Ukraina joutui vetäytymään Avdijivkasta kaoottisesti – suomalaisupseeri kertoo, miten Ukraina menetti kaupungin hallinnan

Satoja Ukrainan sotilaita saattoi kadota Avdijivkasta vetäytymisen yhteydessä. Venäjä jatkaa Avdijivkasta hyökkäystä länttä kohti, suomalaisupseeri arvioi.

Ukrainalaissotilaiden jälkeen jättämiä varusteita Avdijivkassa.
Haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden sotilasvarusteita kerättiin kasaan evakuointipisteellä Avdijivkan lähistöllä eilen tiistaina. Kuva: Narciso Contreras / AOP
Ilmari Reunamäki

Ukrainan vetäytyminen Avdijivkan kaupungista vaikuttaa olleen huomattavasti kaoottisempaa kuin Ukraina itse asiasta tiedotti.

Venäjä sai Itä-Ukrainassa sijaitsevan Avdijivkan haltuunsa lauantaina neljän kuukauden rajujen taisteluiden jälkeen.

Ukrainan asevoimia kouluttanut suomalaisupseeri kertoo Ylelle, että Venäjän hyökkäys eteni kaupungissa nopeasti sen päästyä kaupungin asutusalueelle.

Upseeri kommentoi asiaa nimettömänä turvallisuussyistä. Hänen henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.

Näin Ukraina menetti Avdijivkan hallinnan

Suomalaisupseerin mukaan Venäjä valtasi viime vuoden puolella Avdijivkan koilliskulmassa olevan kukkulan, josta Venäjä sai hyvän näköyhteyden koko kaupunkiin. Kaupunki on pieni, siellä asui aiemmin runsaat 31 000 asukasta.

Noin kuukausi sitten Venäjä teki Avdijivkan etelä- ja kaakkoisosassa kaksi läpimurtoa, jonka jälkeen Venäjällä oli hyvä näköyhteys myös etelän suunnasta kohti kaupunkia.

Sen jälkeen Venäjä onnistui valtaamaan Avdijivkan pohjoispuolella olevan Pisochnyy-järven luoteispuolella olevan metsäalueen, josta Venäjä eteni järven länsipuolella olevan Avdijivkan asutusalueen pohjoispuolelle.

Upseerin mukaan Venäjä käytti etenemisessään panssarijoukkoja, joille ukrainalaiset saivat aiheutettua suuria tappioita.

Venäjän eteneminen kuitenkin nopeutui sen jälkeen, kun joukot pääsivät kaupungin asutusalueelle asti. Upseeri sanoo, että venäläiset keskittivät jalkaväen ylivoiman, jota ukrainalaiset joutuivat perääntymään.

– Ukrainalaisilla ei ilmeisesti ollut syvyyteen porrastettuja taisteluasemia, joten alivoimaisina he menettivät koko ajan asemiaan, upseeri sanoo.

Ukrainalaissotilas verinen kääre kasvoillaan kahden muun sotilaan keskellä.
Haavoittunut ukrainalaissotilas saapui Ukrainan evakuointipisteelle Avdijivkan lähistölle eilen tiistaina. Kuva: Narciso Contreras / AOP

Upseerin mukaan Venäjän joukot olivat moottoroituja jalkaväkijoukkoja, jotka oli koulutettu vaatimattomasti. Upseerin tietojen mukaan venäläisen palkkasotilasarmeija Wagnerin joukot olivat kuitenkin opettaneet joukoille asutuskeskustaistelua.

– Entisiä Wagner-joukkoja oli myös taistelemassa kaupungin eteläpuolella yhdessä tšetšeenijoukkojen kanssa, liitettynä kansalliskaartiin, upseeri sanoo.

Satoja ukrainalaisia saattoi kadota

Sanomalehti The New York Times (NYT) kirjoitti eilen, että sadat ukrainalaissotilaat katosivat tai jäivät Venäjän sotavangeiksi Ukrainan kaoottisen vetäytymisen yhteydessä.

