Kuolleen luottamushenkilön syytteet puhuttavat Haapajärvellä – asukas: ”Pettyneitä ollaan ja ihmetellään”

Kaupungin johtoon on tullut yhteydenottoja, joissa toivotaan tapauksen tutkimista ja toimintaohjeiden päivittämistä nykypäivään.

Haapajärven tapahtumat ovat herättäneet keskustelua paikallisten joukossa.
Essi Puuri

Haapajärven kaupunginhallituksen entisen puheenjohtajan ja yläasteen rehtorin Jari Nahkasen (sd.) ilmi käyneet syytteet seksuaali- ja virkarikoksista sekä kaupungin menettelytavat asian käsittelyssä ovat puhuttaneet Haapajärven asukkaiden keskuudessa.

– Pettyneitä ollaan ja ihmetellään noita tapahtumia, ei siinä voi sen kummempaa sanoa, toteaa haapajärvinen Kalevi Vehkalahti.

Asukkaat toivovat asiasta käytävän keskustelun jatkuvan, jotta selviää, kuka joutuu vastuuseen.

Haapajärven kaupunginjohtaja Jonna Tamminen uskoo tapauksen herättäneen paikallisissa monenlaisia tunteita. Tamminen kertoo saaneensa yhteydenottoja, joissa toivotaan tapauksen tutkimista ja toimintaohjeiden päivittämistä nykypäivään.

– Tilannehan on ikävä, mutta tämä on asia, mikä meidän on pakko hoitaa kunnolla loppuun. Eihän näitä kukaan toivo työuralleen, mutta suhtaudun vakavasti ja haluan viedä asiaa eteenpäin.

Nahkanen kuoli auto-onnettomuudessa torstaina 8. helmikuuta. Tammisen mukaan Nahkasen syytteistä tiesivät sekä entinen kaupunginjohtaja että entinen sivistysjohtaja. Ylen tavoittamat entiset viranhaltijat eivät suostuneet haastatteluun.

Haapajärven kaupunginjohtaja Jonna Tamminen
Haapajärven kaupunginjohtaja Jonna Tammisen mukaan kaupungin omissa ohjeistuksissa on huomattu päivittämisen varaa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Koska kyseiset henkilöt eivät ole enää virassa, ei kaupunki voi toimia käytäntöjään ohjaavan viranhaltijalain mukaan. Haapajärvellä on huomattu, että myös kaupungin sisäisissä ohjeistuksissa on tarkentamisen varaa.

– Nyt tietenkin meidän pitää tarkentaa, millaiset kirjalliset ohjeet meillä on. Olemme huomanneet, että henkilöstöhallintoon liittyviä ohjeistuksia on syytä päivittää, toteaa Tamminen.

Haapajärven kaupunginhallitus päätti 20. helmikuuta tehdä rikosilmoituksen koskien kaupungin entisen johdon toimintaa asian käsittelyssä. Tiedotusvastuu asiasta on Tammisen mukaan siirtynyt poliisille, mutta hän kommentoi, ettei tällä hetkellä muita tutkintaa vaativia uusia seikkoja ole tullut ilmi.

Suosittelemme