Naton suurharjoitus kuuluu Lapin taivaalla ja näkyy liikenneruuhkina tunturikeskusten liepeillä

Puolustusliitto harjoittelee Nato-alueen puolustamista Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa.

Sotilaita maihinnousuveneessä, taustalla merta ja luminen tunturi
Brittisotilaat harjoittelivat Norjan johtamassa Cold Response - harjoituksessa Pohjois-Norjassa vuonna 2022. Harjoitus sai tänä vuonna nimen Nordic Response, koska se laajentuu Suomen ja Ruotsin alueille. Kuva: AOP
Annu Passoja

Naton pohjoisten alueiden puolustukseen keskittyvä suuri sotaharjoitus näkyy Lapin maastossa ja taivaalla 4. -15. maaliskuuta. Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa järjestettävä Nordic Response 2024 -harjoitus on Suomen puolustusvoimien tärkein harjoitus tänä vuonna.

Norjan johtamaan harjoitukseen osallistuu noin 20 000 sotilasta neljästätoista maasta. Suomen puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu yli 4000 sotilasta, joista iso osa on reserviläisiä. Suomen alueella harjoittelee useita tuhansia ruotsalaisia, satoja ranskalaisia ja noin 50 brittisotilasta.

Ilmavoimien tukikohtana toimii harjoituksen aikana Rovaniemen lentokenttä ja lentotoimintaa on koko Lapin alueella. Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 Hornet-hävittäjää ja esikuntaupseereita.

Maavoimien joukot liikkuvat harjoituksessa pääasiassa Enontekiön alueella. Harjoitukseen siirtyvät ja sieltä palaavat joukot voivat puolustusvoimien mukaan aiheuttaa ruuhkaa pääteillä Länsi-Lapin tunturikeskusten liepeillä. Harjoitusjoukkoja liikkuu myös muualla Lapissa.

Nordic Response -harjoituksen myötä Suomi osallistuu ensi kertaa Naton jäsenenä yhteisen puolustuksen harjoitteluun. Nordic Response on osa Steadfast Defender 24 -nimellä kulkevaa harjoitusten sarjaa, joka on sotilasliiton suurin sitten 1980-luvun.

Suosittelemme