Haminan talous on ajautunut syvään epätasapainoon – sopeutustarve jo noin 6,7 miljoonaa euroa

Korjaavat toimenpiteet on selvitettävä kaupunginjohtajan mukaan mahdollisimman pian.

Haminan raatihuone.
Haminan kaupungin sopeuttamistarve on noin 6,7 miljoonaa. Arkistokuva. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Heikki Koskinen

Haminan kaupungin talous ajautui syvään epätasapainoon tämän vuoden alussa. Näin todetaan kaupunginjohtaja Ilari Soosalun taloustilannetta käsittelevässä esityksessä.

Kaupunginhallitus käsittelee tänään maanantaina taloustilannetta ja sopeuttamistoimien valmistelua. Sopeuttamistarve on 10 prosenttia kaupungin vuosittaisista toimintamenoista. Tämän vuoden osalta se tarkoittaisi noin 6,7 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja haluaa toimenpidevaihtoehdot valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.

– Laajat sopeuttamistoimenpiteet kaupungin talouden saattamiseksi kestävälle uralle on käynnistettävä välittömästi, todetaan kaupunginjohtajan Ilari Soosalun esityksessä.

Veronkorotus ei riittänyt pitkälle

Kaupungin taloussuunnitelma on kymmeniä miljoonia euroja miinuksella tulevina vuosina, vaikka kunnallisveroprosenttia päätettiin nostaa viime vuonna yhdellä prosentilla.

Tämän vuoden talousahdinko johtuu siitä, että viime vuoden verohäntiä ei enää tility kaupungille ja valtionosuudet romahtivat noin 3,3 miljoonaa negatiiviseksi. Haminan sotemenot ovat myös kasvaneet ja kunnallisverokertymä heikentynyt.

Hamina joutuukin tämän tilanteen johdosta rahoittamaan investointinsa lähes kokonaan velkarahalla

Myös energiayhtiön tilanne huolestuttaa

Haminan kaupunki on joutunut tekemään radikaaleja liikkeitä myös omistamansa sähköyhtiön Haminan Energian suunnan muuttamiseksi. Tammikuun lopulla syvien talousongelmien kansssa rämpivän yhtiön koko hallitus vaihdettiin hallitusammattilaisiin.

Energiayhtiö on tehnyt tappiota ja sen omavaraisuusaste on ollut heikko. Lisäksi yhtiö on ollut mukana kariutuneissa energiahankkeissa, kuten Fennovoiman ydinvoimalassa.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä kuva, video tai vinkki osoitteeseen kotka@yle.fi. Maksamme julkaistuista kuvista ja videoista palkkion.

Suosittelemme