Pientalojen tulee järjestää biokeräyksensä toukokuuhun mennessä – Kymenlaaksossa noin 60 prosenttia on jo ilmoittanut valintansa

Kotkassa, Haminassa ja Kouvolassa on yli 19 000 laajentuvan velvoitteen piiriin tulevaa omakoti- ja paritaloa.

Luminen biojätteen keräysastia.
Uudistuneen jätelain myötä biojätteiden lajitteluvelvoite laajenee toukokuun alusta alkaen. Kuva: Tanja Heimonen / Yle
Heikki Koskinen

Biojätteiden lajitteluvelvoite laajenee koskemaan omakoti- ja pientaloja keskustataajamissa toukokuun alussa. Kymenlaakson jätteen mukaan Kotkassa, Haminassa ja Kouvolassa on yli 19 000 velvoitteen piiriin tulevaa omakoti- ja paritaloa.

Kymenlaakson jätteen mukaan noin 60 prosenttia kyseisissä kiinteistöissä asuvista on jo ilmoittanut, miten aikoo asian järjestää. Vaihtoehtoina on liittyminen jäteyhtiön järjestämään biojätekuljetukseen tai biojätteiden kompostointi omatoimisesti.

Kymenlaakson jäte korostaa, että jäteyhtiön biojätekuljetuksiin ehtii vielä mukaan. Yhtiö huomauttaa, että tuulettuvan biojäteastian haluavan kannattaa toimia nopeasti, sillä näiden jäteastioiden toimitusaika on kaksi kuukautta. Tuulettuvia biojäteastioita on tilattu tähän mennessä noin 4 000 kappaletta.

Uuden biojäteastian saa ottaa käyttöön vasta vapun tienoilla. Tyhjennykset tulevat käynnistymään vapun jälkeen porrastetusti.

Uuden velvoitteen tarkoitus on nostaa kierrätysastetta Suomessa. Kymenlaakson jätteen verkkosivuilta voi tarkastaa, kuuluuko lajitteluvelvoitteen piiriin vai ei.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä kuva, video tai vinkki osoitteeseen kotka@yle.fi. Maksamme julkaistuista kuvista ja videoista palkkion.

Suosittelemme