Yhdysvallat ja Britannia iskivät huthikapinallisten kohteisiin Jemenissä – kyseessä liittouman neljäs yhteinen isku

Iskuja tehtiin lähes 20:een kohteeseen eri puolilla Jemeniä, kertovat Yhdysvaltain ja Britannian puolustusministeriöt yhteisessä lausunnossaan.

Yhdysvaltain asevoimien hävittäjäkone valmistautumassa nousuun yön pimeydessä, etualalla lentotukialuksen henkilökuntaa.
Yhdysvaltalainen hävittäjä on valmistautumassa nousuun USS Eisenhower -lentotukialukselta Punaisellamerellä 24. helmikuuta. Kuva: AFP PHOTO / US Central Command
Kai Jääskeläinen

Yhdysvaltain ja Britannian asevoimat kertovat tehneensä uusia iskuja Iranin tukemien huthikapinallisten kohteisiin Jemenissä.

Iskuja on tehty lauantaina kaikkiaan 18 kohteeseen eri puolilla Jemeniä, kerrotaan Yhdysvaltain ja Britannian puolustusministeriöiden yhteisessä lausunnossa.

Lausunnon mukaan iskuja tehtiin muun muassa ilmapuolustus- ja tutkajärjestelmiin sekä maanalaisiin ase- ja ohjusvarastoihin.

Huthikapinallisten uutiskanava Al Masirah TV kertoo, että Yhdysvallat ja Britannia tekivät lauantaina yhdeksän ilmaiskua yksistään Jemenin pääkaupunkiin Sanaan.

Yhdysvallat ja Britannia ovat tehneet iskuja huthikapinallisten kohteisiin vastauksena huthien toistuviin hyökkäyksiin laivaliikennettä vastaan Punaisellamerellä ja Adeninlahdella.

Huthikapinalliset aloittivat iskunsa rahtilaivoja vastaan marraskuussa, väittäen iskujen olevan vastaus Israelin toimiin Gazan kaistalla.

Austin: Huthit saavat kärsiä seuraamuksista, jos iskuja ei lopeteta

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoo, että lauantain iskujen tavoite oli ”entisestään häiritä ja heikentää Iranin tukemien huthijoukkojen iskukykyä”.

– Teemme edelleen hutheille selväksi, että he saavat kärsiä seuraamuksista, jos he eivät lopeta laittomia iskujaan, jotka vahingoittavat Lähi-idän kansantalouksia, aiheuttavat ympäristövahinkoja sekä häiritsevät humanitaarisen avun toimituksia Jemeniin ja muihin maihin, Austin sanoi.

– Tarpeen tullen Yhdysvallat ei epäröi toimia turvatakseen ihmishenkiä ja tavaran vapaata liikkumista yhdellä maailman tärkeimmistä vesiväylistä, Austin lisäsi.

Lauantain iskussa Yhdysvaltain ja Britannian asevoimien tukena olivat myös Australia, Bahrain, Tanska, Kanada, Alankomaat sekä Uusi-Seelanti.

Kyseessä oli liittouman toinen isku huthikapinallisten kohteisiin tässä kuussa ja kaikkiaan neljäs isku sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen ja Britannian johtama liittouma aloitti sotilasoperaation alueella.

Liittouman iskujen lisäksi Yhdysvallat on tehnyt itsenäisesti iskuja huthikapinallisia vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Suosittelemme