Haapajärven entinen johto tiesi kaupunginhallituksen puheenjohtajan rikosepäilystä: ”Olisi pitänyt harkita virasta pidättämistä”

Entinen sivistysjohtaja raportoi silloiselle kaupunginjohtajalle, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan rikosepäilyyn ei liity lapsia tai nuoria, ja että asia ei vaikuta tehtävässä toimimiseen.

Haapajärven kaupungintalo aurinkoisena talvipäivänä.
Haapajärven kaupunki jatkaa vajavaiseen rikostapauksesta tiedottamiseen liittyvän vyyhdin selvittämistä. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Juha Virranniemi

Haapajärven kaupungin entinen johto tiesi liikenneonnettomuudessa kuolleeseen rehtoriin ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaan Jari Nahkaseen (sd.) kohdistuneesta rikossyytteestä. Tuo tieto liikkui kaupungin sisällä suusanallisesti.

Nahkanen on ollut syytteessä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän kuoli liikenneonnettomuudessa 8. helmikuuta.

Kaupunginjohtaja Jonna Tamminen kertoo, että silloinen sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki sai vuonna 2022 poliisilta tiedon rikosepäilystä sähköpostitse. Helmikuun 15. päivänä lähetetyssä viestissä kerrottiin rikosnimike ja epäilty tekoaika.

Työnantajaa pyydettiin kuittaamaan tieto, ja Tammisen mukaan kuittaus tuolloin annettiin.

Sivistysjohtaja piti oleellisen tiedon itsellään

Tammisen mukaan silloinen kaupunginjohtaja oli tuolloin kysynyt sivistysjohtajalta, että liittyykö asia lapsiin ja nuoriin, ja että vaikuttaako tämä tehtävässä toimimiseen. Vastaus molempiin kysymyksiin oli ollut ”ei”.

Kaupungin sisällä tiedottamisen harkinta jäi tuolloin sivistysjohtajan pöydälle.

– Hän on jättänyt oleellisen tiedon kertomatta, jättänyt toimimatta niin kuin viranhaltijatehtävässä olisi pitänyt toimia. Olisi pitänyt harkita vakavasti Nahkasen virasta pidättämistä tutkinnan ajaksi, Tamminen sanoo.

Rikosnimike ei Tammisen mukaan tullut silloisen kaupunginjohtajan tietoon.

– Minulla on syy uskoa, että rikos liittyy virkatehtävän puitteissa tapahtuneeseen tekoon, Tamminen sanoo.

Veijo Tikanmäki jäi pois sivistysjohtajan tehtävästä noin kaksi vuotta sitten, pian sen jälkeen kun hän sai tuomion törkeästä rattijuopumuksesta.

”Tehdään mieluummin liikaa kuin liian vähän”

Haapajärven kaupunki jatkaa vyyhdin selvittämistä. Tamminen kertoo, että viranhaltijoiden ja johtavien päättäjien kanssa asia on jatkuvassa keskustelussa, ja kaupunginhallitus kokoontuu tiistaina.

Pohdinnassa Tammisen mukaan ainakin se, että onko kaupungilla joitakin keinoja puuttua asiaan juridisesti, vaikka kokonaisuuteen liittyvä henkilö ei ole enää kaupungin virassa.

– Toinen asia on se, että kaupungin prosessi pitää laittaa sellaiseksi, että koskaan ei saa vastaavaa tapahtua. Noudatetaan varovaisuusperiaatetta: tehdään mieluummin liikaa kuin liian vähän, Tamminen sanoo.

Suosittelemme