantähtiä.

– Tässä vaiheessa puhun vastustajasta vielä vain muodossa spesiaali vieras, Hull sanoo.

Tähdillä vetovoimaa

Suomessa on järjestetty vuoden aikana useita näytösotteluita, joissa ovat esiintyneet maailmanmestarit Mark Selby, Mark Williams, Neil Robertson ja Stuart Bingham. Toukokuussa Helsingin Kulttuuritalo isännöi viikonlopun kestävää kahdeksan huippuammattilaisen kutsukisaa.

Hull järjesti joulukuussa 1900-paikkaisessa Tampere-talossa näytösottelun, jossa kohtasivat Robertson ja pikavisiitillä hallitsevan maailmanmestarin Luca Brecelin korvannut Selby. Ottelu myytiin loppuun muutamassa päivässä.

– Se ottelu oli suunnitelman ensimmäinen vaihe, joka onnistui. Tämä on toinen ja viimeinen osa.

O'Sullivan pelaa kesäkuussa kaksi ottelua, joissa pelisysteemi on paras 11:stä – voittoon vaaditaan siis kuusi voitettua erää. Täpötäysi 1900-paikkainen Tampere-talo on herättänyt kiinnostusta paitsi lajin tähdissä myös snookerin kattojärjestössä World Snookerissa, joka pyrkii laajentamaan ammattilaiskiertuetta uusiin maihin.

– Suomeen on suurta vetoa, Hull sanoo.

– Nostan käden pystyyn sen puolesta, että olen valmis auttamaan ammattilaisturnauksen tuomisessa Suomeen.

Ronnie O'Sullivan kukisti tämänvuotisen Mastersin avauskierroksella Ding Junhuin erin 6–3. Tässä O'Sullivan onnittelee kiinalaista 147 pisteen maksimibreikistä.
Ronnie O'Sullivan kukisti tämänvuotisen Mastersin avauskierroksella Ding Junhuin erin 6–3. Tässä O'Sullivan onnittelee kiinalaista 147 pisteen maksimibreikistä. Kuva: Julian Finney/Getty Images

Kallis investointi

O'Sullivan pelaa vuosittain kymmeniä näytösotteluita, joiden hintahaarukka vaihtelee suuresti. Hänen taksansa eivät ole julkista tietoa, mutta Yle Urheilun tietojen mukaan Euroopassa kahden päivän tapahtumissa suuruusluokka on reilusti yli 100 000 euroa. Kiinassa mittaluokka voi olla tuplat.

Kysymykseen, veloittaako O'Sullivan Tampereen-keikoistaan yli 100 000 euroa, Hull vastaa lyhyesti.

– Kyllä. On se yli.

O'Sullivan kamppailee loppuviikosta vielä suuremmista rahoista, kun The Masters -kutsuturnaus huipentuu Lontoossa. O'Sullivan kohtaa torstaina puolivälierissä maanmiehensä Barry Hawkinsin.

Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 15. Sunnuntaina ratkeavan turnauksen voittaja kuittaa reilut 290 000 euroa.

Edit: Pelipäivät ovat 4. ja 5. kesäkuuta (aluksi ilmoitettu 5.-6.6.).

Suosittelemme