Ärhäkkä RS-virus on vienyt paljon pieniä vauvoja sairaalahoitoon Pohjois-Savossa

Epidemiatilanne on maakunnassa lasten osalta hankala, mutta ei yhtä vaikea kuin vuosi sitten.

Kysin infektioylilääkäri Irma Koivula kysin edustalla maaliskuussa 2022.
Ei yskitä omiin käsiin tai päin muita henkilöitä vaan omaan kyynärtaipeeseen tai kainaloon ja kädet täytyy aina huolellisesti pestä, muistuttaa infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Anna Ronkainen

Pohjois-Savon alueella on tällä hetkellä erittäin paljon RS-viruksen aiheuttamia infektioita.

Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenosastolla on ollut jatkuvasti useita pieniä vauvoja sairaalahoidossa RS-viruksen takia. Sairaalassa on ollut paikoin melko täyttä.

– Resurssi on lastenosastolla mitoitettu kattamaan myös ennalta hyvin tiedetyt epidemia-ajat ja kaikki hoitoa tarvitsevat mahtuvat osastolle, lasteninfektiolääkäri Katri Backman Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Epidemiatilanne on Backmanin mukaan maakunnassa lasten osalta hankala, mutta ei yhtä vaikea kuin vuosi sitten.

– Koronavirukseen liittyvät eristystoimet jättivät yhden vuoden epidemian kokonaan väliin. Vuosi sitten tämän seurauksena epidemia oli poikkeuksellisen hankala, mutta nyt olemme palanneet normaaliin, Backman kuvailee.

RSV aiheuttaa paljon päivystyskäyntejä kuumeen ja hengitystieoireiden vuoksi, mutta kaikki eivät johda sairaalahoitoon.

– Sairaalassa näkyvä epidemiatilanne on kuitenkin vain jäävuoren huippu, koska vain vakavaoireisimmat lapset joutuvat sairaalaan, Backman muistuttaa.

Erityisesti pikkuvauvat ovat alttiita vaikeaan RS-viruksen aiheuttamaan hengitystieinfektioon, joka vaatii sairaalahoitoa. Myös suurin osa vauvoista sairastaa viruksen flunssaoirein.

Isommille lapsille ja aikuisilleRS-virus aiheuttaa hengitystieoireita ja kuumetta.

Ylä-Savossa jyllää tällä hetkellä myös norovirus, joka ei yleensä vaadi sairaalahoitoa. Lisäksi Pohjois-Savossa on liikkeellä runsaasti tavanomaisia kausiviruksia kuten rino- ja parainfluenssaviruksia.

A-influenssan ja koronan osalta tautihuippu on jo takanapäin.

Infektioylilääkäri: terveenä ei tarvitse välttää isoja joukkoja

Infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta muistuttaa, että paras keino suojautua taudeilta on vanha tuttu: omasta hygieniasta huolehtiminen.

– Ei yskitä omiin käsiin tai päin muita henkilöitä vaan omaan kyynärtaipeeseen tai kainaloon ja kädet täytyy aina huolellisesti pestä, Koivula kertaa.

Esimerkiksi RS-virusta on lopulta hankala välttää.

– Jos oma perhe on terve, ei voi ajatella, että alkaisi joukkoja välttämään esimerkiksi hiihtolomamatkalla, Koivula sanoo.

Lopputalven osalta on hankala ennustaa, miten tautitilanne muuttuu. Koivulan mukaan taudit kuitenkin liikkuvat, kun suomalaiset lomailevat.

– Norohan esimerkiksi on sellainen, että ei tarvitse paljonkaan virusta, että se tarttuu. Jos lomamökissä edellisellä viikolla joku on sairastanut norovirusta, niin seuraavan viikon porukalla tartunta on melko varma, Koivula toteaa.

Suosittelemme