Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie selostaa Utah Jazzin ja Golden State Warriorsin välistä koripallo-ottelua 13.2.2024 klo 05:08.
Koripallo

Pakkomielteenä koripallo

Yle Urheilu seurasi vuorokauden ajan kovista työmääristään tunnetun Kristian Palotien arkea. Päivään mahtui NBA-selostus, podcast-nauhoitus, Korisliiga-ottelu ja 1 000 ajokilometriä.

Janne Karinkanta

Kello 03.46

Kylmä tuuli puhaltaa autiolla Helsingin Konepajan alueella. On maanantain ja tiistain välinen yö, kun Kristian Palotie kurvailee pysäköintihalliin ja nousee hissillä viidennessä kerroksessa sijaitseviin selostustiloihin.

Lauri Markkasen edustaman Utah Jazzin ja NBA:n viime vuosikymmenen menestyneimmän joukkueen Golden State Warriorsin välisen ottelun alkuun on 20 minuuttia.

Lahti Basketball -huppariin pukeutunut Palotie moikkaa lähetyksen äänitarkkailijaa matkalla selostamoon. Hän kaivaa repustaan tietokoneen ja vesipullon.

Kahvitermosta ei näy. Palotie kertoo, että kofeiini ei häntä juurikaan kiinnosta, ei edes, vaikka herätyskello on soinut kolmelta yöllä.

Aamiainen koostui lasillisesta vettä. Automatka Espoosta kesti noin puoli tuntia.

– Juon kahvia vuodessa kerran tai kaksi. Ne ovat sellaisia hetkiä, kun olen todella väsynyt.

Nyt ei ole sellainen hetki, vaikka Palotie on nukkunut vain 3,5 tuntia. Perheen uusimman tulokkaan nukuttaminen venähti illalla toivottua myöhemmäksi.

Kahdeksan tuntia yössä nukkuminen on Palotien mukaan muutenkin moderni keksintö. Itse hän laskee nukkumistaan 36 tunnin sykleissä, joiden aikana unta olisi hyvä saada yhteensä noin 12 tunnin verran. Silloin pärjää, vaikka joskus joutuukin valvomaan.

Sukkasillaan intiimin kokoisessa selostuskopissa istuvan miehen ääni raikaa lyhyistä yöunista huolimatta energisesti, kun Jazzin ja Warriorsin ottelu on alkamassa.

Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie selostaa Utah Jazzin ja Golden State Warriorsin välistä koripallo-ottelua 13.2.2024 klo 04:26.

”Taas mennään! Tiistaiaamun NBA-viihdettä tarjolla…”

Moniosaaja

Viime vuonna Kristian Palotie selosti 292 koripallo-ottelua ja nauhoitti noin 140 podcast-jaksoa. Hän on Suomen johtava NBA-asiantuntija, jonka hurjia työmääriä on kummasteltu korispiireissä.

36-vuotias Palotie on myös kahden lapsen isä ja Korisliiga-joukkue Lahti Basketballin päävalmentaja. Palotie nousi apuvalmentajan roolista pääkäskijäksi, kun Tom Cooman sai helmikuun alussa potkut.

Palotie jatkaa edelleen selostuksia ja podcastien tekemistä normaaliin malliin, vaikka onkin nyt putoamista vastaan kamppailevan joukkueen päävalmentaja.

Kun Lahti otti voiton heti Palotien päävalmentajadebyytissä, oli hän vain pari tuntia ottelun jälkeen selostamassa Miami Heatin ja Boston Celticsin välistä NBA-ottelua.

Tällaiset päivät eivät ole Palotielle harvinaisia.

Hevi-osastolta selostajaksi

Kello 04.11

Palataan takaisin selostuskoppiin.

Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie selostaa Utah Jazzin ja Golden State Warriorsin välistä koripallo-ottelua 13.2.2024 klo 04:23.
Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie selostaa Utah Jazzin ja Golden State Warriorsin välistä koripallo-ottelua 13.2.2024 klo 04:24.
Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie selostaa Utah Jazzin ja Golden State Warriorsin välistä koripallo-ottelua 13.2.2024 klo 04:25.

