Huolimaton palstanhoito voi aiheuttaa jopa tuhansien eurojen kustannukset kaupungille

Kotkan ja Kouvolan kaupunkien palstaviljelmät ovat tulossa pian varattavaksi.

Viljelypalsta, kastelukannuja.
Kouvolan varausjärjestelmä on jo nyt auki vanhoille palstaviljelijöille. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Heikki Koskinen

Kouvolan ja Kotkan kaupunkien palstaviljelmät tulevat uusien harrastajien varattavaksi maalis-huhtikuussa. Sitä ennen vanhojen viljelijöiden on päätettävä, jatkavatko he vuokralaisina. Tästä riippuu se, kuinka paljon palstoja riittää uusille viherpeukaloille.

– Suurin osa palstoista menee vanhoille vakiviljelijöille, ainakin suosituimmilla paikoilla. Talvipalstoja on harvemmin tarjolla uusille halukkaille, kertoo Kouvolan Kouvolan puistotyönjohtaja Susanna Huusari.

Uusien viljelijöiden kannattaa kuitenkin perehtyä palstaviljelyä koskeviin sääntöihin kaupunkien verkkosivuilta. Kotkan maankäyttöasiantuntijan Mauri Pyysalon mukaan kuriton palstaviljely voi aiheuttaa isojakin rahallisia tappioita.

– Sääntöjen noudattamatta jättäminen on aika ajoin toistuva ongelma viljelypalstojen käytössä. Esimerkiksi Karhuvuoren viljelysalueen siistiminen kaupungin toimesta maksoi kuntalaisille noin 10 000 euroa.

Kouvolassa varausjärjestelmä jo auki

Kouvolan varausjärjestelmä on jo nyt auki vanhoille palstaviljelijöille. Maaliskuussa palvelu aukeaa myös uusille varaajille. Kotkassa laskut nykyisille viljelijöille lähetetään maaliskuussa. Tämän jälkeen maksamatta jääneet palstat tulevat jakoon. Kotkan kahdesta viljelypaikasta suosituin on Karhuvuori.

– Karhuvuoren palstaviljelyalue on käytännössä täynnä. Alueella on useita monta vuotta palstaa viljelleitä vuokralaisia. Helilässä vapaita palstoja on yhä tarjolla, kertoo Kotkan maankäyttöasiantuntija Mauri Pyysalo.

Kouvolassa suosituin alue on Kasarminmäki ja toiseksi suosituin Eskolanmäki. Kuusankoskella ja Valkealassa on ollut vapaita paikkoja joka vuosi.

Kotkassa palstan vuokraaminen maksaa 30 euroa ja Kouvolassa 25 euroa. Kotkassa palstojen lukumäärää on lisätty pari vuotta sitten Helilän alueelle ja Kotkassa Kasarminmäelle.

Hietasaaren viljelypalstoja Oulussa.
Kotkassa palstan vuokraaminen maksaa 30 euroa ja Kouvolassa 25 euroa. Arkistokuva. Kuva: Risto Degerman / Yle

Molemmissa kaupungeissa tyypillinen viljelijä on eläkeläinen. Koronavuosien aikana palstaviljely kasvatti suosiotaan niin Kouvolassa kuin Kotkassakin.

– Viljelijöistä suurin osa on eläkeläisiä, mutta mukana myös nuorempia henkilöitä sekä maahanmuuttajia, kertoo Susanna Huusari Kouvolan viljelijöistä.

Suosittelemme