Eurooppalaiset eivät enää usko Ukrainan voittoon, kertoo synkkä kyselytutkimus

Vain keskimäärin kymmenen prosenttia tutkittujen EU-maiden asukkaista uskoo, että Ukraina voi voittaa sodan.

Ukrainan lippuja pitelevät ihmiset seisovat kadulla.
Ihmiset osoittivat tukeaan Ukrainalle Roomassa tiistaina. Kuva: AOP
Sakari Nuuttila

Venäjän hyökkäyssodan lähestyessä toista vuosipäiväänsä harva eurooppalainen uskoo enää Ukrainan voiton mahdollisuuksiin taistelukentällä.

Pessimistisistä asenteista kertoo tuore kyselytutkimus, joka tehtiin tammikuussa 12 EU-maassa ja johon vastasi yhteensä 17 000 ihmistä. Sen mukaan näissä maissa keskimäärin vain kymmenen prosenttia ihmisistä uskoo Ukrainan voittoon. Kaksinkertainen määrä, 20 prosenttia, uskoo Venäjän voittoon.

Kaikissa tutkituissa maissa suurin osuus vastaajista uskoo, että sota päättyy lopulta Ukrainan ja Venäjän väliseen neuvotteluratkaisuun.

Suurin osa eurooppalaisista ”haluaa epätoivoisesti estää Venäjän voiton”, vaikkei uskokaan Ukrainan voiton mahdollisuuksiin, sanoo tutkija Mark Leonard kyselyn teettäneestä European Council on Foreign Relations -tutkimuslaitoksesta (ECFR) The Guardian -lehdelle.

Tutkittujen maiden välillä on suurta hajontaa siinä, miten Euroopan pitäisi ihmisten mielestä toimia sodan suhteen. Ruotsissa, Portugalissa ja Puolassa suurin osuus vastaajista on sitä mieltä, että Euroopan maiden pitäisi tukea Ukrainaa voittamaan sota taistelukentällä.

Sen sijaan Unkarissa, Kreikassa, Italiassa, Romaniassa ja Itävallassa ihmiset kallistuvat selvästi siihen suuntaan, että Euroopan pitäisi painostaa Ukrainaa neuvottelemaan Venäjän kanssa sodan lopettamisesta.

Optimismi on kuihtunut

Tuore kysely osoittaa, että Euroopassa viime vuonna vallinnut optimismi Ukrainan vastahyökkäyksestä on kuihtunut pois.

Kysely ei ole suoraan verrannollinen aiempiin tutkimuksiin, mutta Eupinions-tutkimuslaitoksen mukaan vuosi sitten 61 prosenttia EU-kansalaisista uskoi Ukrainan voittoon. Ukrainan tukeminen puolustustaistelussa sai huomattavan suuren tuen esimerkiksi ECFR:n ja EU:n julkaisemissa vuoden takaisissa tutkimuksissa.

Tutkijoiden mukaan Venäjä laskee nyt sen varaan, että sotaväsymys valtaisi Euroopan ja Donald Trumpin nousu presidentiksi veisi Ukrainalta myös Yhdysvaltojen tuen.

– Perustellakseen Ukrainan tukemisen jatkamista EU-johtajien täytyy muuttaa tapaansa puhua sodasta. [Heidän on vakuutettava ihmisille, että tuen jatkaminen] voi estää Putinin voiton ja johtaa kestävään rauhansopimukseen, joka on Ukrainalle suotuisa, Leonard sanoo The Guardianille.

Suosittelemme