Jättimäinen Ukrainan lippu liehui Haminassa

Hamina halusi muista Ukrainaa jättilipulla. Suomen lipun aukion lippu vaihdettiin tänään Ukrainan lippuun.

Tältä näytti kun valtava Ukrainan lippu nostettiin Haminan suurlipputankoon.
Noora Palola

Haminan satametriseen lipputankoon nousi Ukrainan lippu. Teolla haluttiin kunnioittaa Ukrainaa ja sitä puolustaneita. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan tasan kaksi vuotta sitten.

Paikalle kokoontui runsaasti ihmisiä. Heidän joukkonsa täytti sekä lippuaukion että vieressä olevan kävelytien.

Larysa Bilozir puhuu mikrofoniin.
– Olen hämmästynyt kuinka paljon ihmisiä saapui tänään paikalle. Kiitos suomalaiset avustanne, kiitti Ukrainan parlamentin jäsen Larysa Bilozir. Kuva: Noora Palola / Yle

Tavallisesti Haminan satametrisessä lipputangossa liehuu Suomen lippu. Yhden päivän ajan lippu on kuitenkin Ukrainan.

Suuri lippu hankittiin kansanedustajien keskuudestaan keräämillä rahoilla.

Ukrainan suurlipun nosto oli myös osa Ukrainan parlamentin jäsenten Larysa Bilozirn ja Oleksii Zhmerenetskyin vierailua Suomessa.

Kaupunginjohtaja Ilari Soosalu kuvaili puheessaan sitä tyrmistystä, mikä seurasi, kun maailma sai tietää Venäjän hyökänneen Ukrainaan. Toisaalta selvää oli, että Ukraina puolustaa itseään julmaa hyökkääjää vastaan.

Ukrainan lippu liehuu tuulessa, kun sitä nostetaan salkoon.
Lipputanko on suuri, joten niin on myös Ukrainan lippu. Pituudeltaan lippu on 21 metriä ja leveydeltään 16,7 metriä. Kuva: Noora Palola / Yle

Tapahtumassa muistettiin taisteluissa kaatuneita hiljaisella hetkellä. Samalla suuri Ukrainan lippu oli puolitangossa. Vasta tämän jälkeen lippu nostettiin täyteen korkeuteen Haminan kaupungin ylle.

Lipun nostoa oli seuraamassa myös Haminaan muuttaneita ukrainalaisia. He pitivät oman puheenvuoron, jossa kiittivät suomalaisia avusta.

Joukko suomalaisia ja ukrainalaisia. Nainen puhuu mikrofoniin. Henkilöiden kädessä on Ukrainan lippuja.
Ukrainalaiset kiittivät suomalaisia saamastaan avusta. Taustalla näkyy tapahtumaan osallistunut kansanedustaja Juho Erola (ps.). Kuva: Noora Palola / Yle

Suuren lipun lisäksi moni näytti kunnioittavan päivää ottamalla tapahtumaan mukaan oman pienen ukrainan lipun tai sinikeltaisen nauhan.

Haminalaiset Johanna Kolmela ja Helli Kolmela osallistuivat tapahtumaan ja mukanaan heillä oli pieni Ukrainan lippu. He halusivat kunnioittaa Ukrainaa sodan vuosipäivänä. He kertovat saaneensa viime vuosina useita ukrainalaisia ystäviä.

Haminalaiset Johanna Kolmela ja Helli Kolmela Ukrainan lipun kanssa.
– Tapahtuma oli upea. Oli hieno ele kansanedustajilta, että he hankkivat lipun, sanoo Johanna Kolmela. Vierellä Helli Kolmela. Kuva: Noora Palola / Yle

Ukrainan lippu liehuu 24. helmikuuta Haminassa suurlipputangossa kello 11:stä auringonlaskuun saakka.

Suosittelemme