Ärhäkkä virustauti on vienyt vauvoja tehohoitoon Keski-Suomessa – lääkäri: ”Nyt ei kannata mennä pienten lasten kanssa markettiin”

Pienten lasten RS-virustautiepidemia on jatkunut useita viikkoja.

Sairaala Novan takaosa yöllä pimeässä.
Jyväskylässä sairaala Novassa on useiden viikkojen ajan ollut pieniä lapsia hoidossa RS-virustaudin vuoksi. Arkistokuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Riina Mäentausta

Pikkulapsia ja vauvoja sairastuttanut RS-virusepidemia jatkuu edelleen voimakkaana Keski-Suomessa.

Useita vauvoja ja pieniä lapsia on tällä hetkellä sairaalahoidossa RS-viruksen takia.

Tammikuussa Keski-Suomen hyvinvointialue kertoi, että sairaalan lastenosasto ja päivystys ovat ruuhkautuneet virustaudin takia.
Osastonylilääkäri Eva Aaltonen sairaala Novasta kertoo, että RS-virusta on nyt koko maassa.

Aaltosen mukaan myös muissa sairaaloissa on tällä hetkellä vauvoja hoidossa samasta syystä.

Tehohoitoa tarvittu viikoittain

RS-virustautia sairastavia pikkulapsia ja vauvoja hoidetaan Sairaala Novassa vastasyntyneiden teho- ja valvontaosastolla sekä lastenosastolla.

Osastoilla olevista lapsista noin puolella on virustartunta.
Novassa vauvoja on epidemian aikana ollut myös tehohoidossa viikoittain, mutta esimerkiksi tiistaina iltapäivällä siellä ei ollut yhtään lasta.

– Tilanne muuttuu nopeasti, Aaltonen sanoo.

Osastonylilääkärin mukaan RS-virustautia sairastavien lapsipotilaiden määrä on pysynyt viime viikkojen ajan samana.

Aaltonen vakuuttaa, että kaikki potilaat pystytään hoitamaan.

RS-virus voi aiheuttaa pikkuvauvoille bronkioliitin eli pienten keuhkoputkien ja niitä ympäröivän keuhkokudoksen tulehduksen. Oireina voivat olla tihentynyt ja vaikeutunut hengitys, nenän tukkoisuus, yskä ja syömisen hankaloituminen. Tällöin vauvan hengitystä voidaan tukea esimerkiksi ylipainehoidolla.

– Hoito tepsii tavallisesti hyvin, mutta vaatii usean päivän eli vauvat voivat joutua olemaan sairaalassa jopa yli viikon, osastonylilääkäri kertoo.

Vierailut ja ostosreissut tauolle

Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka pitkään epidemia kestää. Lapsiperheiden on nyt syytä välttää isoja väkijoukkoja.

– Nyt ei kannata mennä pienten lasten kanssa hypermarkettiin. Myös vierailua lapsiperheissä kannattaa välttää, jos on hengitystieinfektion oireita. Tällä pystytään ehkäisemään myös muiden virusten leviämistä, Eva Aaltonen sanoo.
RS-virusta on tietyin väliajoin, ja epidemioiden voimakkuus vaihtelee.

– RS-viruksen esiintymisessä on aaltoliikettä, mutta tämän hetkinen epidemia vaikuttaa olevan pahempi kuin viime vuonna. Tautia on enemmän ja virus vaikuttaa ärhäkämmältä kuin viime talvena, Aaltonen sanoo.

Suosittelemme