Kuopion ja Joensuun apteekit: syyhylääkkeitä myydään runsaasti, mutta ilman hygienian hoitoa lääke ei auta

Syyhy alkoi levitä Suomessa vuoden 2021 aikana. Syyhylääkkeet ovat kallis menoerä.

Syyhyn tarkoitettuja lääkkeitä apteekin pöydällä.
Syyhyn hoitoon on useita valmisteita. Kuva on otettu Turun Yliopiston apteekissa lokakuussa 2023. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Marianne Mattila

Syyhy piinaa ihmisiä edelleen Itä-Suomessa. Tämä näkyy apteekeissa, joissa syyhyn hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden menekki kasvaa.

Syyhy alkoi näkyä Kuopion apteekkien myynnissä selvästi jo vuosien 2021 ja 2022 aikana. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston apteekissa menekki kaksinkertaistui edellisiin vuosiin verrattuna. Joensuussa syyhylääkkeiden myynnin suurin kasvu tapahtui viime vuoden puolella.

Tilanne näkyy selkeästi THL:n valtakunnallisissa tilastoissa. Niiden mukaan vuonna 2020 syyhytartuntoja oli noin 7 000 vuodessa. Viime vuonna tartuntoja kirjattiin jo 37 000. Tilastoissa näkyvät vain lääkärien diagnosoimat tapaukset.

Itä-Suomen yliopiston apteekin apteekkari Jouko Savolainen muistuttaa, etteivät lääkkeet kuitenkaan yksin riitä syyhyn kuriin saamiseen.

– Hygienian hoito on tärkeässä osassa. Jos esimerkiksi vuodevaatteita ei pese riittävän tiuhaan, syyhyä ei saa kuriin, Savolainen sanoo.

Apteekeissa valmistetaan myös yhä useammin syyhyn hoitoon tarkoitettua rikkivoidetta.

– Sen käyttö on yleistynyt viime vuoden lopusta saakka, kertoo proviisori Kati Forsman Niiralan apteekista Kuopiosta.

Rikkivoide haisee pahalta. Siihen turvaudutaan, koska se tehoaa syyhypunkin kantaan, jolle on muodostunut vastustuskyky muita lääkkeitä kohtaan.

Yhden ihmisen voiteet maksavat lähes 100 euroa

Joensuun Yliopiston apteekin apteekinhoitaja Päivi Kerkkänen suosittelee ottamaan yhteyttä lääkäriin syyhyepäilyn yhteydessä.

– Se olisi hyvä tehdä oikean diagnoosin saamiseksi, Kerkkänen sanoo.

Syyhyn hoito on kallista. Esimerkiksi tuubi voidetta maksaa vajaat 40 euroa. Yksi voideputkilo riittää aikuisen ihmisen yhden kerran hoitoon. Syyhyyn tarvitaan kaksi hoitokertaa ja osassa tapauksia hoito joudutaan uusimaan.

Yle uutisoi tammikuussa, että sitkeä syyhy on ajanut ihmiset varastamaan voiteita apteekeista. Muutama apteekki on siirtänyt syyhylääkkeet tiskin taakse.

– Meillä lääkkeet ovat hyllyssä. Varastamista emme ole huomanneet, kertoo Joensuusta Keskustan ja Uuden apteekin apteekkari Eero Suihko.

Kalliiden hintojen lisäksi lääkevoiteiden saatavuudessa on ollut ongelmia. Ihmiset ovat turvautuneet myös hevosille tarkoitettuun kutinalääkkeeseen. Turun Sanomien mukaan Fimea on ilmoittanut tutkivansa voiteen laillisuutta.

Suosittelemme