NYT:n haastatteleman kahden sotilaan mukaan kadonneita sotilaita on noin 850 – 1 000. Lehden haastattelemien länsimaisten viranomaislähteiden mukaan arviot vaikuttavat totuudenmukaisilta. NYT:n lähteiden mukaan Ukrainan vetäytyminen oli heikosti suunniteltu ja se aloitettiin liian myöhään.

Ukrainan joukkoja Avdijivkassa johtanut komentaja Oleksandr Tarnavskyi väitti lauantaina, että kaupungista vetäytyminen sujui suunnitelmien mukaan. Hänen mukaansa vain joitakin ukrainalaisia joutui Venäjän vangiksi.

Osa Ukrainan kartasta mihin on merkitty Avdijivka.
Venäjä onnistui valtaamaan Avdijivkan kaupungin Itä-Ukrainassa lauantaina 24. helmikuuta. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Venäjä yrittää jatkaa etenemistään

Suomalaisupseerin mukaan ukrainalaisten puolustusasemat Avdijivkan länsipuolella ovat nopeasti kasaan kyhättyjä juoksuhautoja ja majoituskorsuja.

Upseeri kuitenkin arvioi, että venäläisillä on nyt vaikeuksia edetä, koska maasto on avointa peltoa, eikä panssareita voi juurikaan käyttää tiestön ulkopuolella. Myöskään venäläisten tykistö ja ilmatuli eivät ole peltomaastossa yhtä tehokkaita kuin asutusalueella.

– Ylipäänsä ukrainalaiset kykenevät varsin hyvin estämään panssarintorjunta-aseilla ja tykistöllä venäläisten panssarihyökkäykset avoimessa, metsien rajaamissa peltomaastoissa, upseeri kertoo.

– Niin kauan kuin ukrainalaisilla riittää aseistusta ja miehistöä, he kykenevät varsin hyvin torjumaan venäläisten hyökkäykset.

Upseeri arvioi, että Venäjä jatkaa Avdijivkasta hyökkäystä länteen.

– Venäjä pyrkii todennäköisesti keskittämään joukkoja ja tulta. Eli perinteinen läpimurtohyökkäys, jonka he ovat todenneet tehokkaaksi.

Upseerin mukaan Venäjä pyrkii etenemään laajalla rintamalla ja keskittää joukkoja sinne, mistä se pääsee läpi.

– Kelirikko ei mahdollista liikkuvaa sotaa kovinkaan tehokkaasti, mutta kun maasto kuivuu, voidaan nähdä aivan toisenlainen venäläinen hyökkäys kuin tähän saakka, upseeri sanoo.

Katso videolta, kuinka ukrainalaiset siviilit evakuoituvat Avdijivkan lähellä sijaitsevasta Selydoven kaupungista:

Ukrainalaisia siviilejä evakuoitui Avdijivkasta noin 30 kilometriä länteen sijaitsevasta Selydoven kaupungista eilen tiistaina.

Suomalaisupseeri kertoi eilen Ylelle, että Venäjä aikoo käyttää Avdijivkan valtausta hyväkseen käynnistääkseen suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan.

Upseerin mukaan Venäjä on perustanut Avdijivkan suunnalle uuden armeijan, jonka pyrkimys on aloittaa hyökkäys kelirikkokauden päätyttyä Pokrovskin ja Pavlohradin suuntiin Dnipron kaupunkia kohti.

Muiden rintamien joukkojen on määrä tukea Avdijivkan armeijan etenemistä sivustoilla, upseeri kertoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen, että Venäjän tulee hyödyntää Ukrainan vetäytyminen Avdijivkasta ja pyrkiä etenemään vauhdilla kohti Länsi-Ukrainaa.

Ylen tänään haastattelemat sotilasasiantuntijat suhtautuvat kuitenkin varovaisesti suomalaisupseerin arvioon lähestyvästä suurhyökkäyksestä.

Lue lisää: Sotilasasiantuntijat: Venäjä on nyt Ukrainaa vahvempi, mutta tämä ei vielä takaa, että rintamalinjat muuttuisivat

Suosittelemme