E-sportaren Jennica Sjögren i närbild.
E-urheilu

Nainen ja gamer

Seksismiä, häirintää, kiusaamista, raiskaus- ja tappouhkauksia. Nämä ovat naispelaajille arkea. Pari vuotta sitten käynnistynyt ammattilaisliiga pyrkii tasoittamaan tietä naisille, jotka haluavat panostaa e-urheiluun.

Marianne Nyman,
Yle Urheilu

Pienestä Korsnäsin kunnasta Vaasan eteläpuolelta kotoisin oleva ammattipelaaja Jennica Sjögren jäi koukkuun Counter-Strike -toimintapeliin ollessaan 12-vuotias. Pian hän huomasi olevansa siinä hyvä.

Siitä huolimatta Sjögren sai pian myös huomata, että pelimaailma on poikien ja miesten maailma. Poikien ja miesten, jotka ajattelevat, että gaming on heidän juttunsa, johon he eivät halua tyttöjä mukaan.

– Ei ole väliä kuinka hyvin suoriudut, he löytävät aina tavan vähätellä sinua. Sinuun kohdistuu niin paljon vihaa, ettet jaksa käydä sitä keskustelua joka päivä, koska yleensä se vain pahentaa tilannetta.

Perusongelma on, että pelatessa voi olla anonyymi.

– On tullut uhkauksia, että minut halutaan tappaa, että he aikovat selvittää osoitteeni ja raiskata minut, 25-vuotias Sjögren sanoo huokaisten.

Yli kymmenen vuoden ajan on kirjoitettu artikkeleita, tehty televisio-ohjelmia ja tutkimuksia siitä, miten miehet kohtelevat naisia pelimaailmassa. Mikään ei ole muuttunut.

Ennen kuin nyt. Näin naiset ainakin toivovat.

Kaksi vuotta sitten pantiin pystyyn maailmanlaajuinen ammattilaisliiga ESL Impact League, joka koostuu vain naispelaajista. Tämä on saanut yhä useamman e-urheiluorganisaation perustamaan omia naisjoukkueitaan.

Sjögrenin joukkue on syksyllä 2022 perustetun ruotsalaisen e-urheiluorganisaation Ninjas in Pyjamasin naisjoukkue, NIP Impact.

– Minusta on henkisesti helpompaa pelata oman joukkueeni kanssa, jossa on vain naisia. Se tuntuu turvalliselta, eikä tarvitse olla huolissaan mistään.

Vuosien varrella hän on monta kertaa ollut niin täynnä pelimaailman toksisuutta, että hän on päättänyt lopettaa.

– Toisaalta en halua antaa kiusaajien voittaa. Siksi jatkan pelaamista.

Katso Sportliv-jakso e-urheilija Jennica Sjögrenin arjesta.

Kasvoi kahden veljen seurassa

Yleisurheilu, telinevoimistelu ja jalkapallo. Tässä Jennica Sjögrenin harrastukset lapsena.

Kun hänellä oli kaksi konsolipelien seurassa vapaa-aikaansa viettävää vanhempaa veljeä, houkutus oli suuri kokeilla heidän pelejään. Ja kun hän pääsi testaamaan Counter-Strike 1.6:ta alakoulun lopussa, se oli menoa.

Alkuvuosina Sjögren pelasi ainoastaan poikien kanssa.

– Kun olin yläasteella, pelasin aina koulun jälkeen koulukavereiden kanssa. Heistä oli varmaan siistiä, että tyttö pelaa CS:ää.

Kotona hän sai usein kuulla, että ehkä hänen pitäisi joskus mennä ulos liikkumaan ja tehdä jotain ”järkevää”, sen sijaan, että istuisi sisällä ja pelaisi koko ajan.

– Se oli sinänsä tietysti hyvä ehdotus, mutta eihän sitä lapsena ymmärtänyt, hän toteaa nauraen.

E-sportaren Jennica Sjögren promenerar i vintrigt landskap.
Aikuisena ammattilaispelaajana pitkät kävelylenkit luonnossa, etenkin ottelupäivinä, ovat tulleet tärkeäksi osaksi Sjögrenin rutiineja. Kuva: Marianne Nyman / Yle

Kiusaamista ja häirintää joka päivä

Pelaaminen ystävien kanssa, joita tapaat koulussa joka päivä, oli yksi asia. Liittyminen peliin, jossa ei tunne ketään, oli jotain aivan muuta.

