Ex-suurlähettiläs: Länsimailla muutaman kuukauden aikaikkuna paikata Ukrainan akuutti ammuspula

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut jo pian kaksi vuotta. Asiantuntijat keskustelivat A-Talkissa Ukrainan tukemisesta ennen Venäjän mahdollista suurhyökkäystä koko Itä-Ukrainan valloittamiseksi.

Hinni Aarninsalo,
Sakari Sirkkanen

Entisen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan länsimailla on vain muutaman kuukauden aikaikkuna paikata Ukrainan akuutti ammuspula ennen Venäjän mahdollista suurhyökkäystä Ukrainaan.

Venäjän arvellaan suunnittelevan suurhyökkäystä koko Itä-Ukrainan valloittamiseksi. A-Talkissa asiantuntijat arvioivat hyökkäyksen mahdolliseksi ajankohdaksi loppukevään tai alkukesän.

– Tšekki ja Tanska ovat tehneet töitä yhdessä ja ne ovat löytäneet maailmanmarkkinoilta 800 000 tykistöammusta, jotka ovat ostettavissa heti. Suuri osa näistä on muualta kuin Naton jäsenmaista. Tässä olisi keino toimia nopeasti, Himanen sanoo

Himasen mukaan Tšekin ja Tanskan suunnitelmalla saataisiin ostettua aikaa sille, että Euroopan oma ammustuotanto saataisiin jaloilleen.

Euroopan unionin ammustoimitukset Ukrainaan ovat laahanneet jäljessä tavoitteestaan. EU on Viron aloitteesta luvannut toimittaa Ukrainaan miljoona raskasta tykistöammusta ensi kevääseen mennessä.

Himasen mukaan Tšekin ja Tanskan suunnitelma jakaa EU-maita.

– EU:lla olisi rahaa, mutta joukko tärkeitä EU-maita on sitä mieltä, että pitää tukea omaa puolustusteollisuutta, eikä ostaa EU:n ulkopuolelta mitään.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan tilanne EU:n puolustusteollisuudella on parempi kuin ennen.

– Talven aikana on ollut parempia merkkejä. Olemme viisinkertaistaneet kokonaisuudessaan meidän tuotantomäärät sotaa edeltävään aikaan nähden. Uskon, että tämä on saanut liikkeelle myös monet muut EU-maat.

Häkkäsen mukaan EU tulee näin ollen sittenkin saavuttamaan tai jopa ylittämään tavoitteensa toimittaa Ukrainalle miljoona tykinammusta.

”Euroopalla peiliin katsomisen paikka”

Sekä Himanen että Häkkänen ovat yhtä mieltä siitä, että Euroopalla on peiliin katsomisen paikka.

– Poliittinen dynamiikka on ollut sellainen, että on luotettu Yhdysvaltain johtoasemaan Ukrainan tukemisessa. Nyt kun se on hukassa, niin katsotaan olan yli, että mitä tässä voisi tehdä, Himanen arvioi.

Yhdysvalloissa asetukipaketti Ukrainalle on jumiutunut maan kongressiin. Keskiviikon A-studiossa arvioitiin, että jumi saattaisi kestää ensi marraskuun presidentinvaaleihin asti.

Myös Häkkäsen mukaan Euroopassa on alisuoriuduttu Ukrainan tukemisessa.

– On annettu liian vähän ja liian hitaasti. Meidän pitää voida osoittaa kaikille maailman autoritäärisille johtajille, että demokraattiset maat kykenevät mobilisoimaan tällaista hirmuhallintoa vastaan riittävän tuen. Nyt on selvästi alisuoriuduttu.

Katso koko A-Talk Yle Areenasta.

Suosittelemme