Uusi hampurilaisravintola sytytti kiistan Turussa – naapuri pelkää ruokalähettirallia

Turun Tukholmankadun ja Artturinkadun kulmaan on annettu rakennuslupa Burger King -pikaruokaravintolalle. Naapuritonttia vuokraava taloyhtiö ei halua ravintolaa viereensä.

Nuori kävelee Burger King mainoskyltin alta.
Turun Iso-Heikkilään suunnitellaan Burger King -ravintolaa. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Eino Kossila

Turun Iso-Heikkilän kaupunginosassa on syttynyt kiista pikaruokaravintola Burger Kingin saamasta rakennusluvasta. Turun rakennus- ja lupalautakunta myönsi kaksikerroksiselle ravintolalle rakennusluvan lokakuussa.

Rakennusluvan mukaan tontille saa rakentaa ravintolan, drive-in-kaistan, parkkipaikan ja jäteaitauksen. Lisäksi ravintolan ja asuintalojen väliin jäävälle tontille tulisi ajokaista ravintolan pihalle. Tällä paikalla on nyt parkkipaikka.

Naapuritontilla vuokralla oleva taloyhtiö on valittanut asiasta Turun hallinto-oikeuteen. Taloyhtiön mielestä rakennuslupa pitää kumota.

Turun rakennus- ja lupalautakunnalle ehdotetaan lausuntoa, jonka mukaan taloyhtiön valitus tulee hylätä.

Pikaruokaravintola tuli yllätyksenä

Kaupungin virkamiesten ehdottaman lausunnon mukaan rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen, eikä rakennus haittaa naapuria tarpeettomasti. Tontin vuokrasopimuksessa kaupunki on pidättänyt oikeuden käyttää viereistä parkkipaikkatonttia kauttakulkuväylänä.

Valituksen tehnyt taloyhtiö vetoaa siihen, että parkkipaikkatontin vuokrasopimusta tehdessä ei ollut tiedossa, että viereiselle tontille tulisi pikaruokaravintola. Taloyhtiö on teettänyt tontille muun muassa autojen sähkö- ja latauspaikkoja yli 100 000 eurolla.

Karttakuva alueesta ja ravintolan sisäänajoreitistä
Tontti, jolle ravintolaa suunnitellaan sijaitsee Tukholmankadun ja Artturinkadun kulmassa. Kuva: Eino Kossila / Yle, Mapcreator

Taloyhtiö kertoo pelkäävänsä, että tontin läpikulkuliikenne moninkertaistuu ja asukkaiden parkkipaikkoja käytetään pysäköintiin. Lisäksi taloyhtiö katsoo valituksessaan, että ruokalähettitoiminta ruuhkauttaa entisestään kapeita ajoväyliä.

Ravintolan rakennuttajan antaman vastineen mukaan ravintolan tontin yleisilme siistiytyy nykyisestä. Vastineen mukaan ”epämääräisellä parkkipaikalla on seissyt kaikenlaisia moottoriajoneuvoja ja trailereita.” Lisäksi vastineessa vakuutetaan, että ruokaläheteille osoitetaan erilliset pysäköintialueet. Liikennejärjestelyihin vastine ei ota kantaa.

Rakennuslupa myönnettiin lautakunnan lokakuun kokouksessa äänin 7-5. Sen puolesta äänestivät kokoomus, SDP, RKP sekä perussuomalaisten Martti Sipilä. Luvan myöntämistä vastustivat vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaisten Alice Girs.

Hallinto-oikeudelle annettavasta lausunnosta päätetään lautakunnassa tänään torstaina.

Suosittelemme