Asiantuntija kommentoi virolaisen kenraalin ehdotusta länsiaseiden käytöstä Venäjän maaperällä: Hän ei ole mielipiteineen yksin

Kansainvälisen politiikan asiantuntija myöntää, että aseiden käytön rajoitukset tarkoittavat sitä, että Ukrainan kädet ovat osin sidotut. Länsiaseita saa käyttää vain Ukrainassa, ei Venäjällä.

Ukrainalaisia sotilaita ilmatorjuntalaitteiston vieressä, talvinen maisema, hieman lunta maassa.
Virolaiskenraalin mukaan länsi teki virheen, kun se rajoitti Ukrainalle antamansa aseavun käyttöä. Kuva: Ignacio Marin / AOP
Teija Santaharju

Virolainen prikaatikenraali Andrus Merilo sallisi Ukrainan käyttää lännen aseita, kun se iskee Venäjän maaperälle. Prikaatikenraali kertoi mielipiteensä Ylen haastattelussa.

– Merilo ei ole näkemyksensä kanssa yksin, mutta Merilo on vähemmistössä. Näin arvioi prikaatikenraalin puheenvuoroa kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta. Forsbergiä haastateltiin Radio Suomen Päivässä.

Merilo aloittaa Viron puolustusvoimien komentajana heinäkuun alussa. Tulevan komentajan mukaan länsi on tehnyt virheen kieltäessään Ukrainalle antamiensa aseiden käytön maan rajojen ulkopuolella.

Forsberg tietää, mistä Merilo puhuu.

– Ukrainalla on ikään kuin toinen käsi sidottuna selän taakse, kun Venäjä voi iskeä Ukrainaan, mutta Ukraina ei Venäjälle, selittää professori.

Vaikka Ukraina tekee lennokki-iskuja venäläisiin kaupunkeihin, lännellä on rajansa: länsimaat eivät tahdo, että sen aseita käytetään asutuskeskuksiin, sanoo Forsberg. Länsi ei halua sodan osapuoleksi.

Forsbergin mukaan sodan laajenemisen todennäköisyys on pieni, mutta ei niin pieni, ettei siihen tarvitsisi varautua ollenkaan tai edes miettiä sitä.

– Varautuminen on paras tapa ehkäistä konflikti, joka johtaisi sotaan ajautumiseen.

– Pitkän ajan käsitys on, että Venäjä aloittaa sodan heikkoja vastaan, professori sanoo.

Pitäisikö Ukrainan saada iskeä länsiaseilla Venäjän puolelle?

Suosittelemme