Tuhannet Nato-sotilaat täyttävät pian pienen Hetan kylän – yrittäjä: ”Miten kylä selviää tämmöisestä määrästä ihmisiä?”

Puolustusvoimat osallistuvat Naton suureen puolustusharjoitukseen, joka kokoaa yhteen noin 20 000 sotilasta 14 eri maasta.

Anni-Saara Paltto

Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen Nordic Response 24 -taisteluharjoitus alkaa vajaan kahden viikon kuluttua Lapissa. Suomen puolella Naton sotaharjoitus näkyy ja kuuluu eniten Länsi-Lapissa ja Enontekiöllä, jossa kansainväliset joukot harjoittelevat arktisissa olosuhteissa.

Puolustusvoimat ovat pitäneet yhteyttä Enontekiön alueen yrittäjiin, sillä tuhannet sotilaat, reserviläiset ja muut puolustusvoimien työntekijät tulevat näkymään Enontekiöllä, Hetan kyläkuvassa koko harjoituksen ajan.

Grillikioskiyrittäjä Erika Ikonen on jo varautunut kiireisiin päiviin ja aikoo mahdollisesti palkata lisäkäsiä, jotta kaikki mahdolliset asiakkaat saavat palvelua. Suurta päänvaivaa on tuottanut arvuuttelu siitä, että osaako hän tilata riittävän määrän ruokatarvikkeita.

– Välillä on ihan kauhunsekainen olo, että jos tuosta ovesta oikeasti pukkaa 200–300 ihmistä ja tuolla ulkona on jono. Miten me selvitään, ja miten tämä kylä ensinnäkin selviää tämmöisestä määrästä ihmisiä, miettii Ikonen.

Pienyrittäjälle tuleva koitos voi olla myös taloudellinen riski, jos sotilaat eivät syökään niin paljon kuin tavaraa on tilattu.

– Jos tällä hetkellä tilaa tavaraa, niin myynkö minä sitä sitten vielä kesälläkin, tuskailee Ikonen.

Kauppias on varautunut asukasluvun moninkertaistumiseen

Enontekiön kuntakeskuksessa Hetassa on vain yksi ruokakauppa.

Kauppias Erkki Rantakokko yrittää parhaansa mukaan valmistautua suuren sotaharjoituksen tuomaan ihmismäärään. Hän pyrkii jo etukäteen hankkimaan varastoon tavaraa.

– Kun oli ollut jenkkisotilaita tuolla, niin ne olivat ostaneet paljon energiajuomaa ja -patukkaa, sanoo Rantakokko.

Kauppias ei ole huolissaan siitä, että hyllyt tyhjenisivät, vaikka kunnan asukasluku moninkertaistuukin pariksi viikoksi.

– Yritetään olla mukana ja lisäkuljetuspäivistä on sovittu. Näemme, että mitä alkaa menemään ja sen mukaan voidaan tilata. Ei sen pitäisi olla oikeastaan kauhean suuri ongelma, toteaa Rantakokko.

Uusi tilanne kuitenkin hieman jännittää Rantakokkoa, sillä ruokakuljetukset tulevat pohjoisimpaan Lappiin pitkien matkojen päästä.

– Vie kaksi päivää aina, kun Helsingistä tavara lähtee ja tulee tänne meille, niin siinä voi olla hetkellisesti katkoksia. Se on selvä asia.

Paikallisia hän kuitenkin neuvoo käymään kaupassa tavalliseen tapaan, eikä hamstraukselle ole tarvetta.

– Kyllä minä uskon, että me mennään kunnialla läpi tästä.

Kuvassa on enontekiöläinen ruokakauppias Erkki Rantakokko.
Kauppias Erkki Rantakokko pyrkii etukäteen hankkimaan varastoon tavaraa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Harjoituksista sovittu paliskuntien kanssa

Enontekiön alueella harjoitukset osuvat paliskuntien ja porojen laidunalueille. Puolustusvoimat onkin ollut paliskuntien kanssa tiiviisti yhteydessä ja sopinut maa-alueiden käytöstä sekä rajoitusalueista. Harjoitusjoukot on ohjeistettu toimimaan poronhoitoalueilla.

Sotaharjoitus vaikuttaa Enontekiöllä paljon myös liikenteeseen ja teillä voi olla ruuhkaa harjoituksen aikana. Harjoituksen kanssa samaan aikaan osuvat myös Lapin alueen hiihtolomatkin.

Suomi ensimmäistä kertaa mukana

Suomen ja Ruotsin maavoimat muodostavat harjoituksessa yhdessä divisioonan, joka toimii Enontekiön alueella ja liikkuu Norjaan tien E45 suunnassa. Maavoimien harjoitusjoukon vahvuus on noin 2 500 henkilöä.

Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa Naton jäsenenä liittokunnan alueiden yhteisen puolustuksen harjoitteluun. Kyseessä on Puolustusvoimien historian suurin osallistuminen kansainväliseen harjoitukseen ulkomailla. Taisteluharjoituksia tehdään maalla, merellä ja ilmassa. Se kokoaa yhteen noin 20 000 sotilasta 14 eri maasta. Suomesta harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 4 100 sotilasta ja noin 700 ajoneuvoa.

Nordic Response 24 -harjoitus järjestetään 4.–15. maaliskuuta 2024.

Suosittelemme