Itä-Suomen koulun lakkautus ei ollut läpihuutojuttu – Imatra haluaa selvittää koulun jatkoa

Kaupunginhallituksen kokous pidettiin tänään Lappeenrannassa ja Imatralla. Myös Joensuussa asia oli kaupunginhallituksessa.

Itä-Suomen koulun Lappeenrannan yksikkö talvella.
Itä-Suomen koulu sijaitsee Lappeenrannan lisäksi Imatralla ja Joensuussa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Emma Kilpinen,
Tanja Perkkiö

Imatra ei ole valmis lakkauttamaan Itä-Suomen koulua.

Kaupunginhallitus päätti tänään maanantaina yksimielisesti selvittää koulun toiminnan jatkomahdollisuuksia Imatralla. Toiminnan jatkoa selvitetään joko säätiön toteuttama tai kaupungin omana toimintana.

Imatran kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että päätöstä edelsi vilkas keskustelu. Keskustelussa esille nousi Itä-Suomen koulun tekemä pitkäjänteinen työ ja kansainvälisen opetuksen merkitys Imatralle.

– Tunnistamme Itä-Suomen koulun merkityksen Imatralle. Koulu tekee hyvää työtä ja siksi haluamme selvittää, millaiset mahdollisuudet koululla on jatkaa kaupungissa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen (sd.) toteaa tiedotteessa.

Itä-Suomen koulun toiminnan lakkauttamista on valmisteltu yhteistyössä Imatran, Joensuun ja Lappeenrannan kaupunkien virkamiesjohdon kesken.

Nokelainen tylyttää virkamiesvalmistelua

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen arvostelee kovin sanoin Itä-Suomen koulun lakkauttamisen valmistelun salailua ja kansalaiskeskustelulle jätettyä lyhyttä aikaa.

– Ei näitä asioita tällä tavalla hoideta. Kyllä tämä olisi vaatinut avoimen keskustelun Lappeenranta, Imatra Joensuu akselilla ja tietysti myös Itä-Suomen koulun säätiön kanssa, Nokelainen sanoo.

Itse hän sanoo saaneensa tiedon koulun lakkauttamissuunnitelmasta vasta viime viikon keskiviikkona kaupunginhallituksen esityslistalta.

– Eli vajaan viikon tämä oli tiedossa. Nyt tämä hoidettiin kyllä ihan perse edeltä puuhun. Ei kunnan päätöksenteko voi toimia näin, kun kysymys on aivan perustavaa laatua olevasta kunnan toiminnosta, Nokelainen tylyttää virkamiesvalmistelua.

Nokelaisen mukaan valmistelussa ei ole otettu tarpeeksi huomioon esimerkiksi lapsivaikutusten arviointia.

– Tämä on siinäkin mielessä kyllä irvikuva, Nokelainen sanoo.

Joensuussa vetoomus koulun säilyttämisen puolesta

Joensuussa Itä-Suomen koulun oppilaskuntaa yläkoulusta ja lukiosta oli mukana luovuttamassa vetoomustaan opinahjonsa puolesta Joensuun kaupunginjohdolle ennen kaupunginhallituksen kokousta. Oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Vilhelmiina Mutanen kertoi heidän keränneen 596 nimeä listaan koulunsa puolesta.

Vilhelmiina Mutanen kantaa vetoomusta koulunsa puolesta.
Vilhelmiina Mutanen käy Itä-Suomen koulun ysiluokkaa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Saimme nimiä myös naapurikouluistamme eli Tulliportin normaalikoululta ja Joensuun lyseon peruskoululta, kertoi Mutanen.

Joensuussa myös Itä-Suomen yliopiston henkilökuntaa liittyi Itä-Suomen koulun tukijoihin.

Kaikkien kaupunkien hallitukset saivat tänään käsiteltäväkseen esityksen, jossa esitettiin neuvottelujen aloittamista koulun lakkauttamiseksi. Vetoomuksesta huolimatta Joensuun kaupunginhallitus hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Samoin Lappeenrannan kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan neuvottelujen käynnistämisen esityksen mukaisesti.

Virkamiesten valmistelemassa esityksessä lukuvuotta 2024–2025 esitettiin koulun viimeiseksi lukuvuodeksi. Oppilaat olisi siirretty lakkautuksen jälkeen kaupunkien muihin oppilaitoksiin. Heille olisi esityksen mukaan tarjottu opetussuunnitelmaa laajempaa Venäjän opetusta.

Lisäys 15.01.2023 klo. 20.15. Juttuun lisätty Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Nokelaisen kommentteja asiaan.

Suosittelemme