BBC: Puoli vuotta sotimista ei enää tuo vapautta venäläisille vangeille – rintamakomennnus kestää sodan loppuun

Vankisotilaat eivät enää saa täyttä armahdusta. Sen sijaan ex-vangit pääsevät eräänlaiseen ehdolliseen vapauteen, BBC kertoo.

Venäläinen sotilas valmistelee kranaatinheitinntä juoksuhaudassa etulinjassa Ukrainassa.
Venäläisotilas valmisteli kranaatinheitintä juoksuhaudassa etulinjassa Ukrainassa tammikuussa. Kuva: Evgeny Biyatov / STELLA Pictures/abaca press
Eeva Eronen

Venäjän vankiloista rekrytoidut vankisotilaat eivät enää pääse vapaiksi puolen vuoden rintamapalveluksen jälkeen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sotilaat joutuvat nyt sotimaan niin kauan kuin sota jatkuu, kertoo BBC. Vankisotilaiden ainoat keinot vapautua sotapalveluksesta ovat kunnianosoituksen saaminen Venäjän valtiolta, terveyden menettäminen, sotilaan enimmäisiän saavuttaminen tai sodan loppuminen.

BBC on saanut tietonsa sotilaiden keskinäisiltä keskustelupalstoilta sekä haastattelemalla sotilaita ja heidän perheitään.

Erona aiempaan vankisotilaat eivät myöskään saa täyttä armahdusta. Sen sijaan ex-vangit pääsevät eräänlaiseen ehdolliseen vapauteen, BBC kertoo. Se tarkoittaa, että jos heidän katsotaan syyllistyneen uuteen rikokseen, rangaistuksessa otetaan huomioon myös heidän aiemmat tuomionsa.

Venäjän armeija on perustanut niin sanottuja Storm V -osastoja, jotka koostuvat näistä miehistä. Joukko taistelee etulinjassa, mutta monia koulutetaan vain kymmenen päivää tai jopa vähemmän.

Haasteltavien mukaan Storm V -osastoissa on paremmat oltavat kuin aiemmissa vankiosastoissa. Palkka juoksee ja vangit saavat samat edut kuin muutkin sotilaat.

Eräässä keskusteluryhmässä yksi sotilas arvioi, että hengissä selviämisen mahdollisuus on 25 prosenttia.

– Olen ollut iskujoukoissa viisi kuukautta. Noin sadan hengen joukkueestamme vain 38 on elossa, hän kirjoitti BBC:n mukaan.

Vankiloista saatiin joukkoja nopeasti

Venäläisiä vankeja alettiin rekrytoida rintamalle massoittain kesällä 2022. Tuolloin toimintaa johti palkkasotilasyhtiö Wagnerin elokuussa kuollut johtaja Jevgeni Prigožin. Ennen kuolemaansa Prigožin sanoi, että hänen johdollaan olisi palkattu lähes 50 000 vankia.

Vankiloista oli mahdollista saada taistelijoita nopeasti. Ylen jutussa arvioitiin noin vuosi sitten, että vankeja on käytännössä lähetetty rintamalle kuolemaan.

– Heitä on käytetty etulinjan joukkoina. Heidän perässään on tullut Venäjän tavallisia joukkoja ja maahanlaskujoukkoja tekemään läpimurtoja, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö arvioi tuolloin.

Venäjä otti vankien rekrytoinnin rintamalle omiin käsiinsä jo helmikuussa 2023.

Suosittelemme