Kainuussa lypsykarjatilojen määrä vähenee nopeammin kuin tuotetun maidon määrä

Kainuussa tuotettiin maitoa viime vuonna lähes yhtä paljon kuin vuonna 2016, vaikka maitotiloja oli yli 90 vähemmän.

Lehmän turpa.
Maitoa tuotettiin Kainuussa viime vuonna 134 tilalla kaikkiaan lähes 62 miljoonaa litraa. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Tiia Korhonen

Maitotilojen määrä väheni Kainuussa viime vuonna noin kuusi prosenttia edellisvuodesta. Meijeriin lähetetty maitomäärä laski kuitenkin vain alle kaksi prosenttia.

Maitoa tuotettiin Kainuussa 134 tilalla kaikkiaan lähes 62 miljoonaa litraa. Maidontuotanto oli lähes samalla tasolla vuonna 2016, mutta silloin maitoa meijeriin lähettäviä tiloja oli 91 enemmän kuin vuonna 2023.

Kainuun ely-keskuksen mukaan maidontuotannon laskua voidaan selittää investointien vähentymisellä sekä tuotannosta luopuvilla tiloilla.

Rakennemuutos Kainuun lypsykarjatiloilla on ollut rajua. Ely-keskuksen mukaan vuonna 1996 Kainuussa oli 891 maidontuottajaa ja tuotettu maitomäärä oli 58 miljoonaa litraa. Reilussa neljännesvuosisadassa tuottajien määrä on pudonnut 85 prosenttia, mutta tästä huolimatta tuotanto on kasvanut yli kuusi prosenttia.

Kainuulaisten tilojen koko onkin kasvanut merkittävästi. Viime vuonna keskimääräinen maidontuotanto oli 460 000 litraa tilaa kohden. Tilakohtainen keskituotos on noussut reilusti yli kuusinkertaiseksi 27 vuodessa. Korkein tilakohtainen keskituotos oli viime vuonna Puolangalla 928 000 litraa ja alhaisin Paltamossa 205 000 litraa.

Meijeriin lähetetty maitomäärä laski viime vuonna kaikissa muissa kunnissa paitsi Hyrynsalmella ja Sotkamossa. Selkeästi eniten laskua litramääräisessä maitomäärässä oli Puolangalla, 387 000 litraa, ja Suomussalmella, 338 000 litraa. Suhteellisesti eniten maitomäärä väheni Paltamossa, 9,4 prosenttia.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme