Kajaanin kaupunki aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Yhteistoimintaneuvottelut aloitetaan talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen vuoksi. Kaupungin on löydettävä toiminnastaan 3,5 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Kajaanin kaupungintalon pääoven julkisivu
Tavoitteena on, että yt-neuvottelut saadaan käytyä ennen kuin kaupunginvaltuuston on tarkoitus hyväksyä päivitetty säästöohjelma kesäkuussa. Kuva: Antti Tauriainen / Yle
Roosa Sarajärvi

Kajaanin kaupunki aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen vuoksi. Kajaanin kaupunginhallitus päätti asiasta tiistaina 13. maaliskuuta.

Kaupungin tavoitteena on löytää toiminnastaan 3,5 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Esityksen mukaan yt-neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin ja irtisanomisiin. Tarkoituksena on hyödyntää myös henkilöstön eläköitymistä ja muuta poistumaa, minkä lisäksi tehtävänkuviin ja työntekopaikkoihin voi tulla olennaisia muutoksia

Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva (kesk.) tarkentaa, ettei kaupungin tarkoituksena ole lomauttaa koko henkilöstöä, vaan hakea pysyviä säästöjä. Henkilöstö on ollut säästöohjelmasta tietoinen ja Hatvan mukaan siitä on käyty jo alustavia keskusteluja hyvässä hengessä.

– Lomautukset ovat lähinnä siltä varalta, että löydetään sellaisia toimintoja, joissa lomautus voisi olla järkevä tapa. Etukäteisarvio on, että vielä tarkemmalla eläkesuunnittelulla päästään hyvin pitkälle. Loppupeleissä uskon, että jos joudumme suoriin irtisanomisiin, lukumäärä ei ole kovin korkea, Hatva kertoo.

Toimintoja käydään läpi tarkalla kammalla

Kajaanin kaupunki aloitti yt-neuvottelut myös kaksi vuotta sitten. Tuolloin tavoitteena oli löytää 2,5 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Hatva kertoo, ettei kaupunki ole pitkällä aikavälillä päässyt aikaisempaan säästötavoitteeseen, vaan on jäänyt tavoitteesta jälkeen. Yhtenä syynä hän näkee valtion kroonisen rahapulan, joka heijastuu kuntiin erilaisten kuntaosuuksien pienenemisenä.

– Lisäksi palveluntarpeessa tapahtuu muutoksia. Kajaanin kaupungin lasten lukumäärä vähenee tulevina vuosina ja sitä kautta esimerkiksi perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa täytyy käydä palvelut läpi, mihin lukumääräisesti on tarvetta ja minkälaiseen laatutasoon meillä on varaa.

Koska säästösuunnitelmien laatiminen on vielä kesken, ei Hatva osaa tässä kohtaa vielä sanoa, mistä säästöjä saadaan. Kajaanin kaupungilla on samanaikaisesti käynnissä myös palveluverkkoselvitys, joka liittyy säästösuunnitelmaan.

– Todennäköisesti osa säästöistä löydetään sieltä. Aika tarkalla kammalla kaupungin toimintoja käydään läpi.

Yt-neuvottelut käydään kevään aikana ennen talouden sopeuttamissuunnitelman hyväksymistä kaupunginvaltuustossa kesäkuussa.

Suosittelemme