Luken uuden tutkimusnavetan rakentaminen alkaa Jokioisilla ensi vuonna

Vanha tutkimusnavetta on käyttöikänsä päässä. Uusi tutkimusnavetta on tarkoitus ottaa käyttöön loppuvuodesta 2025.

Lehmiä Jungfruskärin niityllä.
Jokioisten tutkimusnavetta on keskeinen osa kansallista lypsylehmätutkimusta. Kuvituskuva. Kuva: Markku Sipi
Petri Lassheikki

Luonnonvarakeskuksen uuden tutkimusnavetan rakentaminen Jokioisilla etenee. Valtioneuvoston raha-asianvaliokunta puolsi torstaina 1. helmikuuta Senaatti-kiinteistöjen kanssa tehtävää hallintosopimusta uudesta navetasta. Senaatti-kiinteistöt toimii navetan rakennuttajana.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessaan, että uuden navetan hankesuunnittelu ja kilpailutus tehdään tämän vuoden aikana. Rakentamaan päästään ensi vuonna. Uusi tutkimusnavetta on tarkoitus ottaa käyttöön samoin loppuvuodesta 2025.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoo ministeriön tiedotteessa olevansa tyytyväinen hankkeen etenemisestä.

– Tämä on pitkään työn alla ollut hanke, jonka olen nähnyt tärkeäksi viedä läpi. Jokioisten tutkimusnavetta saatetaan nyt ajan tasalle ja vastaamaan tasokkaan tutkimuksen tarpeita pitkälle tulevaisuuteen.

Nykyinen Minkiön tutkimusnavetta, joka on rakennettu vuonna 1982 ja peruskorjattu ja laajennettu vuonna 1996, on ministeriön mukaan käyttöikänsä päässä.

Kustannusten nousu siirsi rakentamista

Alkuperäisen aikataulun mukaan uuden navetan piti valmistua jo viime vuonna. Rakennuskustannusten nousu kuitenkin siirsi hanketta.

Senaatin kanssa tehtävän uuden sopimuksen arvonlisäverollinen vuosittainen meno on 1 535 000 euroa. Sopimuksen kymmenen vuoden kokonaisarvo on reilut 15 miljoonaa.

Uuden tutkimusnavetan laitehankintoihin tarvittava rahoitus sisältyy maa- ja metsätalousministeriön ehdotukseen valtiontalouden määrärahakehyksiksi vuosille 2025–2028, jotka on määrä vahvistaa maalis-huhtikuussa 2024.

Tiedotteen mukaan uusi tutkimusnavetta vastaa laaja-alaisesti maidontuotannon, lypsylehmien genetiikan, metabolian, ravitsemuksen ja hyvinvoinnin sekä uusimman teknologian tutkimuskysymyksiin. Navetta on keskeinen osa kansallista lypsylehmätutkimusta ja se vastaa sekä kansallisiin että kansainvälisiin tutkimustarpeisiin.

Tutkimusaiheet ovat vahvasti kytkeytyneet myös pohjoismaiseen ja EU-tutkimukseen.

Suosittelemme