Sähkön hinta sai ihmiset polttamaan puuta – tutkija kertoo, miten polton voi tehdä lisäämättä vaarallisia saasteita

Puulämmitys lisääntyi pientaloalueilla viime vuonna. Puunpoltto on merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde pientaloalueilla.

Telttasaunan kiuasta sytytellään.
Lauantai on suosittu saunomisilta, joten puulämmitteiset kiukaat selittävät suuremmat pienhiukkaspäästöt lauantaisin. Kuvassa lämmitetään telttasaunaa. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Aku Charpentier

Puiden polttaminen omakotitaloissa lisääntyi 41 prosenttia lämmityskaudella 2022–2023 verrattuna aiempiin talviin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Itä-Suomen yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Puulämmitystä lisänneistä ihmisistä 40 prosenttia poltti puuta yli kaksi kertaa useammin kuin aikaisempina talvina.

Tutkimus suoritettiin kyselynä, johon vastasi yhteensä 5 787 henkilöä eri puolelta Suomea.

Yleisin syy siirtyä puulämmitykseen oli lämmityskustannusten alentaminen. Vastaajista 73 prosenttia kertoi tämän syyksi.

Seuraavaksi yleisimmät syyt puiden polttamiseen olivat viihtyisän tunnelman luominen ja saunan lämmittäminen.

Puhtaalla poltolla parempi ilmanlaatu

Puunpolton lisääntymisen haittapuolena voivat olla niin kutsutuista PAH-yhdisteistä aiheutuvat seuraukset.

PAH-yhdisteet ovat hiilivety-yhdisteitä, joita muodostuu orgaanisen materiaalin epätäydellisen palamisen seurauksena. PAH-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia ja niihin liittyy lisääntynyt syöpäriski. Pientaloalueilla kotitalouksien puunpoltto on merkittävin PAH-päästöjen lähde.

Pientaloalueiden ilmanlaatu ei tutkimuksen mukaan huonontunut, vaikka kyselyn perusteella polttopuuta myytiin ja poltettiin enemmän kuin edellisenä talvena.

Omakotitaloalue talvisena päivänä.
Tutkimuksessa ilmansaastemittauksia tehtiin muun muassa Kuopion Niiralassa, jossa on paljon omakotitaloja. Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Tutkimusraportin mukaan on useita mahdollisia syitä, miksi lisääntynyt puun poltto ei huonontanut ilmanlaatua.

Leuto talvi ja sähkön hinnan lasku alkuvuonna 2023 saattoivat vaikuttaa osaltaan siihen, ettei puunpoltto lisääntynyt niin paljon kuin etukäteen pelättiin.

Tutkimuksen aikana ilmanlaadun asiantuntijat myös tiedottivat laajasti puhtaamman polttotavan merkityksestä, minkä ansiosta osa asukkaista todennäköisesti paransi puunpolttotapojaan.

– Polttopuun tulee olla kuivaa ja puhdasta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi sanoo puhelinhaastattelussa.

Palon tulee saada myös tarpeeksi ilmaa. Vähähappinen palaminen eli kitupoltto pidentää puiden palamisaikaa, mutta aiheuttaa enemmän saasteita ja tuottaa vähemmän lämpöä.

– Toisaalta ei pidä polttaa niin kovaa, että humisee. Silloin syntyvät kaasut ja hiukkaset eivät ehdi palamaan.

Yksittäisen huonon polttajan päästöt eivät välttämättä näy mittausasemilla, mutta ne voivat heikentää ilmanlaatua hyvinkin paljon lähimpien talojen alueilla.

– Huoli on edelleen siitä, että ihmiset pientaloalueilla altistuvat puun polttamisessa syntyville ilmansaasteille, Yli-Tuomi sanoo.

Suosittelemme