Varkauden kaupunginvaltuuston varajäsen menettämässä luottamustoimensa – sai vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Varkauden kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Jussi Mikkosen luottamusta. Mikkonen sai kolmen vuoden ehdottoman vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Liput liehuvat Kuopion oikeus- ja poliisitalon edustalla Kuopiossa.
Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi varkauden kaupunginvaltuuston varajäsenen kolmen vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Aku Charpentier

Varkautelaisen kuntapoliitikon Jussi Mikkosen luottamus on maanantaina puntarissa, kun kunnanhallitus käsittelee Mikkosen pidättämistä luottamustoimista. Savon Sanomat uutisoi viime viikolla, että Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Jussi Petteri Mikkosen kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Mikkonen on toiminut luottamustoimissa varavaltuutettuna, kaupunginhallituksen elinvoimajaoston jäsenenä, Keski-Savon ympäristölautakunnan jäsenenä sekä Kiinteistö Oy Varkauden kongressi- ja kulttuurikeskuksen hallituksen jäsenenä.

Puoluetaustaltaan hän on kristillisdemokraatti. Mikkonen oli kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaana 2019 mutta ei tullut valituksi.

Mikkonen on ollut työsuhteessa Varkauden kaupunkiin. Käräjäoikeuden tuomion jälkeen Mikkosta kuultiin ja työsuhde purettiin 21. helmikuuta.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Mikkonen pidätetään kaikista luottamustoimistaan oikeudenkäynnin ajaksi.

Kuntalain mukaan luottamushenkilö voidaan erottaa tehtävästään, mikäli hänet on vaalien jälkeen tuomittu lainvoimaisella tuomiolla vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi.

Luottamustoimista erottaminen tulee ratkaistavaksi, kun tuomio on saanut lainvoiman. Kaupunginhallituksen esityslistan mukaan Mikkonen on tyytymätön Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomioon ja valittaa hovioikeuteen.

Yle julkaisee Mikkosen nimen, koska hän on luottamushenkilönä julkisen vallan käyttäjä ja tuomittu rikoksesta, josta saa yli kaksi vuotta vankeutta.

Suosittelemme