Veranika Yanets pitää käsissään kimppua, jossa on erilaisia marjoja.
Elintarvikkeet

Herkut kimpuksi

Kukkakimpun muotoon sidotut syötävät kimput nousivat suosioon Euroopassa kolmisen vuotta sitten. Suomessa on muutamia alan osaajia, joista yksi on Veranika Yanets.

Helena Lappeteläinen

Valkovenäläisen Veranika Yanetsin matka Suomeen ja Espooseen alkoi Bulgariasta. Tuolloin 28-vuotias nuori nainen oli rantalomalla ja tapasi yllättäen Suomessa asuvan venäläistaustaisen miehen.

Lomaromanssista alkanut suhde johti lopulta siihen, että Yanets ja hänen edellisestä suhteesta oleva lapsi muuttivat miehen luokse Espooseen, vaikka hänellä oli vakituinen työ erityisopettajana.

Tämä viitisen vuotta sitten alkanut elämänmuutos on vaatinut sitkeyttä. Uudessa kotimaassa erityisopettajan työtä ei voinut jatkaa kielen ja Suomessa vaadittujen lisäopintojen vuoksi.

Tämä tarkoitti sitä, että uudessa maassa piti hankkia myös uusi ammatti.

– Ilman puolison ja ystävien tukea en olisi pystynyt perustamaan yritystä.

Ammatinvalinta alkoi hahmottua, kun Yanets muisti, kuinka paljon hän nautti askarteluista ollessaan erityisopettaja.

Veranika Yanetsin kädessä on koriasetelma, jossa on hedelmiä ja kuplivaa juotavaa.

Yanetsin käsissä muodostuu kimppuja, jotka haastavat perinteisen kukkakimpun. Kukkien rinnalle voidaan kimppuun lisätä syötäviä tuotteita, jotka suojataan huomaamattomasti paperilla tai muovilla.

Yanets pääsi kieliharjoitteluun suomalaiseen kukkakauppaan, mikä oli onnenpotku. Hän oppi sitomaan kimppuja ja pääsi sommittelemaan kukka-asetelmia – ja oppi samalla myös suomea.

Kukkakaupan kimppuja asiakkaille pyörittäessä hän pohti, millaista jokin täysin uudenlainen yritystoiminta voisi olla kukkien parissa.

Instagramissa Yanets törmäsi kuviin mansikkakimpuista.

– Näin kauniita suklaalla kuorrutettuja mansikoita nätteihin kääreisiin pakattuna. Ihastuin heti tähän erilaiseen kimppuideaan.

Hän ryhtyi kokeilemaan kotona suklaakuorrutettujen mansikoiden valmistamista. Suklaa ei kuitenkaan pysynyt mansikassa ja lopputuloksesta tuli kehno. Erikoiskimppujen solmimiseenkin piti saada vielä lisäoppia.

– Suomessa ei opeteta syötävien kimppujen sidontaa, joten suoritin valkovenäläisen verkkokurssin, jossa opetetaan ”food floristiksi”. Sieltä opin erilaisia tekniikoita ja toteutustapoja.

Yanets oppi, että kimppuja voi toteuttaa monenlaisin menetelmin esimerkiksi juustoista, pähkinöistä, vihanneksista, hedelmistä, suklaasta, vaipoista, juomista tai vaikka donitseista.

Kursseilla hän sai myös arvokkaita kontakteja alan muihin osaajiin ympäri Eurooppaa.

Mies istuu moottoripyörän päällä ja pitää kimppua, jossa on juustoa, makkaraa, patonkia ja olutpullo.

Ensimmäinen herkkukimppu, jonka Yanets solmi, oli syntymäpäivälahja omalle miehelle Vassili Bobyleville.

Puoliso ei piittaa suklaasta, joten näyttävä kimppu hänelle syntyi makkaroista ja juustoista

– Mieheni mielestä kimppu oli paitsi kaunis myös hyvänmakuinen. Tähän yhtyivät myös hänen kaverinsa, jotka osallistuivat piknikille, kertoo Yanets.