Ottelua on pelattu 13 sekuntia, kun Jazzin tulokastakamies Keyonte George upottaa kolmen pisteen heiton heti ensimmäisessä hyökkäyksessä. Palotie on skarppina, ja tarjoaa salamannopean analyysin Jazzin hyökkäyskuviosta.

”Lauri Markkasen pallottoman screenin käyttö tarjoaa Keyonte Georgelle tilaa. Markkanen kurlaa Georgen asettaman downscreenin. George poppaa, George heittää, George naulaa.”

Koripalloa satunnaisesti seuraavalle katsojalle Palotien käyttämät termit saattavat kuulostaa vierailta. Moni lajinörtti taas nauttii suuresti Palotien asiantuntevasta tyylistä.

NBA-runkosarjan otteluita aamuyöstä seuraavat voidaan oletettavasti sijoittaa jälkimmäiseen kategoriaan, mutta Palotie pyrkii palvelemaan myös taktisista nyansseista vähemmän perillä olevia. Hän kuvailee itseään selostajana tunteikkaaksi analyytikoksi.

– Peliin pitää eläytyä, mutta samalla on tärkeää avata peliä katsojalle. Haluan välittää tunnetta, mutta myös tarjota uutta perspektiiviä kokeneimmille lajiniiloille. Ainakin itse tykkään katsoa urheilua niin, että opin jotain uutta.

Palotien koripallotietopankki on vaikuttava. Hänen selostuksiaan ja podcastejaan kuunnellessa on selvää, että akateemikkovanhempien poika osaa prosessoida valtavan määrän dataa.

Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen Palotie harkitsi lähtevänsä opiskelemaan valtiotieteellisen maailmanpolitiikan linjalle tai kauppakorkeakouluun. Urheilua ahmiva ja jo pienestä pitäen kovasti höpöttänyt nuori mies valitsi kuitenkin toisen polun.

Lukion jälkeen hän työskenteli parin vuoden ajan Stockmannin Herkun hedelmä- ja vihannesosastolla. Rahat menivät Manchester Unitedin europelien perässä reissaamiseen. Neljään vuoteen mahtui kolme Mestarien liigan finaalia.

Palotie järkeili, että kun kaikki vapaa-aika menee urheilun seuraamiseen, kannattaisi siitä tehdä ammatti.

Suomessa riitti jalkapalloselostajia, mutta koripallon suhteen tilanne oli toinen. Susijengi-buumista ei ollut vielä tietoa, kun Palotie aloitti urheilutoimittajan opinnot HEO:n kansanopistossa syksyllä 2009.

Ensimmäiset selostukset olivat Euroliigan pelejä, ja vuonna 2010 Palotie oli äänessä Turkin MM-kisoissa. Oma tyyli oli silloin vielä hakusessa. Palotie myöntää apinoineensa esikuviaan hieman liikaakin.

– Ensimmäinen televisioselostukseni oli USA:n ottelu. Kyllä siinä tuli muutama ”BÄNG”, jotka olivat suoraan Mike Breeniltä varastettu. Se tuntuu näin jälkikäteen vähän nololta.

Palotien rankimmat selostusurakat sijoittuvat jouluun. NBA:ssa pelataan perinteisesti joulupäivänä viisi korkean profiilin ottelua peräkkäin, ja Palotie on viimeiset 10 vuotta selostanut ne kaikki.

– Siitä tulee sellaiset 13 tuntia selostusta putkeen. Jos peli on tylsä, on joskus tullut vähän sumussa vedettyä, eikä ottelusta ole jälkeenpäin hirveästi muistikuvia.

– Puhutaan, että teen paljon töitä. Se on totta, mutta eihän tämä työltä tunnu. On tämä aika makeeta touhua.

Perheenisän elämän tarkoitus

Kello 06.17

Palotien aamuyön selostusurakka päättyy, kun Utah taipuu Golden Staten käsittelyssa selvin lukemin 107–129. Markkasen suoritukset eivät tällä kertaa innostaneet ”bängeihin” tai muihin hurmoituneisiin huudahduksiin.

Selostuksen jälkeen Palotie kirmaa autolla kotiin Espooseen herättelemään perheen tarhaikäistä poikaa.

Vauva ja kampaamoyrittäjänä työskentelevä vaimo nukkuvat vielä makuuhuoneessa.

Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie pukee Viljam-poikaansa ennen päiväkotiin vientiä 13.2.2024 klo 07:36.
Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie ajaa autoa, vie poikaansa päiväkotiin 13.2.2024 klo 07:55.

Television ruudulla pyörii usein koripallo, mutta nyt katsotaan Ryhmä Hauta aamutoimien lomassa.

Aurinko on nousemassa, ja teillä näkyy jo muitakin autoja, kun Palotie vie poikansa leikkikouluun. Vanhempien kiireisestä elämäntyylistä huolimatta perheen arjen pyörittäminen on hallittua.

Perheessä mennään suurelta osin koripallon ehdoilla. Palotiellä on vaimonsa tuki, vaikka molempien toiveissa on, että yhteistä aikaa olisi enemmän ja arki hieman tavanomaisempaa.

– Jos vaimoni saisi valita ammattini, niin veikkaan, että se ei olisi sellainen, jossa aikataulu näyttää tältä.

Palotie on hyväksynyt, että elämässä on joskus tehtävä uhrauksia. Hän on intohimonsa löytänyt, ja päättänyt panostaa siihen täysillä.

Auton ratissa istuva Palotie siirtyy pohdinnoissaan isojen asioiden äärelle.

– Mikä on elämän tarkoitus? Vastauksia on monia, ja jokaisen täytyy ne omat vastauksensa löytää. Perhe on minulle se isoin asia. Toinen on tehdä niitä asioita, joista seuraavaksi eniten nautin ja rakastan, ja kehittyä niissä joka päivä.

Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie lähdössä ajamaan kohti Lahtea 13.2.2024 klo 08:16. Hänellä on oma tyyny mukana, tavoitteena on nukkua ennen illan koripallo-ottelua.

Palotie käy tarhareissun jälkeen vielä piipahtamassa kotona. Sieltä hän poimii mukaansa ison tyynyn. Sille on käyttöä myöhemmin.

Koripallohulluus iski enkelten laaksossa

Kello 08.18

Palotien matka jatkuu kohti Lahtea.

On jo valoisaa, joten Palotie kaivaa aurinkolasit nenälle ja kurvailee kehä kolmoselle.

Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie haukottelee ajaessaan kohti Lahtea 13.2.2024 klo 09:04.

Päivän tehtävälistalla on vielä auton noutaminen katsastusasemalta, viikon ensimmäisen podcastin nauhoitus, sekä vieraspelireissu Lapualle.

Nyt on kuitenkin hyvin aikaa muistella Palotien nuoruutta ja koripalloon hurahtamista.

Lapsuutensa Helsingin Lauttasaaressa viettäneen Palotien vanhemmat olivat molemmat arvostettuja tekijöitä aloillaan. Hänen äitinsä oli palkittu ja maailmallakin äärimmäisen arvostettu geenitutkija Leena Peltonen-Palotie, ja isä Aarno Palotie professori sekä molekyylilääketieteen tutkimusjohtaja.

Michael Jordanin Chicago Bulls oli 1990-luvulla Palotielle kova juttu, mutta muut pojat luokalla pitivät koripalloa junttilajina. Pian Palotie saisi kuitenkin uusia ystäviä.

Vanhempien työt veivät perheen neljäksi vuodeksi Los Angelesiin.

Kristian Palotie hymyilee koulun vuosikirja-albumissa.
Palotie (#17) kävi Yhdysvalloissa Brentwood schoolia ja pelasi koripalloa koulun Eagles-joukkueessa. Kuva: Kristian Palotien kotialbumi

Äveriäässä yksityiskoulussa Palotien koulukavereina oli runsaasti viihdemaailman tähtien lapsia ja tulevia staroja: Arnold Schwarzeneggerin tyttäret, Meg Ryanin lapset, Jonah Hill, ja Maroon 5 -yhtyeen tulevat jäsenet. Denzel Washington räyhäsi kerran koulujen välisessä jenkkifutisottelussa, ja Shaquille O'Neal vieraili koulussa joulupukkina.

Los Angelesissa koripallo ei todellakaan ollut junttilaji. Enkelten laakso oli vuosituhannen vaihteessa Kobe Bryantin ja O'Nealin valtakuntaa, kun Lakers voitti kolme peräkkäistä NBA-mestaruutta.

Koripallosta tuli Palotielle elämäntapa ja Bryantista jumala. Nuori koripallofani katsoi kaikki Lakersin pelit, ja alkoi ahmia NBA-historiaa.

– Pakotin vanhemmat hankkimaan NBA TV:n, josta tuli vanhoja otteluita. Se sai minut kiinnostumaan liigan historiasta, ja se oli sellainen uppoamaton suo. Oikeastaan ainoa kirjallisuus, jota luen, liittyy koriksen historiaan.

Podcastjuontajan kaksoisrooli

Kello 09.50

Palotie pysäköi autonsa Lahden Suurhallin eteen. Hän käy moikkaamassa kentällä pallottelevia pelaajia ja siirtyy toisessa kerroksessa sijaitsevaan työhuoneeseensa.

Siellä hän avaa tietokoneensa, nostaa toista kertaa tänään luurit korvilleen ja painaa nauhoituksen käyntiin.

Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie tekemässä podcastia Lahti Basketballin toimistolla 13.2.2024 klo 10:10.
Koripalloilija Shawn Huff (tietokoneen näytöllä) tekemässä podcastia koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotien kanssa 13.2.2024 klo 10:24.
Koripalloselostaja ja valmentaja Kristian Palotie tekemässä podcastia Lahti Basketballin toimistolla 13.2.2024 klo 10:07.

”Viikon ensimmäinen Kaunis Peli -jakso, aiheena tänään Golden State Warriors sekä Shawnin viisi ”hot takea”, joista minulla ei ole mitään hajua.”

Tietokoneen näytöllä hymyilee Susijengin ex-kapteeni Shawn Huff, jonka kanssa Palotie juontaa Kaunis peli -nimistä podcastia. Nyt nauhoitettava jakso on järjestyksessään 215:s.

Palotie on innokas podcastien tekijä, sillä hän juontaa myös Keskelle keksintöä -nimistä podia, jossa käsitellään sekä NBA:ta että kotimaista Korisliigaa.

Joku voi olla sitä mieltä, että liigavalmentaja ruotimassa vastustajien ja oman joukkueensa otteita itse juontamassaan podcastissa on hieman erikoista, mutta esimerkiksi NBA:ssa se on ollut arkipäivää jo pitkän aikaa, ainakin pelaajien osalta.

Palotien linja on, että hän ei podcastissa sano mitään, mitä ei sanoisi haastatteluissa. Kaksoisroolissaan hän ei näe ristiriitaa.

– Se on osa nykymaailmaa. Euroliigan pelaajat ja NBA-pelaajat pitävät podcasteja, Warriorsin entisellä GM:llä oli oma podcast. Vaistomaisesti olen ehkä kollegoiden tukena tiedostaen, että ei voi tietää, mitä kaikkea siellä on tekeillä. Joku toinen journalisti voisi olla kriittisempi valmennuksen suuntaan, mutta itse olen varovaisempi.

Valmentaja-Palotien työnantaja Lahti Basketball ei myöskään ole tehnyt tuoreen päävalmentajansa monista eri rooleista ongelmaa. Palotien mukaan seura jopa kannustaa häntä jatkamaan entiseen malliin selostusten ja podcastien nauhoittamisen suhteen.

– Kukaan ei ole vielä valittanut, että en olisi ihan skarppina. Päinvastoin, se tukee ajatusten juoksua ja antaa mentaalista tasapainoa.

Kello 11.40

Palotie kerää kamppeensa ja hyppää joukkueen kanssa bussiin. Määränpäänä on Lapua, jossa Lahti kohtaa illalla Kobrat.

Bussissa Palotie editoi vielä nopeasti juuri nauhoittamansa podcastin ja julkaisee sen koriksen ystävien kuunneltavaksi.

Tässä vaiheessa alkaa jo vähän väsyttää. Matkaa on onneksi yli 300 kilometriä, joten nyt on hyvin aikaa ottaa pienet päiväunet.

Suurin intohimo ja päivän viimeinen rutistus

Kello 16.24

Joukkueen bussi saapuu Lapualle puoli viideltä iltapäivällä. Palotie on taas virtaa täynnä, kun hän valmistaa pukukopissa joukkuettaan illan kamppailuun.

”Hit early, hit first. Nothing comes inside our three second area without them being hit.”

Kristian Palotie seuraa ottelua kentän laidalla.
Kristian Palotie painaa päänsä polvien väliin.
Kristian Palotie antaa ohjeita pelaajille.

Kun taktiset kuviot on käyty läpi, Palotie vaihtaa verrarit vähän hienompiin vaatteisiin. Kohta mennään.

Ottelu alkaa Lahden kannalta nihkeästi, kun Lapua menee nopeasti 6–0-johtoon.

Palotie reagoi ottamalla aikalisän vain kahden minuutin pelin jälkeen.

Kobrat menee vielä 10–0-johtoon ennen kuin Lahti saa juonesta kiinni. Peli päättyy värikkäiden vaiheiden jälkeen Lahden 83–78-voittoon. Se on Lahdelle toinen putkeen Palotien noustua päävalmentajaksi viikkoa aiemmin.

– Aivopieruja tuli runsaasti ottelun lopussa, jestas sentään. Mutta jätkät taistelivat ja hoitivat homman, Palotie kuvailee Ruudun tv-haastattelussa.

Vaikka valmentaminen on Palotielle tätä nykyä päätyö, on hän liigavalmentajana vielä suhteellisen kokematon. Ennen pestiään Lahdessa hän oli juniorivalmennuksen lisäksi luotsannut Kaarinan Ura Basketia, jonka hän nosti vuonna 2018 ykkösdivisioonasta Korisliigaan.

Pesti Kaarinassa päättyi vuonna 2020. Sen jälkeen Palotie keskittyi muutaman vuoden mediatöihin.

Kristian Palotie antaa ohjeita pelaajille aikalisällä.
Kristian Palotie osoittaa sormellaan lattiaan.
Kristian Palotie valmentaa aikalisällä.

Vaikka Palotie tunnetaan ennen kaikkea selostajana, on valmentaminen hänelle suurin intohimo.

– Kyllä minä olen henkeen ja vereen koutsi. Valmentaminen tuottaa enemmän adrenaliinia ja tuo suurempaa nautintoa kuin mikään muu.

Palotien tavoitteena on päävalmentajauran jatkuminen myös tämän kauden jälkeen. Ensi kauden rooliin vaikuttaa kuitenkin moni asia, muun muassa se, säilyykö Lahti Korisliigassa.

Kello 22.00

Kun joukkueen bussi lähtee Lapualta kohti Lahtea, on Palotien työpäivä kestänyt jo 19 tuntia.

Kotimatka lumimyräkässä taittuu voiton jälkeen leppoisissa merkeissä. Bussi saapuu Lahteen vähän ennen kello kahta. Bussikuski herättelee matkustajia toivottamalla kaiuttimista vielä onnea voittajille.

Palotie siirtää kamppeensa autoon. Matka jatkuu kohti Espoota.

Kello 03.18

Kotiin saapuessa kello on jo yli kolme. Työpäivä on venähtänyt yli vuorokauden mittaiseksi.

Nyt on ansaitun levon aika.

Huomenna pitäisi olla vähän rauhallisempi päivä.

Tältä näytti Kristian Palotien työpäivä kartalla. Video: Samuli Niemi-Hukkala, Aleksi Hyvönen / Yle