– En muista tarkkaan ensimmäistä kertaa, mutta se tapahtui aika varhaisessa vaiheessa, kun menin pelaamaan yksin. Sieltä tuli heti tappouhkauksia ja muuta.

Ongelma on, että pelatessa voi olla anonyymi.

– Nimettömänä netissä on helpompi heitellä paskaa.

Sjögren kertoo, että hän alussa usein itki otteluiden jälkeen, mutta vuosien varrella nahka on paksuuntunut.

Naispuolisten pelikavereiden kanssa asiasta keskustellaan silloin tällöin, mutta muuten hän ei ole sitä sen enempää käsitellyt.

E-sportaren Jennica Sjögren på promenad i vintrigt landskap.

– Yritän sanoa itselleni, että sellaista kirjoittelevat tyypit eivät todennäköisesti itse voi hyvin.

Siitä huolimatta hän kokee tulleensa väärin kohdelluksi.

– Haluaisin vain pelata, mutta sitten aletaan jauhaa siitä, mitä sukupuolta kukin on.

Kun Sjögren on jonottanut peliin joko yksin tai tyttökavereiden kanssa, ei ole epätavallista, että miehet vain poistuvat pelistä, kun he huomaavat, että mukana on naisia.

– Tai sitten he pilaavat pelin ihan tarkoituksella. Se on myös tavallista.

Eikä auta, vaikka pelaisi kuinka hyvin, Sjögren jatkaa. Jotkut löytävät aina syyn mollata.

E-sportaren Jennica Sjögren promenerar i vintrigt Stockholm.

– Minua on haukuttu, kun olen ollut pistetaulukon kärjessä sekä silloin, kun olen pelannut huonommin. Tuntuu, ettei se vaikuta asiaan.

Pienestä Korsnäsistä isoon Tukholmaan

Yläasteen jälkeen Sjögren alkoi opiskella kampaajaksi, mutta huomasi heti, ettei se ollut hänen juttunsa. Hän siirtyi pintakäsittelylinjalle, suoritti tutkinnon ja työskenteli pari vuotta alalla. Se riitti.

Hän aloitti opinnot tietojenkäsittelyssä ja jo vuoden opiskelun jälkeen hän sai Ruotsista työtarjouksen, josta hän ei voinut kieltäytyä.

Hän tunsi, että Korsnäs oli jo nähty. Hän halusi nähdä enemmän maailmaa, eikä jäädä pikkukylään.

Niin Jennica Sjögren muutti neljä vuotta sitten Tukholmaan, jossa hän työskentelee IT-tukena Embark Studios -pelistudiossa, joka julkaisi ensimmäisen pelinsä (The Finals) joulukuussa.

E-sportaren Jennica Sjögren jobbar på kontor.
Jennica Sjögren työnsä parissa Tukholmassa. Kuva: Marianne Nyman / Yle

– Olen aika ujo ja olen aina jännittänyt sosiaalisia tilanteita. Tänne sopeutuminen oli aluksi haastavaa, mutta minulla on ihania työkavereita ja olen oppinut täällä todella paljon. Se on ehdottomasti unelmieni työpaikka.

Ensimmäiset vuodet pelistudiolla Sjögren työskenteli kokopäiväisesti ja pelasi CS:tä vain vapaa-ajallaan.

Sitten naisten peliskenessä tapahtui jotain mullistavaa.

Naispelaajat nostavat profiiliaan

Keväällä 2022 käynnistyi ESL Impact League, joka on maailmanlaajuinen ammattilaisliiga joukkueille, joissa kaikki pelaajat ovat naisia.

Tämä johti siihen, että Sjögren yhdessä neljän naispuolisen pelaajakaverinsa kanssa kysyi useilta peliorganisaatioilta, olivatko he kiinnostuneita perustamaan naisjoukkueen.

Syksyllä 2022 unelma toteutui, kun ruotsalainen Ninjas in Pyjamas esitteli naisten joukkueensa NIP Impactin, jossa ”jenkon” on yksi historiallisista ensimmäisistä pelaajista.

NIP:n lisäksi muun muassa suomalainen Ence, tanskalainen Astralis ja saksalainen G2 ovat perustaneet naisten joukkueita sen jälkeen, kun liiga aloitti toimintansa.

Toistaiseksi liigaa on hallinnut Nigma Galaxy Female. Organisaation päämaja sijaitsee Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja suurin osa pelaajista on venäläisiä.

