Kierrätyskeskukset toimivat pitkälti tukityöllistettyjen avulla – Aatu Ahoranta, 18, sai hommista kipinän opiskeluun

Kierrätyskeskuksissa eri puolilla Suomea ahkeroi suuri määrä tukityöllistettyjä. Järjestelystä hyötyvät sekä työntekijät että kierrätyskeskukset.

Työkokeilu Kankaanpään kierrätyskeskuksessa sai Aatu Ahorannan kiinnostumaan opintojen suorittamisesta. Kuva ja video: Tapio Termonen / Yle
Tapio Termonen

18-vuotias Aatu Ahoranta on työkokeilussa Kankaanpään kierrätyskeskuksessa. Hän hoitaa pääasiassa kuljetuksiin liittyviä tehtäviä, mutta osallistuu tarvittaessa myös muihin töihin.

Syksyllä työkokeilun aloittanut Ahoranta kertoo, että ei ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut koulunkäynnistä.

– Koulussa oli sellainen olo, että aina joku huutaa vieressä tai tökkii takana, Ahoranta sanoo.

Kierrätyskeskuksessa hän on kuitenkin viihtynyt hyvin. Jopa niin hyvin, että suunnitelmissa on suorittaa osia toisen asteen koulutuksen tutkinnosta.

– Kuljetuksia tai varastohommia, visioi Ahoranta tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Ahoranta on yksi monista, jotka ovat töissä kierrätyskeskuksessa jollain työllistämisen tukitoimella. Heidän varassaan pyörii myös Kankaanpään kierrätyskeskus, jonka 30 työntekijästä vain neljä on vakituisessa työsuhteessa.

Kierrätyskeskuksen vastaava Sini Kokkola sanoo, että töitä riittää jokaiselle.

– Tavaraa tulee paljon, ja kaiken saattaminen myyntikuntoon vaatii töitä. Myös esimerkiksi kuljetuspalvelu tarvitsee henkilökuntaa, Kokkola sanoo.

Kierrätyskeskuksen pyörittäminen työllistettävien kanssa toimii Kokkolan mukaan pääosin hyvin. Jokaisella on omat vahvuudet ja töitä tehdään yhdessä.

– Pidämme huolta siitä, että meillä on myös kivaa, Kokkola sanoo.

Työllistettävien rooli kiertotaloudessa on merkittävä

Tukityöllistetyt ovat tärkeässä roolissa myös muualla.

Suomen Punaisella Ristillä on Kontin second hand -myymälöitä 12 paikkakunnalla. Niissä työskentelee yhteensä noin sata vakituista työntekijää ja vajaa 300 työllistettyä.

SPR:n Kontin työntekijä seisoo pöydän ääressä tyhjentämässä muovipussia, jossa lahjoitustavaroita. Ympärillä valtavat kasat Kontille lahjoitettua tavaraa, kuten verhoja ja kirjoja
SPR:n Kontti-myymälät työllistävät useita tukityöllistettyjä. Arkistokuva. Kuva: Kati Rantala / Yle

Viime vuoden aikana Kontin myymälöistä sai työkokemusta kaikkiaan yli 1 200 työllistettyä.

– Osa aloittaa työkokeilulla, mutta suurin osa on palkkatuella, kertoo Kontin ketjujohtaja Ella Suojalehto.

Hän myöntää, että Kontin toiminta ei voisi olla nykyisen laajuista ilman työllistettäviä. Viime vuonna ketju vastaanotti, käsitteli ja myi 4,3 miljoonaa erilaista tuotetta. Liikevaihto oli 21 miljoonaa euroa.

Kontin saama palaute työllistetyiltä on ollut hyvää. Vuonna 2021 tehdyn kyselyn mukaan lähes 90 prosenttia Kontin työntekijöistä koki, että on oppinut uusia asioita työskentelynsä aikana.

– Osa työllistetyistä on pystynyt suorittamaan toisen asteen tutkinnon jopa kokonaan, Suojalehto sanoo.

Sisältöä arkeen ja toive työpaikasta

Joni Alhola aloitti työkokeilun Kankaanpään kierrätyskeskuksessa talvella ja kertoo viihtyvänsä.

Alholan tehtäviin kuuluu muun muassa tavarakuormien purkaminen ja hyllyttäminen. Lisäksi hän osallistuu kuljetuksiin kantoapuna.

– En osannut edes kuvitella, että täällä on näin monipuolista toimintaa, Alhola sanoo.

Mies tutkii mikroaaltouunia
Joni Alhola kokee, että työkokeilu Kankaanpään kierrätyskeskuksessa tuo kaivattua tekemistä arkeen. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Hän kokee, että työkokeilu antaa hyvää sisältöä elämään, vaikka siitä ei palkkaa makseta. Työkokeilu tuo kuitenkin päivittäistä tekemistä ja motivoi paremmin arjen rytmiin.

– Ainakin minulle se on tosi tärkeää. Varmasti myös monelle muulle, Alhola sanoo.

Alholan sopimus on kolmen kuukauden mittainen, mutta hän uskoo sen vielä jatkuvan. Jossain vaiheessa toiveena on kuitenkin parempi ratkaisu.

– Olisi tietysti hienoa saada myös palkkatöitä. Nappaisin kyllä heti kiinni, Alhola sanoo.

Suosittelemme