Hän valokuvasi miehensä avustuksella kimppua kauniissa merenrantamaisemissa ja julkaisi myöhemmin kuvia Instagramissa. Ystävät ja tuttavat kiinnittivät huomion erikoiseen ideaan ja Yanetsille alkoi tulla yhteydenottoja eri tahoilta.

Kimppu, joka on tehty donitseista.

Kolme vuotta sitten Yanets perusti yrityksen. Ystävät ja puoliso ovat auttaneet muun muassa erilaisten lupien hankkimisessa ja niiden tekstien suomentamisessa.

Yanets selvitti, miten Suomessa perustetaan yritys, hankki tarvittavat elinkeinon harjoittamiseen liittyvät luvat kaupungilta. Lisäksi piti suorittaa hygieniapassi ja perustaa nettisivut.

Kotiinsa hän varasi askartelutarvikkeita täynnä olevan työhuoneen, joka soveltuu myös somekuvaukseen, ja tilasi jopa valokyltin, joka vastaa yrityksen ilmettä.

Yrityksen perustaminen on siis vaatinut sinnikkyyttä ja vaivannäköä.

– Mieheni muistutti, että ei saa tyytyä siihen, mitä on jo saavuttanut. Hän sanoi, että on mentävä eteenpäin ja taisteltava.

Morsian pitää kädessään kimppua, jossa on parsakaalia ja limeviipaleita.

Kukkien sijaan Yanetsin kimpuissa saattaa olla vaikkapa vihanneksia. Esimerkiksi morsiuskimpussa pionien ja ruusujen sijaan on parsakaalia tai chilejä.

Yanets haluaa tarjota kokonaisvaltaisen elämyksen herkkukimpuillaan.

Syötäviä kimppuja on nähty myös televisiossa viime vuoden Olet mitä syöt -ohjelmassa. Terveyskimppuja annettiin aina jakson päätteeksi muutokseen osallistuneille julkisuuden henkilöille.

Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja sisältävät kimput olivat juuri Yanetsin käsialaa.

Pinja Sanaksenaho pitää marjoista tehtyä kimppua kädessä.

Tubettaja Pinja Sanaksenaho sai televisio-ohjelmassa marjoista ja rosmariinioksista toteutetun kimpun.

Hän on päässyt toteuttamaan kimppuja muun muassa suklaamunista Lastensairaalaan, viinipullonkorkeista ravintolaan ja smoothiejuomista lastenjuhliin.

– On ihanaa nähdä ihmisten hymyilevän ja huutavan wau, kun he näkevät ensimmäisen kerran kimpun. Tulen myös itse iloiseksi, koska tekemäni kimput ilahduttavat muita.

Yanets kokee olevansa onnellinen tehdessään kimppuja ja ajatteleekin löytäneensä kutsumusammattinsa.

Kimpussa on suklaalla kuorrutettuja mansikoita.

Suklaakuorrutetut mansikat syntyvät nykyään vaivatta oikeanlaisen menetelmän ja laadukkaan suklaan ansiosta.

Syötävät kimput ”trendasivat” Euroopassa kolmisen vuotta sitten. Herkkukimppujen tyylit vaihtelevat sitä mukaan, kun alan ammattilaiset julkaisevat valokuvia sosiaalisessa mediassa.

Suomessa on muutamia alan osaajia, joiden joukosta Yanets toivoo erottautuvansa luovuudella ja kekseliäisyydellä.

Lisäksi hänen tavoitteenaan on kokeilla koko ajan vaikeampia kimppukokonaisuuksia. Siihen tarvitaan välillä puolisonkin apua.

– Suunnittelen tilauskimput ensin paperille, jonka jälkeen teen niistä prototyypin. Jos painava kimppu vaatii tukevaa runkoa pysyäkseen pystyssä ilman maljakkoa, mieheni nikkaroi sellaisen.

Katso alla olevalta videolta, kuinka Veranika Yanets valmistaa lakritsasta valtavan mikrofonin.