Jäteauto käy kiinteistöillä yhä laajemmalla alueella – monessa kunnassa on huolta yhteisten jätepisteiden tulevaisuudesta

Aluejätepisteet vähenevät, mutta samalla sekajätteen järjestetyn kiinteistönoudon piiri laajenee.

Roskapusseja jäteasemalla
Uudet sekajätteen kiinteistökohtaiset keräysalueet tulevat voimaan vuosien 2025– 2029 aikana. Arkistokuva. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Jouni Tanninen

Sekajätteen keräysautojen alue laajenee lähivuosina. Samanaikaisesti Pirkanmaan Jätehuolto suunnittelee poistavansa toista sataa aluejätepistettä.

Tällä hetkellä toimialueella on Jätehuoltolautakunnan mukaan käytössä noin 480 aluejätepistettä. Joukosta poistuvat pisteet sijaitsevat pääsääntöisesti alueilla, jotka ovat jatkossa kattavasti kiinteistökohtaisen keräyksen piirissä.

Lausuntojen mukaan Pirkanmaan kunnat suhtautuvat muutokseen enimmäkseen myönteisesti. Osa kuitenkin kantaa huolta aluepisteiden tulevaisuudesta ja muistuttavat niiden tarpeellisuudesta.

Kunnat haluavat varmistaa, että niiden rajojen sisällä on riittävästi aluejätepisteitä jatkossakin. Pisteiden sijoittelua on määrä käydä läpi kuntien ja jätehuollon yhteistyönä.

Järjestely laajenee portaittain keskeltä reunoille

Uudet sekajätteen kiinteistökohtaiset keräysalueet tulevat voimaan pitkällä aikavälillä.

Biojätteen erilliskeräyksen velvoitealueella yli 10 000 asukkaan taajamassa sijaitsevat kiinteistöt ovat kaikki mukana tämän vuoden loppuun mennessä. Muilta osin Tampere, Lempäälä ja Pirkkala liittyvät mukaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Kangasala ja Ylöjärvi tulevat mukaan viimeistään 31. joulukuuta 2026. Orivesi, Juupajoki, Ruovesi ja Vesilahti puolestaan 2027 loppuun mennessä.

Ikaalinen, Parkano, Mänttä-Vilppula ja Sastamalasta entinen Mouhijärvi ovat vuorossa viimeistään vuoden 2028 päättyessä.

Viimeisenä kiinteistökohtainen keräys laajenee Virroilla, Pälkäneellä ja Nokialla vuoden 2029 loppuun mennessä.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme