Haapajärvellä pohditaan jatkotoimenpiteitä entistä johtoa kohtaan: ”Valikoidun muistamisen” pelätään syövän kaupunkilaisten luottamusta

Haapajärvellä on viimeisen parin viikon aikana selvitetty, miksi tieto kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja yläkoulun rehtorin rikosepäilystä on jäänyt pienen piirin väliseksi.

Haapajärven kaupungintalo, etualalla suuri kivinen muistomerkki.
Oulun käräjäoikeus päätti viime perjantaina, että syytteen käsittely raukeaa, koska vastaaja on kuollut. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Roosa Sarajärvi,
Henna Korkala

Haapajärven kaupunginhallitus keskustelee tänään kokouksessa mahdollisista jatkotoimenpiteistä entistä johtoa kohtaan.

Viime viikolla selvisi, että Haapajärven kaupunki olikin tietoinen liikenneonnettomuudessa kuolleeseen kaupunginhallituksen puheenjohtajaan ja yläkoulun rehtoriin Jari Nahkaseen (sd.) kohdistuneesta seksuaalirikosepäilystä. Silloin virassa ollut sivistysjohtaja ei kertonut rikosnimikkeestä silloiselle kaupunginjohtajalle, eikä asia näin ollen johtanut toimenpiteisiin.

Nykyinen kaupunginjohtaja Jonna Tamminen kertoo, että sitä, onko asiassa toimittu oikealla tavalla, on nyt selvitetty juristien avulla.

– Laki lähtee siitä, että vaikka virassa ei enää toimita, voi jossain tilanteessa joutua vastaamaan niistä tehtävistä tai asioista, mitä on tapahtunut virassa ollessa. Mielipide meillä viranhaltijoilla, jotka vievät tätä asiaa kaupungin päässä eteenpäin, alkaa kirkastumaan, mutta päättäjien kanssa käydään tiistaina keskustelu.

Kaupunki on ollut myös yhteydessä rikostutkinnan tehneeseen ylikonstaapeliin sekä poliisilakimieheen.

– Poliisi on toiminut lain puitteissa ja hoitanut asiat aikoinaan mallikkaasti.

Ei lisää luottamusta

Haapajärvellä kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja yläkoulun rehtorin äkillinen kuolema järkytti laajalti. Järkytystä lisäsi kuoleman jälkeen esille tullut rikossyyte.

Kaupungin nykyisen johdon ensikäsitys oli, ettei kaupunki ollut saanut rikossyytteestä minkäänlaista tietoa. Kaupunginjohtaja Jonna Tammisen mukaan tunnelma Haapajärvellä on kääntynyt vähän positiivisempaan suuntaan, sillä asiat alkavat pikkuhiljaa selvitä.

Huolena on kuitenkin haapajärvisten luottamus kaupungin johtoa kohtaan. Tammisen mukaan tapaus ei lisää kaupunkilaisten luottamusta viranhaltijoihin ja kaupunkiin.

– Tällainen valikoitu muistaminen tai muistamattomuus, mitä tässä tuntuu olevan, on omiaan lisäämään epäluuloa kaupunkia kohtaan. Kovasti meillä on kaupunkina ja virkahenkilöinä töitä edessä, että tämä luottamus saadaan palautettua, Tamminen sanoo.

Hänen mukaan kaupungin työntekijät ja päättäjät ovat kuitenkin sitoutuneet luottamuksen palauttamiseen ja työhön sen eteen.

– Se lähtee avoimella vuoropuhelulla.

Suosittelemme