Liigan tehtävänä on tasoittaa tietä naisille, jotka haluavat panostaa e-urheiluun.

Jennica Sjögren spelar videospel.

– Näen jo nyt positiivisen muutoksen siinä, että useat naispelaajat uskaltavat tulla esiin. Toivon, että ajan myötä heitä tulee vielä lisää.

Sjögrenin osalta uusi liiga on pannut kalenterin uusiksi. Nykyään hän työskentelee aamupäivät Embarkin toimistolla Tukholman keskustassa ja iltapäivät ja illat kotona Solnassa, jossa hän pelaa työkseen Counter-Strikea NIP Impactissa.

– Haluaisin tietysti pelata täysipäiväisesti ja tulla hyväksytyksi siinä missä miehetkin. Mutta emme ole vielä siellä.

Tavoitteena edetä kausifinaaleihin

Koska Sjögren on pelannut 12-vuotiaasta asti, hän kokee hallitsevansa hyvin itse pelin, mutta haluaisi suoriutua otteluissa vielä paremmin.

– Kärsin jonkinasteisesta suoritusahdistuksesta ja minulla on joskus vaikeuksia tehdä nopeita päätöksiä pelissä. Siinä haluan kehittyä. Kun ottelussa on menossa huonompi jakso, toivoisin myös löytäväni nopeammin uutta energiaa ja flow'ta peliin.

Naisten peliskene e-urheilussa on hyvin pieni ja Sjögrenin tapauksessa tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että hän on harvoin samassa paikassa joukkuetoveriensa kanssa.

NIP:n neljästä sopimuspelaajasta Jennica Sjögren asuu Ruotsissa, Mia Cooper Isossa-Britanniassa ja kaksoset Naomi ja Kiara Janssen Hollannissa.

– Yleensä käymme kahden maissa läpi vähän asioita. Sen jälkeen pelaamme kolme tai neljä harjoitusottelua. Päivän lopuksi keskustelemme, miten ottelut menivät ja tarkastelemme esimerkiksi, mitä virheitä mahdollisesti teimme.

Helmikuun puolivälissä järjestetään ESL Impact Leaguen viidennen kauden karsintaottelut. Maalis- ja huhtikuussa 28 joukkuetta pelaa kahdeksasta paikasta kausifinaaliin Dallasissa touko-kesäkuun vaihteessa.

Syksyllä pelataan kuudes kausi samalla formaatilla, mutta silloin lopputurnaus käydään Tukholmassa. NIP Impactin tavoitteena on päästä molempiin lopputurnauksiin, joissa pelataan yhteensä 300 000 dollarin palkintopotista.

Toivoo jatkoa huippu-uralle

25-vuotiaana Sjögren kokee, että hänen vuotensa lajin huipulla alkavat olla luettuja.

E-sportaren Jennica Sjögren i närbild i vintrigt landskap.

– Jatkan tietysti niin kauan kuin voin. Mutta olen lukenut, että reaktionopeus alkaa heiketä 25 ikävuoden jälkeen. En tiedä, pitääkö se paikkansa.

– Lähinnä kyse on varmaan siitä, kuinka kauan jaksan tehdä kahta työtä, kahdeksasta kahdeksaan joka arkipäivä. Ennemmin tai myöhemmin tulee varmasti stoppi.

Siihen mennessä hän toivoo pelimaailman muuttuneen.

– Kunhan on kulunut tarpeeksi vuosia, toivon, ettei e-urheilussa enää voi olla niin anonyymi, ja että naiset nähdään niin normaalina osana skeneä, ettei kukaan enää viitsi tuhlata aikaansa toksisuuteen.

Ruotsin SVT on tehnyt dokumentin pelimaailman rikoksista. Dokumentissa eräät länsinaapurin tunnetuimmista naispuolisista striimaajista kertovat rikoksista ja häirinnästä, joita he kohtaavat päivittäin verkossa – mutta myös reaalimaailmassa.

Koska Sjögren ei striimaa Twitchissä, häntä ei tunneta yhtä hyvin kuin monia muita naispelaajia Ruotsissa, eikä häntä kohtaan ole myöskään koskaan hyökätty tosielämässä.

– Saattaa tietysti olla, että uskon ihmisistä liian hyvää, kun epäilen, että joku todella etsisi osoitteeni ja tekisi jotain pahaa.

SVT-dokumentin ”Pelimaailman pahikset” voi katsoa Areenassa 5.4.2024 asti.